Den 7. mars ble en spansk idrettslege pågrepet på Barajas flyplass i Madrid.

Da hadde Alberto Beltrán vært under oppsikt spansk politi og «Los Mossos d'Esquadra» (Katalonias egen politistyrke) i over ett år, skriver El Pais. Beltrán var på vei til Colombia da etterforskerne beslagla datamaskiner, minnebrikker og to preparater som er beskrevet som «siste generasjon dopingmidler» (AICAR og TB-500).

Men selv om den koordinerte politiaksjonen viser hva slags risiko juksemakerne tar innenfor idretten, er det også trist å se hvordan en av sykkelsportens mange tvilsomme ledere fikk bevege seg fritt i spanske (og et halvitaliensk lag) over en tiårsperiode.

Startet under Spania rundt
«Operasjon Skype» ble iverksatt i Barcelona i september 2010, dagen etter at Vuelta a España hadde målgang i katalanske Villanueva y Geltrú.

Her skal Beltrán, ifølge spansk politi, ha solgt EPO Zeta til Xacobeo Galicia-rytteren David García. Spanjolen testet positivt noen dager senere og valgte å samarbeide med myndighetene og navnga Beltrán som bakmann i saken.

Les også: - Ja, jeg dopet meg

García har i etterkant innrømmet dopingbruk, men nektet samtidig for å ha inntatt maskeringsdopet HES.

- Det er et punkt jeg til den dag i dag ikke kan akseptere. For det første tok jeg det ikke, og for det andre rimer det ikke at jeg tok noe for maskere misbruket, ettersom jeg ikke visste at det var EPO jeg fikk i meg i utgangspunktet, lød Garcias forklaring.

Mange skjeletter i skapet
Dopinglegen Beltrán har hatt befatning med et utall ryttere i løpet av den siste tiårsperioden. I april 2001 var han medisinsk ansvarlig for det italiensk/kolombianske Selle Italia-laget.

Her ble han anholdt på motorveien i nærheten av Módena med blant annet hormontilskudd og steroider i lasten. Han forsikret den gangen om at preparatene ikke var til laget, men til private kunder.

Beltrán jobbet for det spanske Kaiku-laget (forløperen til Xacobeo-Galicia) noen år senere, og da ble en av utøverne på laget nektet start i Vuelta a Murcia (2006) på grunn av unormale hematokrittverdier.

Sommeren 2009 ble tre av rytterne i Liberty Seguros, Beltráns daværende arbeidsgiver, tatt for CERA (tredjegenerasjons EPO). En av disse var Nuno Ribeiro som i etterkant av den positive dopingprøven ble fradømt seieren fra Portugal rundt.

Ryddet plass til Beltrán
På tross av alt ble samme mann ansatt som lege hos Xacobeo-Galicia, samme høst.

Faktisk valgte Xacobeo-direktør Álvaro Pino å sparke Xoan Manuel Rodríguez som medisinsk ansvarlig for å rydde plass for den omstridte legen.

Rodríguez har siden forklart at han ble fjernet fordi han ikke ønsket å dope rytterne på laget.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Xacoebeo Galicia skulle få sin straff. Under 2010-utgaven av Spania rundt presterte laget over all forventning, og hadde en stund Ezequiel Mosquera på andreplass på resultatlistene.

Det var helt til også hans positive dopingtest ble offentliggjort. Mosquera ble utestengt fra sporten i to år, laget mistet hovedsponsoren og ble siden lagt ned. Lagkamerat Garcia uttalte offentlig at han angret og tok på seg all skyld, men samarbeidet samtidig med politiet for å sette en stopper for mannen som skaffet stoffet til veie.

Beltrán risikerer nå to år i fengsel for å ha medvirket til dopingbruk. Tidligere har han også blitt koblet til lysskye aktiviteter med løpere og roere.

Ifølge spansk politi har han koordinert sin virksomhet fra Bahrain siden 2009, og har tonet ned den direkte kontakten med utøverne de siste årene.