Gå til sidens hovedinnhold

Slik blir nye Kollen

For 450 millioner kroner skal Holmenkollen bli verdens mest moderne skiarena til VM i 2011. 25. mai får Oslo ja eller nei.

HOLMENKOLLEN (TV 2 Nettavisen): Søndag formiddag – før det tradisjonsrike hopprennet i Holmenkollen – presenterte søkerkomiteen for VM i 2011 planene for det nye praktanlegget.

450 millioner skal det koste å gjøre Kollen til en moderne arena som kan huse verdenscup og internasjonale mesterskap i nordiske grener og skiskyting i 25-30 år fremover.

310 av millionene går med til å bygge ny storbakke i Holmenkollen. Dagens stillas rives og erstattes av et mer tidsriktig tilløp.

Den nye bakken får et kalkuleringspunkt på 122 meter, mot 115 meter i dag. Bakkestørrelsen utvides fra 128 til 136 meter, som er identisk med bakkerekorden Tommy Ingebrigtsen satte under NM tidligere i vinter.

Vindseil på begge sider
Utseendet på det nye anlegget vil først bli fastlagt etter en internasjonal arkitektkonkurranse.

For å eliminere Holmenkollens viden kjente vindproblem, er en av premissene at det skal bygges permanente vindseil på begge sider av den nye bakken. Vindseilene starter allerede i radius (overgangen fra tilløpet til selve hoppet), slik at hopperne skjermes fra satsøyeblikket og gjennom hele svevet.

- Vindseilene skal etter planen redusere vinden med 40 prosent, forklarer Torgeir Nordby, mangeårig rennleder i Holmenkollen.

Det er ennå ikke bestemt hvor høye vindseilene blir – eller hvilket materiale de skal lages av.

På sikt håper også Nordby at det også skal bli mulig å bekjempe den sagnomsuste Kollen-tåka. Foreløpig er det imidlertid ikke snakk om å bygge tak over Kollen-anlegget, slik hoppsjef Clas Brede Bråthen har foreslått.

Besserudtjernet forsvinner
Den nye bakken får også plastdekke, som gjør det mulig å trene i sommerhalvåret. Det betyr at Besserudtjernet forsvinner.

Plast blir det også i den nye Midtstubakken – og dens småbrødre. I tillegg til K90-bakken skal det nemlig bygges fem mindre bakker.

- Det nye hoppanlegget vil få uvurderlig betydning for rekrutteringen av hoppere i Oslo-området, konstaterer skipresident Sverre Seberg.

Også langrenns- og skiskytterstadion skal oppgraderes. Blant annet legges det inn en ekstra sløyfe i stadionområdet, som gjør at løperne blir synlig for et større antall tilskuere.

Det vil også bli ny vanntilførsel til anlegget, slik at man kan produsere kunstsnø gjennom hele vinteren. Dessuten vil veinettet rundt anlegget bli utbedret.

VM-svar 25. mai
Byggingen av den nye Holmenkollbakken vil sannsynligvis starte våren 2007. Senest høsten 2009 må bakken stå klar. Planen er at hele prosjektet skal kunne gjennomføres uten at det går på bekostning av de årlige verdenscuparrangementene i hopp, kombinert, langrenn og skiskyting.

Hele prosjektet avhenger imidlertid av at Norge, Oslo og Holmenkollen blir tildelt VM i nordiske grener i 2011.

- Forutsetningen for det nye anlegget er i utgangspunktet at vi får VM. Hva som skjer hvis vi ikke får det, vil jeg ikke spekulere i. Vi konsentrerer oss rett og slett om å sørge for at vi får VM, sier Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsen.

Hvem som blir tildelt VM i 2011, bestemmes under FIS-kongressen i Algarve til våren. Oslo slåss mot polske Zakopane (VM-arrangør i 1962) og italienske Val di Fiemme (VM-arrangør i 1991 og 2003).

Avgjørelsen faller 25. mai.

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken

Kommentarer til denne saken