RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik avgjøres bunnstriden

Sist oppdatert:
Er det mulig å rykke ned med tidenes beste norske stall? Det er ett av spørsmålene i det som blir en thriller i bunnen av eliteserien.

Sju serierunder gjenstår. Åtte lag kan fortsatt rykke ned. Ett av dem er de siste tretten års seriemestere, Rosenborg. Trondheim biter negler. For nå sier også spillerne rett ut at Rosenborg kan rykke ned.

Mest sannsynlig er det likevel at den tøffeste kampen kommer til å utkjempes mellom to lag fra Nord-Norge og to lag fra Nordvestlandet. Aalesund, Bodø/Glimt, Molde og Tromsø står foreløpig med et poengmessig handikapp i forhold til konkurrentene.

To lag rykker rett ned. Laget som ender på 12. plass, må spille kvalifisering mot tredjelaget i førstedivisjon.

29. oktober vet vi hvem det blir.

Her er detaljene om bunnthrilleren:

7 Odd Grenland (24 poeng, 19 kamper)
Seks siste: 5-0-1
Karantener: Espen Hoff har fire gule kort, Olivier Occean og Somen A. Tchoyi har fem. Det betyr at disse nå må sone karantene for hvert nytt kort. Fernando de Ornelas, Espen Ruud, Per Nilsson og Jan Tore Amundsen har alle tre gule. Morten Fevang og Erik Holtan har begge to gule, og er i faresonen. Seks spillere har ett gult.
Gjenstående kamper: Lyn (B), Viking (H), Rosenborg (B), Molde (B), Ham-Kam (H), Brann (B) og Vålerenga (H).
Vår vurdering: Etter en miserabel vårsesong, har Odd Grenland hevet seg mange hakk i høst. Hentet Tommy Svindal Larsen og Patrick Suffo i sommer, og begge har stått frem. Slo serieleder Start sist og står fram som et av seriens beste lag. Er i praksis klare for en ny sesong i eliteserien. Nedrykksfaren er bare teoretisk.

8 Fredrikstad (23 poeng, 19 kamper)
Seks siste: 2-1-3
Karantener: Simen Brenne og Dagfinn Enerly har henholdsvis fem og fire gule kort, og må sone for hvert kort heretter. Lars Blixt har tre. Med to gule er også Pål André Czwartek, Øyvind Hoås, Raymond Kvisvik, Michael Røn og Bora Zivkovic i faresonen. To spillere har ett gult.
Gjenstående kamper: Vålerenga (H), Tromsø (B), Aalesund (H), Bodø/Glimt (B), Molde (H), Lillestrøm (H) og Start (B).
Vår vurdering: Ble ydmyket i Bergen sist (0-4-tap). Er ustabile, og fremstår nærmest som to ulike lag hjemme og borte. Har hjemmekamper mot bunnkollegaene Aalesund og Molde, og sikrer trolig eliteseriekontrakten med seier i de to kampene.

9 Ham-Kam (22 poeng, 19 kamper)
Seks siste: 2-2-2
Karantener: Ramiro Corrales, Jan Michalsen og Petter Vaagan Moen har tre gule kort. Vegar Bjerke, Espen Olsen og Peter Sørensen har to gule, og må sone ved neste kort. Fire spillere har ett gult.
Gjenstående kamper: Start (B), Lyn (H), Viking (B), Rosenborg (H), Odd Grenland (B), Molde (B) og Brann (H).
Vår vurdering: Etter en svak vårsesong har Ham-Kam reist seg og vist at de i hvert fall duger på eget gress. På bortebane har Ståle Solbakkens menn ennå ikke vunnet en eneste kamp. Møter Lyn, Rosenborg og Brann hjemme i innspurten – og bør helst slå to av dem for å sikre plassen. Ham-Kam lever med andre ord farlig.

10 Rosenborg (21 poeng, 19 kamper)
Seks siste: 1-0-5
Karantener: Frode Johnsen og Fredrik Winsnes har begge tre gule kort. Christer Basma, Sebastian Eguren, Thorstein Helstad, Espen Johnsen og Vidar Riseth har alle to, og må sone karantene ved neste kort. Sju spillere har ett gult.
Gjenstående kamper: Viking (B), Molde (B), Odd Grenland (H), Ham-Kam (B), Brann (H), Vålerenga (B) og Tromsø (H).
Vår vurdering: Rosenborg leverte en svak vår. I høst er vondt blitt verre. Sju tap på de ni siste kampene sier sitt om en klubb i krise. Spørsmålet er hvordan spillerne takler en helt ny situasjon. Så får høsten vise om det er mulig å rykke ned fra eliteserien med tidenes beste norske stall.

