*Nettavisen* Sport.

Slik blir Tour of Norway

- Det blir en flott debut, spår rittgeneral Birger Hungerholdt.

16.03.11 18:54

HØVIK (procycling.no): Tour of Norway er navnet, og bak det skjuler det seg fem etapper og totalt 896 kilometers sykling. Rundt 25 lag og cirka 150 ryttere.

Deriblant Joker Merida, Team Ringeriks Kraft, Team Sparebanken Vest og Plussbank Cervélo. Totalt ti norske lag og i overkant av 15 utenlandske.

Ambisjonene til Cycling Event Norway (Interspons AS og Norges Cykleforbund står bak) er enda større:

- Dette er et allround etappeløp, og ikke for fjellgeitene. Hadde vi hatt en supersprinter på laget vårt, hadde vi ikke kommet opp med en slik løype heller, fleiper Hungerholdt.

Går etappen forbi ditt hjemsted? Alle etappekart er lagt ut på vår Facebook-side!

Trygg på søknad
I 2012 er målet at rittet arrangeres som 2.1-kategori. Det skjerper kravene til blant annet budsjetter, infrastruktur og arrangørbyer, men det åpner også opp for at verdens beste ProContinental- og WorldTour-lag kan inviteres til rittet.

- Hvor trygg er du på at en slik søknad får gjennomslag hos UCI?

- Jeg ser sikker på at vi får det, og jeg er sikker på at vi hadde fått til allerede i år, dersom VM hadde blitt arrangert før kongressen til det internasjonale sykkelforbundet, påpeker Hungerholdt og tenker selvsagt på verdensmestertittelen til Thor Hushovd.

Det er nemlig en sterkt voksende sykkelinteresse i Norge. Både med tanke på publikum og rekruttering til aldersbestemte klasser.

- Passer Gilbert
Målet er at Tour of Norway både skal bygge opp om å surfe videre på denne bølgen. Rittet arrangeres mellom 1.- og 5. juni.

Cycling Event Norway har bevisst lagt start- og målgang til byer og tettsteder med høy befolkningstetthet.

Den første etappen har start i Tønsberg og målgang i Larvik. Den er 175 kilometer lang og har oppløp i Bøkeskogen i Larvik, der også NM ble avgjort i 2005.

- En målgang som passer en type som Philippe Gilbert, mener Hungerholdt.

- Like tøff som Riperbakken
Etappe nummer to går Skien til Drammen. Totalt 171 kilometer og blant annet over Kongsberg, Hokksund og Krokstadelva.

- Vi gjør også en stikker opp til Årbogen. Der blir rytterne møtt med drøye 20 prosents stigning. Den bakken står ikke noe tilbake for Riperbakken i Hønefoss, advarer han.

Målgang er for øvrig lagt til Bragenes Torg midt i Drammen sentrum.

Den tredje etappen tar hovedfeltet gjennom Østfold og mellom byene Sarpsborg og Halden. Målgang er lagt til Fredriksten Festning i Halden.

Sykkel og øl
Etappe fire starter ved togstasjonen på Jessheim og avsluttes 188 kilometer senere i Strandgata på Hamar. Der skal det arrangeres ølfestival samme dag, så det blir fort god stemning i etterkant av Tour of Norway-etappen.

Det hele skal avgjøres, hvis det da ikke er avgjort allerede, på en 178 kilometer lang etappe fra Hamar til Lillestrøm.

Rytterne skal gjennom en rundløype på 15 kilometer i Lillestrøm, før spurten avgjøres nedover Storgata.

- Enorm interesse
Et 2.2-ritt utelukker både lag fra både World Tour (for eksempel Team Sky og Garmin-Cervélo) og ProContinental (Skil-Shimano), men Hungerholdt melder likevel om enorm pågang fra utenlandske lag.

- Et sted mellom 50 og 55 lag med tilhold i utlandet, har allerede kontaktet oss. Vi ønsker å ha med de lagene det er minst mulig problemer med, i tillegg til noen landslag.

- Hvilke lag er det mulig å få hit dersom rittet blir oppgradert neste år?

- Det vil åpne for at vi kan invitere all verdens av storlag. I første rekke tenker vi på Garmin-Cervélo (med Thor Hushovd), Team Sky (med Edvald Boasson Hagen) og BMC Racing (med Alexander Kristoff), forteller han.

Tour of Norway må i så fall utkonkurrere ritt som Luxembourg rundt og Critérium du Dauphiné som arrangeres i samme periode.

Det spørs likevel om de norske guttene klarer å motstå en etappe med målgang i for eksempel i Grimstad eller på Lillehammer.

Slik er etappene i Tour of Norway:

1. etappe, onsdag 1/6: Tønsberg-Larvik (175 km):

Tønsberg-Sem-Andebu-Rånerudåsen-Holmestrand-Sande-Hvittingfoss-Svarstad-Kvelde-Gjone-Hedrum-Larvik-Bøkeskogen

2. etappe, torsdag 2/6: Skien-Drammen (171 km):

Skien-Gulset-Melum-Ulefoss-Lunde-Bø-Akkerhaugen-Nordagutu-Notodden-Fjellstulfjellet-Kongsgårdmoen-Kongsberg-Krekling-Vestfossen-Krokstadelva-Åbogen-Mjøndalen-Åssiden-Drammen-Bragnes Torg

3. etappe, fredag 3/6: Sarpsborg-Halden (183 km):

Sarpsborg-Råde-Rygge-Moss-Våler-Svinndal-Skiptvedt-Rakkestad-Strømsfoss-Aremark-Bjørkebekk-Halden-Fredriksten festning

4. etappe, lørdag 4/6: Jessheim-Hamar (188 km):

Jessheim stasjon-Sand-Gardermoen-Moreppen-Nordmokorset-Eidsvoll Verk-Langton-Hurdal-Feiring-Skreia-Gjøvik-Moelv-Brumunddal-Gåsbu skistadion-Vang-Hamar

5. etappe, søndag 5/6: Hamar-Lillestrøm (178 km):

Vikingskipet-Stange-Tangen-Espa-Minnesund-Hurdal Verk-Hurdal-Nordmokorset-Maura-Nannestad-Holter-Ask-Skedsmokorset-Kjeller-Lillestrøm*

* Her kjøres rundløype 3 ganger à 15 kilometer. Den går fra Lillestrøm sentrum-Sagdalen-Skjetten-Kjellerholen-Skedsmokorset-Lillestrøm.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag