*Nettavisen* Sport.

Slik avgjøres bunnstriden

Foto: (FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX)

To serierunder gjenstår - men allerede søndag kan det i praksis bli klart hvem som rykker ned fra Tippeligaen.

26.10.06 17:29

Molde (25 poeng) og Viking (26) ligger på nedrykksplass etter 24 av 26 serierunder. Tromsø (26) er på kvalikplass, mens Fredrikstad (28), HamKam (28), Sandefjord (29) og Odd Grenland (29) også har grunn til å være bekymret.

Nettavisen har sett nærmere på bunnstriden.

Det er hele sju lag som kan rykke ned - og utrolig nok er det ingen av disse lagene som møter hverandre på søndag. Det betyr at situasjonen vil være nokså uavklart også etter søndagens runde. Molde er det eneste laget som kan få sin skjebne beseglet i den 25. serierunden. Men også Viking kan i praksis rykke ned - hvis alt går galt.

I siste serierunde er det bare Molde og Sandefjord - de møtes på Aker Stadion - som møter en nedrykksrival. Det blir høyst sannsynlig en nøkkelkamp i bunnstriden.

Faktisk kan de sju nederste lagene i Tippeligaen alle ende opp med 29 poeng. Seks av dem kan stå med 29 poeng etter søndagens runde.

Tromsø må klare seg uten Sigurd Rushfeldt, og det kan bli skjebnesvangert. Også Rune Buer Johansen i HamKam, Mikael Andersson i Sandefjord og Tarjei Dale i Odd Grenland må stå over søndagens runde.

Tromsø håper nok også at både Patrice Bernier og Lars Iver Strand kommer seg gjennom søndagens møte med Start uten gult kort - begge må stå over siste serierunde hvis de får kort førstkommende søndag.

Se oversikt over hvilke spillere som risikerer karantene nederst i saken.

MOLDE (14. plass, 25 poeng, - 12):
Gjenværende kamper: Stabæk (borte) og Sandefjord (hjemme)

Molde spiller borte mot Stabæk på søndag, og hjemme mot Sandefjord i siste serierunde. Arild Stavrums gjeng rykker ned på søndag dersom de taper samtidig som Tromsø eller Viking vinner og Fredrikstad tar poeng. Seier vil i beste fall føre Molde opp på 11. plass, forutsatt at Viking og Tromsø ikke vinner, samt at Fredrikstad taper. Molde har ikke vunnet noen av sine seks siste bortekamper. Forrige borteseier kom mot HamKam 5. juni.

Kampen mot Sandefjord i siste serierunde kan bli svært avgjørende for begge lag.

VIKING (13. plass, 26 poeng, -8):
Gjenværende kamper: Rosenborg (b), Brann (h)

Viking kan også rykke ned søndag, men bare i teorien. Stavangerlaget har åtte minusmål, og vil med tap for Rosenborg slite stort dersom Tromsø slår Start, Fredrikstad slår Lyn, HamKam tar poeng mot Brann og Sandefjord tar poeng mot Vålerenga. Dersom Viking vinner, vil laget i beste fall klatre helt til åttendeplass på tabellen.

Stavangerklubben er for øvrig den eneste toppklubben som har en positiv statistikk mot Rosenborg. Viking har vunnet 25 av 71 møter, mens 24 har endt uavgjort og 22 med rosenborgseier. Målforskjellen er 99-90 i favør Viking. En annen statistikk taler imidlertid i favør Rosenborg: Trønderne er ubeseiret på sine ti siste tippeligakamper.

TROMSØ (12. plass, 26 poeng, -5):
Gjenværende kamper: Start (h), Vålerenga (b)

Tromsø har tre mål bedre målforskjell enn Viking. Tre poeng mot Start vil være enormt viktig - ettersom Viking får det tøft mot gulltørste Rosenborg på Lerkendal. Seier over Start vil nesten sikre at Tromsø unngår direkte nedrykk dersom stavangerlaget samtidig taper i Trondheim. Tromsø kan i beste fall klatre helt til åttendeplass etter søndagens runde.

Start har ikke vunnet noen av sine sju siste kamper mot Tromsø, men Steinar Nilsens lag er det svakeste hjemmelaget i årets Tippeliga med sine 16 poeng på 12 hjemmekamper.

FREDRIKSTAD (11. plass, 28 poeng, -9):
Gjenværende kamper: Lyn (b), Rosenborg (h)

Statistikken taler for en klar hjemmeseier i søndagens møte mellom Lyn og Fredrikstad på Ullevaal Stadion. Lyn er ubeseiret i sine fem siste hjemmekamper, mens Fredrikstad har spilt 12 bortekamper på rad uten seier. Men årets Tippeliga er ekstremt jevn, og det er tradisjonelt vanskelig å spå utfallet av kamper i de siste to serierundene.

Fredrikstad holder sin skjebne i egne hender, og beholder plassen med seier i sine to siste kamper. Seier over Lyn kan løfte østfoldklubben til åttendeplass på tabellen, hvis verken HamKam, Sandefjord eller Odd Grenland vinner sine kamper.

HAMKAM (10. plass, 28 poeng, +1):
Gjenværende kamper: Brann (b), Stabæk (h)

HamKam er det eneste av de sju lagene som kan rykke ned som har positiv målforskjell. Det kan bli ekstremt viktig i innspurten. Uavgjort mot Brann vil derfor være nok til at hamarlaget ligger over streken før siste serierunde. HamKam må trolig tape både mot Brann og Stabæk for å kunne rykke ned, ettersom det er lite sannsynlig at både Viking og Tromsø vinner sine to siste kamper.

Brann er ubeseiret i sine ni siste hjemmekamper mot HamKam, som på sin side står uten seier på sine sju siste bortekamper.

SANDEFJORD (9. plass, 29 poeng, -9):
Gjenværende kamper: Vålerenga (h), Molde (b)

Sandefjord har en svak målforskjell, og dette kan bli lagets bane i tippeligadebuten. Men Tor Thodesens gjeng har tre poeng å gå på i forhold til Viking og Tromsø, og vil med seier i én av de to siste kampene tvinge både Tromsø og Viking til å vinne begge sine kamper for å passere Sandefjord. I tillegg må både Fredrikstad og HamKam da ta fire poeng for å passere Sandefjord.

Alt tyder derfor på at Sandefjord beholder plassen med seier i en av sine to siste kamper. Sandefjord møter Molde i siste serierunde - en kamp som kan bli svært avgjørende for begge lag.

ODD GRENLAND (8. plass, 29 poeng, -4):
Gjenværende kamper: Lillestrøm (h), Start (b)

Odd Grenland er i samme situasjon som Sandefjord, men har en bedre målforskjell. Og det kan bli viktig. Skiensklubben er også i den situasjon at de har seks lag bak seg på tabellen - og fem av disse må passere Odd for at det skal bli direkte nedrykk på Tommy Svindal Larsen & co.

Odd Grenland har hatt et bra tak på Lillestrøm de siste fem årene. I Skien har Odd vunnet 3-1, 5-0 og 3-2, mens det ble 2-0 til LSK i fjor. På Åråsen har Odd vunnet 3-2 og 4-0 de to siste sesongene. Men de tapte 3-0 i både 2002 og 2003. Tidligere i år ble det 2-2. Seier mot Lillestrøm eller Start vil høyst sannsynlig være nok til å overleve i Tippeligaen - men det er selvfølgelig fullt mulig at laget overlever selv med to tap.

Disse blir utestengt med gult kort søndag:
Brann: Charlie Miller, Bjørn Dahl, Helge Haugen, Olafur Ørn Bjarnason, Robbie Winters
Fredrikstad: Tamás Szekeres, Tarik Elyounoussi, Øyvind Hoås
HamKam: Juha Pasoja, Jan Michaelsen, Morten Andersen Bertolt, Vegar Bjercke, Steve Cooreman, Roman Kienast
Lillestrøm: Bjørn Helge Riise, Shane Stefanutto, Pål Steffen Andresen, Michael Mifsud, Khaled Mouelhi
Lyn: Espen Hoff, Lars Kristian Eriksen (er uansett skadet), Ezekiel Bala, Christian Brink, Edu, Daniel Theorin
Molde: Marcus Bakke, Daniel Berg Hestad, Jan Kjell Larsen, Thomas Mork, Stian Ohr, Petter Chr. Singsaas
Odd Grenland: Nat Borchers, Tuomo Könönen, Espen Ruud, Tommy Svindal Larsen, Rune A. Jarstein, Trond Viggo Thoresen, Fernando de Ornelas
Rosenborg: Vidar Riseth, Miika Koppinen, Bjørn Tore Kvarme, Marek Sapara, Per Ciljan Skjelbred
Sandefjord: Tom Kristoffersen, Andreas Tegström, Ole Tobiasen, Tuomas Haapala, Fredrik Kjølner, Tommy Knarvik
Stabæk: Veigar Páll Gunnarsson, Tommy Stenersen, Alanzinho, Markus Karlsson, Joakim Persson, Morten Skjønsberg, Tom Stenvoll
Start: Lars Martin Engedal, Kristofer Hæstad, Bjarte Lunde Aarsheim, Bård Borgersen, Atle Roar Håland, Marius Johnsen, Fredrik Strømstad
Tromsø: Patrice Bernier, Lars Iver Strand, Knut Borch, Sead Ramovic, Hans Åge Yndestad, Ole Martin Årst
Viking: Ragnvald Soma, Peter Ijeh, Thomas Pereira, Jone Samuelsen, Nicolai Stokholm, Jørgen Tengesdal
Vålerenga: Christian Grindheim, Kjetil Wæhler, Morten Berre, Daniel Fredheim Holm, Jarl André Storbæk

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.