11 Tromsø (18 poeng, 19 kamper)
Seks siste: 1-3-2
Karantener: Patrice Bernier har tre gule. Rune Johansen, Karim Essediri, Bjørn Johansen og Tamas Szekeres har to, og må sone på neste. Fire spillere har ett gult.
Gjenstående kamper: Bodø/Glimt (B), Fredrikstad (H), Lillestrøm (B), Start (H), Lyn (B), Viking (H) og Rosenborg (B).
Vår vurdering: Tromsø har ennå ikke tapt i serien på fire kamper med Steinar Nilsen som trener. Men tre av dem har endt uavgjort. Manglende evne til å avgjøre kamper har i det hele tatt vært et problem denne sesongen, noe ni uavgjorte kamper sier sitt om. De to nærmeste kampene vil trolig avgjøre mye. Med seier over Bodø/Glimt og Fredrikstad lever håpet.

12 Molde (18 poeng, 18 kamper)
Seks siste: 2-0-4
Karantener: Toni Kallio har fem gule, og må sone for hvert nytt kort. Rob Friend har tre, og tåler to nye før neste karantene. John Andreas Husøy, Stian Ohr, Magnus Kihlberg og Matej Mavric har to gule kort. Fire Molde-spillere har ett gult.
Gjenstående kamper: Vålerenga (B), Aalesund (B), Rosenborg (H), Bodø/Glimt (B), Odd Grenland (H), Fredrikstad (B), Ham-Kam (H) og Lillestrøm (B).
Vår vurdering: Har en kamp til gode på bunnkollegaene, men en utsatt bortekamp mot gullfavoritt Vålerenga høres ikke ut som noen redningsplanke. Skal møte fem lag fra nedre halvdel av tabellen i de resterende kampene, og har dermed skjebnen i egne hender.

13 Bodø/Glimt (16 poeng, 19 kamper)
Seks siste: 2-0-4
Karantener: Runar Berg har seks gule, og har for lengst begynt å sone for hvert kort. Tom Høgli, Trond Olsen, Erik Hoftun og Olav Råstad har tre. Aasmund Bjørkan, Stig Johansen, Fredrik Kjølner, Kristoffer Paulsen og Vegard Sannes har to gule, og er i faresonen. Fire spillere har ett gult.
Gjenstående kamper: Tromsø (H), Aalesund (B), Molde (H), Fredrikstad (H), Lillestrøm (B), Start (H), Lyn (B).
Vår vurdering: Står foran fire ekstremt viktige kamper mot kollegaer i bunnstriden. Med seier hjemme mot Tromsø, Molde og Fredrikstad, samt minst ett poeng i Aalesund, er mye gjort. Et helt avgjørende spørsmål er om dirigent Runar Berg makter å holde seg unna kortstokken uten at det går bekostning av duellspillet.

14 Aalesund (16 poeng, 19 kamper)
Seks siste: 1-3-2
Karantener: Tor Hogne Aarøy, Herman Ekeberg, Trond Fredriksen og Eirik Hoseth har tre gule. Gustave Bahoken, Karl Oskar Fjørtoft, Haraldu Freyr Gudmundsson, Bjørn Erik Melland, Morten Moldskred og Paulo do Santos har to gule, og mod sone ved neste kort. Fire spillere har ett gult.
Gjenstående kamper: Molde (H), Bodø/Glimt (H), Fredrikstad (B), Lillestrøm (H), Start (B), Lyn (H) og Viking (B).
Vår vurdering: Vant mot Rosenborg i den første høstkampen, men etterpå har poengfangsten vært mager. Har i likhet med Ham-Kam ikke vunnet borte hittil i sesongen. Har vanskelige bortekamper mot Fredrikstad, Start og Viking foran seg. Spørsmålet er rett og slett om Aalesund er gode nok til å beholde plassen i det gode selskap.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere