RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jarle Fredagsvik og tourdesfjords.no - Fotomontasje (©www.tourdesfjords.no/www.procycling.no)

Slik avgjøres Tour des Fjords

Sist oppdatert:
procycling.no gir deg oversikt over de viktigste øyeblikkene i det norske UCI-rittet.

Fredag går startskuddet for nyvinningen Tour des Fjords, som er en videreføring av endagsrittet Rogaland Grand Prix.

Etter folkefesten i Arctic Race er det klart for enda et nytt norsk etapperitt.

NB! Du følger alle etapper direkte på procycling.no!

I likhet med sitt nordnorske søsterritt håper Tour des Fjords-arrangøren å vise Europa et spektakulært sykkelritt.

Les også: Norsk ritt garantert TV-bilder i hele Europa

Etappene går i variert landskap. Rytterne, som skal sykle fire etapper på tre dager, kommer til å få se frodige daler fra Valle i Setesdal, barskt høyfjell over Suleskardveien og dype fjorder ute på Hjelmeland.

Se detaljert oversikt over etappene nederst i saken.

Norske stjerner
Både Lars Petter Nordhaug og lokalgutt Alexander Kristoff stiller til start med sine respektive verdenstourlag, henholdsvis Belkin Pro Cycling og russiske Katjusja.

Kristoff får med seg opptrekkerne Marco Haller og Rüdiger Selig, mens Nordhaugs nederlandske lag mønstrer den rutinerte klatreren Laurens ten Dam og Sep Vanmarcke, årets andremann i Paris-Roubaix.

Hushovd er eldstemann
Den nykronede kongen av Arctic Race, Thor Hushovd, skal også delta i det rogalandbaserte rittet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

35-åringen kommer med et norsk landslag i ryggen og ikke sitt vante BMC. Til Tour des Fjords får han med seg blant andre Christina Watches-rytter Frederik Wilmann.

Tour de France-laget Europcar tar med seg eritreeren Natnael Berhane som klatret bra i Tyrkia rundt i april.

Les også: Afrikaner vant kongeetappe i Tyrkia

Joker Merida drar med seg Vegard Breen vestover, som neste år skal kjøre for WorldTour-laget Lotto Belisol, mens Øster Hus-Ridley fungerer som rittets lokale alibi med blant andre Sven Erik Bystrøm. Det Sandnes-baserte laget stiller også med Filip Eidsheim og U23-norgesmester August Jensen.

De lokale brødrene Daniel og Markus Hoelgaard kommer også med sitt tsjekkiske lag, Etixx-Ihned, og eldstebror Daniel vil forsøke å utfordre både Kristoff og Hushovd i spurtene.

Etappe 1: Valle - Stavanger, 205 km
Åpningsetappen av Tour des Fjords starter i Valle i Setesdal, og går over Suleskard før det er klart for avsluttende runder i Stavanger.

Det er ikke mange kilometer før første klatring tar oss opp til Suleskard. En lang stigning som noen garantert vil benytte til bruddforsøk. Et høyt tempo kan splitte feltet allerede her. Deretter venter enklere terreng ned Hunnedalen til langesonen i Dirdal, hvor flere klatringer står på programmet.

I tidligere utgaver av Rogaland Grand Prix har rytterne syklet Seldalsbakken. Den sykler de også i år, men til forskjell fra tidligere år får også rytterne med seg Oltedalsbakken like før.

Det gjør at det blir nesten fem kilometer med sammenhengde stigning før klatrepoengene deles ut på toppen av Seldalsbakken 73 kilometer før rytterne krysser målstreken for siste gang. Her vil nok angrepslystne ryttere forsøke lykken før de vender nesen mot Sandnes og etter hvert Stavanger.

Etappens siste klassifiserte stigning er Ullandhaugsbakken 13 kilometer før rytterne passerer målstreken i Stavanger for første gang.

I oljehovedstaden sykler rytterne to runder på tolv kilometer i ei lokal løype. Den er teknisk krevende med mange svinger som garanterer en spennende oppladning til det som er forventet å ende i en massespurt etter 205 kilometer. Profilen under mangler den avsluttende runden og derfor også de siste 24 kilometerne.

Etappe 2: Hjelmeland - Forsand, 103 km
En kort, men likevel potensielt avgjørende etappe.

Starten går på Hjelmeland og tar rytterne med inn i hjertet av Ryfylke, før målgang i Forsand kommune 1880 høydemeter senere.

De første 30 kilometerne er kuperte, men likevel bare forretten for de klatreglade rytterne. Etter 52 kilometer svinger rytterne av riksvei 13 for å få med seg den lengste stigningen på etappen. På toppen av smale Hellandsheivei 44 kilometer fra målstreken deles det ut klatrepoeng.

Inn mot målstreken på Forsand venter mer svingete og smale veier.

Det blir avgjørende for rytterne som ønsker å kjempe om etappeseieren å sitte nær fronten av feltet snaut fire kilometer fra mål. Da blir det trangt om plassen, og er man dårlig plassert vil det bli vanskelig å komme fram til teten av hovedfeltet på de siste kilometerne.

Etappe 3: Risavika - Stavanger, 24 km (TTT)
Etter formiddagsetappen i Ryfylke, fortsetter Tour des Fjords om med en 24 kilometer lang lagtempo på ettermiddagen.

Etappen er vindutsatt, og særlig i området rundt Hafrsfjord og over Hafrsfjord bru etter ti kilometer kan lagene som ikke har drillet formasjonen og er forberedt på sidevind få problemer.

Tekniske utfordringer som korte brosteinspartier og fartsdumper kan også skape hodebry om rytterne ikke er observante.

Med en lengde på 24 kilometer blir sannsynligvis lagtempoen avgjørende for sammendraget.

Det er en glimrende mulighet for sterke lag til å dominere sammenlagtlista etter tre etapper.

Etappe 4: Egersund - Stavanger, 187,7 km
Siste etappe av Tour des Fjords rulles i gang i Nordsjørittets startby, Egersund.

Langs Jærens flate sletter kan denne etappen sprenges allerede fra starten av. Værmeldingen er lovende i så måte. Den varsler nedbørsrik og vindfull søndag i Rogaland. Det gir assosiasjoner til 2011-utgaven av rittet da Wilmann vant i forferdelige forhold.

Les også: Pissepause kunne ødelagt

Etter starten langs kysten vender rytterne nesen mot mer kupert terreng. Arrangøren har lagt opp til to stigninger på veien fra Brusand til Varhaug omtrent 30 kilometer ut på etappen.

Deretter bærer det, som på den første etappen, mot Seldaldsbakken og flere klatrepoeng. Men der hvor rytterne fredag tar raskeste vei mot Sandnes skal de søndag ut på en lengre runde via Høle før Sandnes sentrum og en mellomspurt venter.

Fra Sandnes til Stavanger er terrenget flatt og lite krevende. Rytterne dundrer over målstreken for første gang etter 153 kilometer.

I Stavanger avsluttes etappen og rittet med tre runder som inkluderer en tøff, men kort, brosteinsbakke som ble inkludert i rittet for første gang i 2012.

Den var en publikumssuksess i fjor og sprengte feltet. Det burde bety at spenningen om etappe- og sammenlagtseieren består helt til siste målpassering søndag.

NB! procycling.no følger alle etter i Tour des Fjords LIVE på våre sider!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere