*Nettavisen* Sport.

Slik dopinglurte de Lance

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Sportssjefen lurte Lance Armstrong til å tro han fikk doping under Spania rundt.

10.10.12 21:24

Onsdag kveld norsk tid kom den offentlige rapporten fra de amerikanske antidopingbyrået (USADA) som beskriver bevisene rundt dopingregimet til Lance Armstrong.

Den 202 sider lange rapporten inneholder en rekke historier som har vært omtalt før, men også mange historier som aldri før har vært kjent.

En av historiene skriver seg fra et av Armstrongs comebackritt etter kreften i 1998. Da ble amerikaneren nummer fire i Spania rundt, med god hjelp av doping.

Mot slutten av en tøff etappe spurte Armstrong lagkamerat Jonathan Vaughters om han kunne hente en kortisonpille i følgebilen til laget.

Vaughters slapp seg tilbake til følgebilen, hvor sportssjef Jonny Weltz satt. «Dessverre» hadde ikke Weltz noe kortison i bilen, men han kom straks opp med en idé. Han pulveriserte en pille med Aspirin, som han la i en tynn folie for Armstrong.

På denne måten skapte de en placeboeffekt. Lance trodde han fikk kortison, og ville dermed få en mental følelse av at han ville klare seg bedre.

Kortison ble også tema under VM senere samme sesong. Armstrongs daværende kone, Kristin, ble spurt om å pakke inn kortisonpiller i en tynn folie til ham selv og lagkameratene.

En av Armstrongs lagkamerater kom så med en vittig bemerkning.

- Kona til Lance ruller jointer.

Vaughters er i dag eier og øverste sjef i Garmin-Barracuda. Han har innrømmet å ha dopet seg offentlig. Danske Johnny Weltz er sportssjef i samme lag. 50-åringen har kategorisk nektet for alle anklager, senest iforbindelse med boka til Tyler Hamilton.

Kilde: Vitnemålet til Jonathan Vaughters og Christian Vandevelde.

procycling.no vil publisere flere historier fra rapporten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.