Slik får Norge fire mann i sykkel-VM

Foto: Heiko Junge (Scanpix)

En regelendring fra 2009 gir håp for Thor Hushovd & Co.

15.08.11 17:13

Får Norge tre eller fire ryttere under VM i København i september? Det er det store spørsmålet.

Det internasjonale sykkelforbundet setter sluttstrek for å samle inn poeng på verdensrankingen i dag - den 15. august. I prinsippet ble det satt sluttstrek søndag, da Edvald Boasson Hagen vant etapperittet Eneco tour.

Sjekk den nye rankingen her!

På tross av triumfen, endte Norge på 12. plass på den endelige verdenssrankingen. De ti beste lagene får hver med seg ni ryttere til mesterskapet, men det finnes et unntak fra regelen.

Storbritannia og Luxembourg
Nasjonen må nemlig ha like mange ryttere som har tatt poeng som slår ut på verdensrankingen i inneværende sesong. Regelendringen ble innført i 2009, og trolig var det Schleck-brødrenes poengsanking for lille Luxembourg, som fikk sykkelforbundet til å endre systemet.

LES OGSÅ:Overrasket over VM-løypa

Verken Storbritannia (åtte ryttere) og Luxembourg (to ryttere) har oppfylt dette kravet. I henhold til UCI-reglementet får disse nasjonene likevel stille med minimum seks ryttere.

Britene vil dermed få med alle sine åtte mann, mens Luxembourg får seks plasser. De fire ekstraplassene deles ut til nasjonene som ligger på 11.-14. plass - og det er her Norge kommer inn i bildet.

Passerte Danmark
Norge passerte både Danmark og Kazakhstan etter Boasson Hagens sammenlagttriumf i Nederland.

Vi ligger på 12. plass med 269 poeng, mens danskene har falt ned på 14. plass. Det betyr at begge nasjonene trolig får tildelt en ekstra VM-billett fra forbundet.

Danskene vil i så fall ende opp med sju mann, mot potensielt fire hos Norge.

Bakgrunnen for dette er at det er europarankingen som kvalifiserer ryttere fra nasjoner som ligger utenfor topp 10-listen på verdensrankingen. Det er rytterne på kontinentallagene (som for eksempel Joker Merida og Plussbank Cervélo i Norge) som samler inn disse poengene.

På den forrige europarankingen lå danskene på 13. plass. Plassene mellom 7 og 16 gir vanligvis tre plasser til VM, men Sveits ble innvilget seks plasser da de oppholdt seg i det samme sjiktet foran VM i Mendrisio. Der var selvsagt sveitserne vertsnasjonen.

Danmark får dermed seks plasser fra denne rankingen, i tillegg til overskuddsplassen fra verdensrankingen.

Trio har tatt poeng
Norge lå helt nede på 26 .plass med 275 på europarankingen datert 25. juli i år. Det gir i seg selv ingen VM-plasser.

Nordmennene blir derimot reddet av unntak fra regelen. Dersom en nasjon har en rytter som ligger på topp 100 på den individuelle verdensrankingen, og/eller har tre ryttere med WT-poeng - får nasjonene starte med tre mann i VM.

Vil du vite mer om reglene? Les denne bakgrunnssaken!

Norge innfrir begge disse kravene via Boasson Hagens 180 poeng (på 17. plass), Hushovds 83 poeng og Kristoffs seks poeng.

I tillegg kan det altså altså åpne seg en fjerde plass for det norske laget.

- Det ser ut til at det blir fire plasser, men jeg avventer den endelige bekreftelsen fra UCI, sier sportssjef Steffen Kjærgaard i Norges Cykleforbund til procycling.no.

Det som i så fall taler imot at nordmennene skal stikke av med denne plassen, er nettopp det faktum at vi kun har tre ryttere med poeng fra verdensrankingen. Dermed kan UCI finne på å si at Norge likevel ikke er kvalifisert for å motta en ekstra VM-billett.

Har du innspill til hvorvidt Norge ender opp med tre eller fire plasser? Kom gjerne med ditt synspunkt i kommentarfeltet under artikkelen! Eller send oss mail via post@procycling.no!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.