Slik ble han skistjerne

Foto: Scanpix

Som guttunge gjorde Kjetil Jansrud som Wayne Gretzky.

04.02.10 14:12

«30 minus? Null stress. Vi tar en super G-økt!»

Foreldrene til Kjetil Jansrud og tvillingbrødrene Mons og Mikkel Bjørge var nok ikke helt som andre idrettsforeldre i Gudbrandsdalen.

- Det er ingen andre som har trent så mange timer på ski i Kvitfjell og på Gålå som oss. Det er sannsynligvis ingen andre som kommer til å gjøre det, heller, forteller treningskompis Mikkel Bjørge til Nettavisen.

- Vi har gjort mye sinnssyke greier. Det skyldes også ekstrem treningsvilje hos foreldrene våre. Vi kjørte super G i minus 30. Det var så kaldt at heisen sto. I stedet ble vi kjørt opp i tråkkemaskin. Når vi satte utfor i den farta, var det vel nærmere 60 minus, humrer Bjørge.

Les også: Nå er Kjetil Jansrud medaljekandidat i OL

Lærte av Team Aamodt
«Stikke løype og la ungene kjøre? Nei, vi tar teknikkøkt, vi!»

Pappa Jan Jansrud hadde plukket opp noen tips fra et annet tospann med suksess: Team Aamodt.

Blant annet at det var viktigere å lære god grunnteknikk enn å kjøre fortest mulig på ski. De slakke bakkene i alpinsenteret på Gålå var dermed den perfekte «lekegrind».

- De fleste trenerne stikker løypa og lar ungene kjøre. Vi brukte halvparten av tiden til teknisk trening. Vi terpet hele tiden for å få det til å sitte 100 prosent, sier Jan Jansrud.

Sønnen Kjetil – aktuell som outsider i storslalåm en drøy uke foran OL i Vancouver starter – kjenner seg godt igjen i den beskrivelsen.

- Hvor gøy var det å terpe teknikk for en guttunge?

- Det var vel både og, det. Når man er ung og kanskje har mest lyst til å kjøre fort.

- Men for meg var det uansett morsomt å være ute på ski. Om 50 prosent av aktiviteten skjedde utenfor løypa, var egentlig likegyldig. I ettertid har det jo også skint igjennom at det ikke var tilfeldig. En ting er å trene slik som 10-åring, en annen ting er å drive med det helt fram til landslaget i 16-årsalderen, sier Kjetil Jansrud til Nettavisen.

OL-TIPSET: Norge tar elleve gull

Banebrytende
- Er det ingen som har kjørt mer i Kvitfjell enn du og tvillingene?

- Hehe, det spørs om han ikke smører litt på. Det var i hvert fall betydelig mengder trening på den tida. Om andre har trent like mye? Helt sikkert, men i Gudbrandsdalen var det veldig lite kultur for den type trening. Det var banebrytende, mener han.

Suksess opplevde i hvert fall lille Peer Gynt Alpinklubb med Jansrud og brødrene Bjørge i spissen. Av sistnevnte slekt, ble Mikkel juniorverdensmester i slalåm i 2006 – mens Kjetil Jansrud debuterte i europacupen allerede som 16-åring.

- Koker ikke lenger over
Flere peker på den aktive bakgrunnen fra Vinstra for å finne forklaringen til at Kjetil ble den av de tre som skulle vise seg å nå aller lengst.

- For det første har han et fantastisk treningsgrunnlag fra hjemklubben sin. Han har en far som har jobbet godt med ham, han er en veldig god skiløper og en utøver med svært god grunnteknikk. Det siste er vel en blanding av noe medfødt og opptrente egenskaper, sier tidligere alpinmanager Per Lund til Nettavisen.

- Dessuten er han ganske tøff i hodet. Hos noen utøvere som har gjort det veldig bra når de yngre, har det en tendens til å koke litt over. Kjetil har kommet til et punkt hvor han tåler alt dette. Han tåler til og med å lede et renn og kjøre ut som siste startende. Det er ikke farlig lenger, sier Lund.

Tre år - én mil
«Ska gjøra det sjøl!»

Toppalpinisten viste tidlig interesse for vinteridrett. Grytidlig, faktisk.

Allerede som toåring tok han sine første tak i langrennssporet. I sitt tredje leveår gikk han én mil på ski – på egen hånd. Da gikk en høygravid mamma (Inger Helen) og bar på lillesøster, slik at lillebror måtte greie seg selv om han skulle være med.

- Kjetil gikk én mil på langrennsski – uten hjelp – da han var tre år gammel. Jeg synes da det er ganske imponerende, sier Jan Jansrud og lener seg på familiens husbok.

- Uten hjelp?

- Helt uten hjelp. Selv om han falt mye, reiste han seg raskt opp igjen. Han ville rett og slett ikke la oss hjelpe til. «Ska gjøra det sjøl», sa han.

The Jansruds vs. The Gretzkys
Jansrud senior drar også fram en spektakulær sammenligning mellom sønnen og Wayne Gretzky når det gjelder barndommen.

Les dette:

- Han var veldig aktiv som ung, men fikk ikke alpinski før han var seks år gammel. Fra han kom hjem fra skolen, var skia på resten av døgnet. Det var fiskebein opp på plenen for så å sette utfor ned mot brøytekanten igjen.

- Er det en av forklaringene til skitalentet hans?

- Han hadde i hvert fall veldig mange skitimer som liten guttunge. Det gjør noe med balansen. Til en viss grad kan man sammenligne det med oppveksten til Wayne Gretzky. Faren hans pleide å vanne til en liten skøytebane i hagen, og der holdt han til døgnet rundt. Den type aktivitet i barndommen bygger opp en balanse det ikke er mulig for andre å ta igjen siden, svarer han.

Uten å dra sammenligningen for langt, er det greit å nevne at den kanadiske hockeylegenden fra 3-årsalderen spilte tre-fire timer hockey daglig med brødrene sine i den improviserte rinken fra gårdsplassen. Gretzky blir ofte referert til som «The Great One» - og tidenes beste hockeyspiller.

Medaljer i siktet
Der er ikke Kjetil Jansrud helt ennå. I disse dager er han på plass på de norske alpinistenes precamp i kanadiske Nakiska. Når storslalåmkonkurransen starter søndag 21. februar er selvsagt pappa Jan på plass.

Og sønnen – ja, han er blant medaljekandidatene.

- Greier du å forklare hvorfor utviklingen din har gått i riktig retning denne sesongen?

- Jeg har i hvert fall lært meg å holde på en slags median i forhold til hva man psykisk legger i gode og dårlige prestasjoner. Jeg tok en pallplassering i verdenscupen i fjor, og håpet at det var min tur. Da klarte jeg ikke å følge opp.

- Jeg føler meg avslappet i forhold til pallplassene jeg har fått denne sesongen. Når vi går inn i OL, er det ikke slik at disse plasseringene betyr at man er med helt der oppe helgen etter. Det er veldig mange som ønsker seg OL-medaljer, men for meg, som alpinist, var det godt å få to renn på rad der jeg henger med helt i toppen.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag