RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik blir Tour de Ski

Sist oppdatert:
Marit Bjørgen gleder seg allerede. Slik blir langrennsløpernes svar på Tour de France.

Det har vært snakk om det lenge. I mai ble det endelig bestemt. Langrennsfolket får sitt eget etappeløp. Det arrangeres i alpelandene Tyskland, Sveits og Italia i perioden 5.-14. januar 2007. På ti dager skal det gåes åtte etapper. Korte og lange, enkeltstarter og fellesstarter, klassisk og skøyting.

Alt står på programmet.

Verdens beste langrennsløper Marit Bjørgen ønsker Tour de Ski hjertelig velkommen:

- Det vil bidra til å markedsføre sporten enda bedre. Det blir spennende og en fin utfordring, sier Bjørgen til TV 2 Nettavisen.

Tidligere toppløper Vegard Ulvang er Norges mann i det internasjonale skiforbundets (FIS) langrennskomité. Han garanterer nå at det blir Tour de Ski – selv om detaljene først spikres i oktober.

Skal fenge alle
- Det har vært snakket om dette lenge, men nå er det ingen tvil. Tidspunktet er bestemt og en grovskisse er laget. Alle som i disse dager følger spenningen i Tour de France skjønner nok hvorfor FIS nå innfører et etappeløp også i langrenn, sier Ulvang til TV 2 Nettavisen.

Under planleggingen har FIS lagt vekt på lage et produkt som fenger både media, publikum, sponsorer – og ikke minst de aktive. Ulvang er overbevist om at satsingen kommer til å lykkes.

- Jeg tror aldri tidligere en nyvinning innen skisporten er blitt så positivt mottatt av sponsormarkedet. Akkurat nå ser det ikke ut til å bli noe problem å oppfylle budsjettene.

Skepsis blant utøverne
Det største problemet har vært å overbevise de aktive om at Tour de Ski er en god idé. Åtte tøffe løp på ti dager blir en ny opplevelse for langrennseliten, og Vegard Ulvang innrømmer at reaksjonene har vært delte.

Marit Bjørgen hører ikke med blant skeptikerne. Hun forutsetter imidlertid at det blir korte reiser mellom etappene.

- Det er fullt mulig og helt forsvarlig å gå åtte løp på ti dager. Det ser jeg ikke mørkt på i det hele tatt. I forbindelse med VM i Oberstdorf gikk jeg åtte løp på 14 dager. Det var helt uproblematisk, sier Bjørgen, som er mest bekymret for belastningen på støtteapparatet.

- Smørerne får litt av en jobb når alle løperne skal ha optimale ski hver dag, påpeker hun.

Gul og grønn trøye
For å gjøre Tour de Ski mer attraktivt, vil det på samme måte som i Tour de France bli kjempet om flere trøyer.

- Det blir helt sikkert en gul sammenlagttrøye og en grønn sprinttrøye. I tillegg diskuterer vi en U23-trøye og en klatretrøye, litt avhengig av løypeprofilene. Dette vil først bli avgjort i oktober, opplyser Vegard Ulvang, som synes konkurransene i konkurransen er selve ideen med et slikt etappeløp.

- Det er jo det som er så fascinerende med Tour de France – at så ulike atleter som Lance Armstrong og Thor Hushovd begge kan kjempe om seier. Det skaper spenning på flere plan samtidig. Derfor skal Tour de Ski bli et arrangement som tiltrekker seg både allrounderne og spesialistene.

Attraktive premier
På FIS-møtet i oktober blir det også fastlagt hvor mange av etappene som skal telle i verdenscupen. Et annet punkt på agendaen er premiene:

- Det blir selvfølgelig pengepremier. Ellers avhenger det litt av hvilke sponsorer vi får med oss, men det ligger jo i kortene at det blir attraktive premier, sier Ulvang.

Tidspunktet tidlig i januar gjør at Tour de Ski ikke kommer direkte i konflikt med VM i Sapporo i månedsskiftet februar/mars.

- Det er viktig at vi får tid til restitusjon og en skikkelig treningsperiode før VM, fastslår Marit Bjørgen – som sannsynligvis vil være storfavoritt i kvinneklassen både i Tour de Ski og i VM seks uker senere.

Slik blir Tour de Ski:

5. januar: Prolog. Klassisk, intervallstart. (Olympiaparken i München, Tyskland).
6. januar: 10 km for damer/15 km for herrer, fri teknikk. Fellesstart. (Reit im Winkl, Tyskland)
7. januar: 5+5 km for damer/10+10 km for herrer. Skiatlom. (Oberstdorf, Tyskland)
8. januar: Klassisk sprint. (Zürich eller Bern, Sveits)
9. januar: Hviledag
10. januar: 10 km for damer/15 km for herrer. Klassisk, intervallstart. (Davos, Sveits)
11. januar: Sprint, fri teknikk. (Verona eller Asiago, Italia)
12. januar: Hviledag
13. januar: 15 km for damer/30 km for herrer. Klassisk, fellesstart. (Val di Fiemme, Italia)
14. januar: 10 km for damer/15 km for herrer. Fellesstart, fri teknikk, med innlagt klatring i Alpe Cermis (Val di Fiemme)

NB! Datoer, distanser og arrangørsteder kan bli justert.

Kilder: langrenn.com og www.fis-ski.com

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere