Gå til sidens hovedinnhold

Slik ble Rasch Sky-rytter

Prosessen startet allerede under 2011-sesongen.

SLENAKEN (procycling.no): Det er allerede over ett år siden den første kontakten mellom Team Sky og Gabriel Rasch oppsto med tanke på en mulig overgang.

Britene jobbet intensivt med å skaffe plass til 36-åringen, men blant alle verdensstjernene fant man ikke rom nok til å la en overgang materialisere seg den gangen. I stedet skrev han under for FDJ BigMat.

Skader gjorde året i det franske laget kronglete. Likevel oppsto interessen igjen i forbindelse med ENECO Tour i Nederland og Belgia. Rasch ble kontaktet av sportsdirektør Steven De Jongh og Sky-trener Kurt Asle Arvesen med tanke på den kommende sesongen.

Les også:Rasch til Sky

Problemet var at nordmannen allerede var godt på vei til Sveits og IAM Cycling:

- Vi begynte å tenke litt og så at vi muligens kunne miste flere fra klassikertroppen enn vi først hadde sett for oss. Vi spurte derfor hvor langt han var kommet i forhandlingene, og fikk beskjed om at han hadde skrevet en intensjonsavtale, men også at han trodde det kunne la seg gjøre å komme ut av den igjen, sier Arvesen til procycling.no.

Rasch: - Vet jeg gjorde det riktige valget
Fra midten av august og fram til nå, har prosessen med å frigjøre rytteren rullet videre. Rasch bekreftet nemlig selv under årets Vuelta a España at han hadde en avtale med prokontinentallaget IAM Cycling.

Når så Team Sky kom på banen, var det egentlig ikke så mye å tenke på:

- Kurt og Steven satte meg på en liste over ryttere de ønsket seg. Etter det gikk det ganske fort. Jeg måtte ta tak i det sveitsiske laget selv og fortelle at det ikke ble noe. Det var litt tøft, men det var en mulighet jeg ikke kunne si nei til, forteller Rasch til procycling.no.

- Jeg vet jeg gjorde det riktige, og det alle hadde gjort, legger han til.

Fyller tomrom på klassikerlaget
Sykkelsportens overgangsvindu åpner ikke offisielt før 1. august hvert år. Men før den tid er det mulig å lage intensjonsavtaler, eller pre kontrakter, som ikke meldes inn til det internasjonale sykkelforbundet.

Selv om dette er skriftlige avtaler, finnes det alltid muligheter til å komme seg ut av dem igjen, og det klarte altså Rasch og overtale sin tidligere sjef i Crédit Agricole, Serge Beucherie, å gå med på.

Etter at Sky mister både Juan Antonio Flecha, Jérèmy Hunt og Michael Barry foran kommende sesong, gir Hole-gutten laget sårt tiltrengt rutine foran neste års vårklassikere.

- Gabriel er en omgjengelig fyr som har god innflytelse på alle rundt seg. Han er en naturlig ledertype som tar ansvar der det er hektisk og stressende. Han kjenner alle klassikerne ut og inn, og har syklet i Belgia og området rundt gjennom hele karrieren, selv om han ikke har syklet proff i hele karrieren. Han har verdifull erfaring og vil være til stor hjelp for våre fremadstormende unggutter, forteller Arvesen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ville ha med Rasch for 10 år siden
Eresfjordingen forsøkte å få med seg landsmannen til Team Fakta allerede for ti år siden, men lyktes først nå å hjelpe Rasch et steg videre i karrieren.

- Det tok lang tid, men det er utrolig artig at jeg kunne bidra til at Gabriel får denne sjansen, sier Arvesen.

Selv om 36-åringen kjente mange ryttere og ledere i det kommende sveitsiske mannskapet, har han blitt godt kjent med mange innenfor Team Sky også de siste sesongene.

- Jeg har kjørt løp med Servais Knaven og Steven De Jongh. Marcus Ljungqvist og Kurt Asle Arvesen kjenner meg godt. De vet hvordan jeg sykler i feltet og hvordan jeg er som person, og det er grunnen til at de ønsker meg. Jeg er hentet med tanke på klassikerne og lære bort forskjellige ting til ungguttene. I tillegg skal jeg være hjelperytter i de store etappeløpene.

Rasch vil også være en treningspartner for Edvald Boasson Hagen den kommende sesongen.

- Jeg kom inn litt på slutten. Det er han som har fiksa det meste, jeg skal ikke ta mye ære for det. Jeg bidro litt på slutten, men ikke noe mer. Det er veldig gøy at han kommer, slik at jeg fremdeles har en norsk lagkamerat når Lappe går til et annet lag, sier Boasson Hagen til procycling.no

- Hvor viktig er det for deg å ha en nordmann på laget?

- Det er artig å reise rundt med en nordmann på løp. Jeg har ikke kjørt så mange løp med Lars Petter. Vi har trent mye sammen og det kommer vi til å fortsette med.

Gabriel Rasch vil mest sannsynlig få Arvesen som trener i Sky.

Kommentarer til denne saken