I dag er den spanske storklubben Barcelona 111 år gammel.

Klokka 21.00 mandag kveld er det så duket for årets store kamp i Spania. Barcelona-Real Madrid. Pep Guardiola mot Jose Mourinho. Lionel Messi mot Cristiano Ronaldo. Serielederen mot serietoeren. Nesten 100.000 tilskuere på tribunene.

Det blir ikke så mye større enn det, og det hele blir enda mer spesielt for hjemmefansen av at kampen spilles på klubbens 111-årsdag.

Oddstips: Uavgjort i El Clásico

SISTE: Real Madrid-spiss Gonzalo Higuain bestod ikke den fysiske testen mandag. Dermed spiller han ikke storkampen.

Sa hei til onkelen
29. november 1899 grunnla nemlig sveitseren Hans-Max Kamper klubben.

Kamper var egentlig på vei til Afrika for å etablere seg innen sukkerindustrien, men stanset i Barcelona for å hilse på onkelen sin.

Han kom seg aldri videre.

Kamper forelsket seg nemlig i byen, og byttet etter hvert også ut navnet sitt. I stedet ble han Joan Gamper – den katalanske versjonen ac Hans-Max Kamper.

Som tidligere fotballspiller i sveitsiske Basel så var det bare én ting som manglet – et fotballag. Han satte derfor inn en annonse i avisa Los Deportes. Responsen var overveldende og 29. november 1899 så altså Football Club Barcelona dagens lys.

Begynte som spiller
Gamper var den store drivkraften bak klubben, men de første årene konsentrerte han seg om fotballen, og i løpet av fire år scoret han over hundre mål på mindre enn 50 kamper for klubben. I 1900/01-sesongen var han også en del av det laget som vant klubbens første trofé, Copa Macaya, nå omtalt som det første katalanske mesterskapet.

Året etter spilte Barcelona seg også frem til sin første cupfinale, men det endte med tap for Club Vizcaya.

Den gyldne generasjonen forsvant imidlertid like etter, og Barcelona slet med å få erstattet de aldrende spillerne. Klubben var i forfall, økonomien var elendig og etter tre meget svake år tok Gamper affære.

Han gikk selv inn i rollen som klubbpresident, og var det i fem perioder mellom 1908 og 1925.

Det kan Barcelona være glade for i dag.

Stod bak alt
Sveitseren sørget for at Barcelona fikk sin første egne arena i 1909. Kapasiteten var på 6.000. I 1922 hadde han også klart å rekruttere 10.000 medlemmer, og klubben flyttet til arenaen Les Cort, med en kapasitet til 20.000, som senere ble til 60.000.

Klubbens farge, blå og rød eller blå og gult, kommer sannsynligvis også fra grunnleggerens sveitsiske fortid.

- Det er mange teorier bak fargene, men det mest sannsynlige er at Gamper valgte fargene fordi det var de han kjente fra tiden i Basel, har Manuel Tomas, lederen for Barcelonas historiske senter, tidligere forklart.

Det hele endte imidlertid i tragedie.

Under en kamp i 1925 buet Barcelona-fansen da den spanske nasjonalsangen ble spilt. Samtidig jublet de da den engelske ble spilt.

Det ble ikke tolerert hos de spanske dikatorene.

Fikk skylden
Gamper fikk nemlig skylda, og ble landsforvist fra Spania. For å kunne returnere måtte han til slutt skrive under på at han ikke lenger fikk ha noe kontakt med Barcelona som klubb.

- Han gikk dermed inn i en dyp depresjon, sier Tomas, ved Barcelonas historiske senter.

- Da verdensøkonomien gikk nedenom og hjem i 1929, og ruinerte ham fullstendig, tok han selvmord, legger han til.

Navnet hans lever imidlertid videre i Barcelona-historien, og hvert år spiller Barcelona en kamp i det såkalte Joan Gamper Trophy.

Følg Barcelona - Real Madrid direkte i Nettavisens livesystem fra 21.00 mandag kveld.

HTML EMBED