Gå til sidens hovedinnhold

- Slår i hjel maset om store staller

Tromsø, Start, Vålerenga og Rosenborg har benyttet flest spillere - og samtidig skuffet mest. - En klar sammenheng, mener Otto Ulseth.

Jumbolaget Tromsø har benyttet hele 21 spillere på de fem første seriekampene. Start har benyttet 20, mens Vålerenga og Rosenborg begge har hatt 19 spillere i aksjon.

Til sammenlikning har topplagene Brann og Lillestrøm brukt 17, mens de positive overraskelsene Sandefjord og Stabæk kun har benyttet 16 spillere innledningsvis.

- Den statistikken er interessant. Den slår egentlig i hjel maset om store staller. Helt generelt er det nesten alltid sånn at de som bruker færrest spillere gjør det best. Det har naturligvis noe med relasjoner å gjøre, konstaterer Otto Ulseth.

Seriemester med 13 mann
Den tidligere Tromsø-treneren følger nå Rosenborg tett som kommentator i Adressavisen. Overfor TV 2 Nettavisen slår han et slag for et av Nils Arne Eggens gamle RBK-postulater:

- Nils Arne brukte å si at den 1. januar burde elleveren være klar. Han var ganske kategorisk på det, og fikk betalt for å være besluttsom. I 1987 tror jeg Moss ble seriemestere med 13 spillere (12 ble seriemestere, red.anm.). Det var sjelden diskusjon om laguttaket på fredagstreningene til Start da de var på sitt beste i fjor. Og Rosenborg vant flere gull med bare 13-14 spillere, påpeker Ulseth, som også tilbakeviser argumentasjonen om at moderne fotball stiller nye krav.

- Mange vil si at jeg har et steinalderstandpunkt, og at man må ha mer rullering nå på grunn av det tøffe kampprogrammet. Men hvis du ser på de store klubbene ute i Europa, så bruker de beste lagene fortsatt en relativt fast grunnstamme. Det er sjelden store forandringer fra kamp til kamp hos Chelsea.

Fordel med tydelig ellever
Ulseth får langt på vei støtte av Nils Johan Semb.

- Man må selvfølgelig se litt nøyere bak tallene du henviser til for å kunne påvise noen sammenheng. Men generelt vil jeg si at det er en klar fordel med en tydelig førsteoppstilling. I min tid som landslagstrener hadde vi en tydelig definert ellever og tydelige rolleerstattere, poengterer TV 2s fotballekspert.

Så mange spillere har klubbene benyttet:

1 Tromsø 21 (14)
2 Start 20 (11)
3 Vålerenga 19 (10)
3 Rosenborg 19 (9)
5 Fredrikstad 18 (12)
5 Lyn 18 (5)
7 Molde 17 (8)
7 HamKam 17 (6)
7 Lillestrøm 17 (2)
7 Brann 17 (1)
11 Viking 16 (13)
11 Odd Grenland 16 (7)
11 Sandefjord 16 (4)
11 Stabæk 16 (3)

Tabellposisjon i parentes.

- Men at en ellever må være klar 1. januar vil jeg si er å dra det litt langt, presiserer Semb, som understreker at både Start og Rosenborg har måtte rullere mye på grunn av skader innledningsvis i året sesong – og at det når skadene oppstår er en fordel med dobbel dekning.

Optimalt med 14-15 spillere
- En viss rotasjon må det være. Etter min mening er det optimale en kjernetropp på 14-15 spillere, sier Per Joar Hansen, som etter nedturen i Rosenborg i fjor nå opplever stor suksess som Aalesund-trener.

Den forrige Aalesund-treneren, Ivar Morten Normark, er altså den treneren som har benyttet flest spillere på de fem første kampene. Han innrømmer at 21 spillere er i overkant, men er mindre opptatt av å ha en klart definert førsteellever.

- Det er tre grunner til at man gjør spillermessige endringer: Skader, karantener og strategiske vurderinger. I en spillerstall har man spillere med ulike ferdigheter. Jeg velger spillere etter hvilken strategi jeg mener er best egnet for å vinne hver enkelt kamp, sier Normark til TV 2 Nettavisen.

- Må spille fotball sammen
Likevel kommer den ferske Tromsø-treneren sannsynligvis til å rullere mindre i tiden framover.

- Nå har jeg vært her i fire måneder. I løpet av den tida har jeg prøvd å forberede mange spillere på å spille i Tippeligaen. Men når samhandlinga ikke er god nok, som den ikke har vært hittil i år, så er det naturlig å se på dette. Skal spillerne utvikle relasjonene seg imellom, er det åpenbart at de må spille fotball sammen, konstaterer Normark

PS. Unntaket som bekrefter regelen: Viking har kun benyttet 16 spillere på sin ferd mot to poeng og foreløpig 13. plass i Tippeligaen.

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken