RUKA (Nettavisen): Mens Calle Halfvarsson og co. går verdenscupåpning i de finske skoger, er det en 16 år gammel skiløper som stjeler overskriftene i svenske aviser.

Alvar Myhlback har sjokkert en hel nasjon med sine prestasjoner de siste ukene. Under sesongåpningen i Bruksvallarna ble han nummer tre på sprinten og slo knockout på en rekke eliteløpere.

Det unge talentet har i etterkant satt i gang debatten rundt hvorvidt han burde få sjansen på et høyere nivå allerede i år. Tomas Petterson i svenske Expressen mener unggutten bør holdes igjen.

«En 16-åring går sitt livs første sprint, slår nesten hele den svenske eliten – og lander på pallen. Nei, vi har aldri sett noe lignende. Og umiddelbart snakkes det om at Alvar Myhlback bør få sjansen i verdenscupen. Helst allerede neste helg. Det er selvsagt helt feil», skrev sportsjournalisten i en kronikk i forkant av verdenscupåpningen i Ruka.

Mener talentene bør holdes igjen

I Sverige har de en regel som sier at skiløpere ikke får slippe til i verdenscupen før de er inne i sitt siste år som junior. Pettersson tror Myhlback kan være talentet som endrer denne policyen, men advarer mot at dette ikke bør skje enda.

Sportsjournalisten bruker norske eksempler i sitt resonnement. Han trekker fram Kristine Stavås Skistad og Helene Marie Fossesholm som eksempler på stortalenter som fikk sjansen i tidlig alder. Han mener begge burde blitt holdt igjen.

«Jeg er ekstremt i tvil om hvor nyttig det er for unge talenter å bli kastet inn i det ganske nådeløse søkelyset som verdenscupen innebærer».

Pettersson er ikke nådeløs når han beskriver Fossesholm og Stavås Skistads erfaringer i verdenscupen.

«Distansespesialisten Fossesholm ble løftet opp som «Nye Johaug», men gikk på en skikkelig trøkk forrige sesong. Den desemberhelgen i 2019 da Fossesholm fikk sjansen som 18-åring i VM, skrev jeg en kronikk med overskriften » Hvorfor kaster du enda et barn til ulvene, Norge?», skriver han videre.

Fossesholm debuterte i verdenscupen allerede for tre år siden. Deretter har det gått slag i slag for ungjenta, som lenge har vært den yngste løperen på elitelandslaget.

Les også: Halfvarsson disket da Klæbo knuste konkurrentene

Fossesholm uenig

Fossesholm har i dag blitt 21 år og har en rekke verdenscupstarter bak seg. Hun mener det på ingen måte var problematisk at hun fikk sjansen på toppnivå såpass tidlig – snarere tvert imot.

– Jeg syntes at om man er god nok så er man gammel nok. Det er en enorm motivasjon å få gå verdenscup i ung alder. Jeg tenker at man bare må ha den mentaliteten at «blir jeg gruset så blir jeg gruset». Da må man bruke det som motivasjon, og så kan det gå kjempebra også, sier hun til Nettavisen.

– Men skjønner du at det er en diskusjon?

– Det skjønner jeg absolutt, men jeg syntes likevel at man skal få prøve seg. Det er enorm motivasjon uansett hvordan det går. Jeg tror alle som får muligheten tidlig vet at det ikke bare er å levere pallplass i et verdenscuprenn.

Hun mimrer tilbake til sin egen debut på øverste nivå:

–Min første verdenscup på Lillehammer for tre år siden var heller ikke sånn kjempebra, jeg var skuffa. Men man må bare riste det av seg. Så gikk det kjempebra i verdenscup nummer to.

Ble for ivrig

Til tross for at Fossesholm imponerte en hel langrennsnasjon som 18-åring fikk hun det tungt forrige sesong. Oppkjøringen til en ny vinter hadde blitt for tøff. Det endte med at hun valgte å stå over tremila i OL og ikke gikk flere renn i etterkant.

I Pettersons kronikk trekker han fram det trøblete fjoråret til Fossesholm som en av grunnene til at utøvere bør holdes igjen.

– Det var fordi jeg var for ivrig selv, ikke fordi jeg fikk gå verdenscup tidlig. Det har ingenting med det å gjøre, mener Fossesholm om den saken.

Nå er hun tilbake i verdenscupsirkuset og gikk to distanser under åpningen i Ruka. Fossesholm fikk med seg en 26. plass lørdag og gikk seg opp til en 16. plass på jaktstarten søndag.

– Jeg er fornøyd, jeg får de kroppslige svarene jeg vil ha. Jeg er ikke i den formen som jeg har lyst til å være utover sesongen, men jeg er der jeg forventet å være og vel så det, oppsummerte ungjenta etter at sesongens første verdenscuphelg var over.