Gå til sidens hovedinnhold

Slik blir skiføret i Oslo!

I helgen er det endelig ventet snø rundt hovedstaden. Her er de heteste tipsene for hvor du bør legge turen!

(iOslo.no) Det har vært vanskelige føreforhold rundt Oslo til nå i år, men denne helgen kan det endelig bli muligheter i alle himmelretninger. Så langt er 50-100 mil av det 260 mil lange løypenettet brukbart, men nå kan det ta seg opp.

- Vi får håpe at det kommer masse snø i helga, slik at det blir skimuligheter alle steder. Snøfallet de siste dagene har også vært bra for føret, sier Olav Harlem i Skiforeningens markaavdeling (her får du en fullstendig oversikt over skimulighetene) til iOslo.no.

Ring føretelefonen
For å det aller ferskeste varselet for Oslo (ferskere enn Internett), råder han folk til å ringe Skiforeningens føretelefon på 820 52 020.

Ifølge den detaljerte væroversikten han har over skogsområdene rundt Oslo er snømengden nedjustert noe i forhold til det meteorologene først spådde, men fortsatt venter man 10-15 centimeter.

- Ifølge spesialvarselet vi har fått fra Meteorologisk institutt så begynner det veldig forsiktig lørdag morgen - og så øker det utover dagen. Det er litt vrient å si og det endrer seg fra time til time, men snø kommer det, forsikrer han.

- Hvor bør man dra i helga - for best mulig føre?

- Vi kjører opp de viktigste løypene først. Men det avhenger selvsagt av hvordan det blir med snø, og hvordan det fordeler seg. Oppe i Frognerseter-området er det lite snø foreløpig, men hvis det kommer det de lover, så bør det bli bra muligheter for å gå derfra. Ellers er det allerede fint i mange områder nå. Fra Sørkedalen, Skansebakken og innover mot Heggelivann og Løvlia, sier han.

Setter opp skibuss
I helga settes også for første gang skibussen fra Skansebakken opp. Her finner du rutetidene.

- Man må bestille plass på bussen ved å ringe Skiforeningen dagen i forveien. Bussen går både lørdag og søndag, sier Harlem.

Skiforeningen har prepareringsmaskiner stående på forskjellige plasser rundt hele Oslo. Hvem som blir brukt hvor, avhenger av snøen som kommer.

- Jeg regner også med at det blir bra fra Frognerseteren og innover og Tryvann og innover, mener han.

Fra før er det allerede ålreite forhold en god del steder - særlig nord i marka.

- Ringkollen og Mylla-området er bra. Også i Lommedalen og Sollihøgda har det vært skiføre en stund. Og ved Østre Greverud gård i Sørmarka, i Oppegård, har det vært skiløyper med kunstsnø en stund.

Blå Swix?
Harlem mener det kan bli Blå Swix-føre med kuldegrader på nysnø i helga, men advarer likevel mot at det kan være hardt å gå på snørra.

- Det er hardt og isete under det tynne snølaget. Snøen er tørr, og har ikke festet seg ordentlig. Man kan slå seg hardt om man faller, sier han.

- Et stalltips er kanskje å dra dit du skal? Hvor har du tenkt deg i helga?

- Jeg prøver meg oppover ved Heggelia og Løvlia og den veien. Der har det vært fine forhold lenge. Da kan man gå over Lysedammene eller Gråseterveien. Vi håper også at det skal bli greit å gå til Kikut – enten fra Sørkedalen eller Frognerseteren. Det går også an å gå fra Ringkollen og ned til Sørkedalen. Det er vel det greieste, sier han.

Bra i anleggene
Og for dem som ikke gidder gå, men vil stå slalåm, telemark eller snowboard, er det også bra i Oslo-området.

- Vi har allerede bra forhold, men det blir enda mer synliggjort når det er hvitt nede i byen. Når det begynner å snø i byen, kommer masse folk. 20 centimeter snø er det meldt i helga, og det er jo rått. Vi forventer jo et visst trafikk-kaos, også. Forholdene er meget bra. Det er nesten pudder nå, sier anleggsansvarlig Mads Mørch i Tryvann Vinterpark.

Oslo Skisenter meldte fredag om -2 grader, lett snøvær og bris fra nordøst. Det er cirka 30 centimeter snø i bakkene. Alle bakker og fire av fire heiser er åpne. Snøen i anlegget har pakket seg noe sammen og det er en del is, men det snør og det er meldt snøvær.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot