Slik fjernet VIF gigantunderskuddet

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)

Vålerenga har forbedret resultatet med 21 millioner kroner – på ett år.

30.08.10 18:09

VALLE (Nettavisen): Økonomien i norsk fotball er fortsatt mildt sagt urovekkende, og da Norges Fotballforbund ved inngangen til sommeren presenterte en statusrapport for Tippeliga-klubbene, var det kun to av klubbene som fikk bestått:

Tromsø og Stabæk.

Det øvrige klubbene var på et slikt nivå at det enten var grunn til bekymring – eller, for de verst stilte, at klubbene måtte utarbeide en arbeidsplan som krevde betydelig forbedret økonomistyring.

Les saken: Får ikke kjøpe spillere eller ansette folk

En av klubbene som gikk på en kjempesmell i 2009, var Vålerenga. Oslo-laget gikk i den siste fasen av foregående kalenderår fra å være en «Kategori II»- til å bli en «Kategori I»-klubb, og presenterte i fjor et underskudd på hele 21 millioner - mot budsjetterte ni millioner i minus.

Forbedring: 21 millioner - på ett år
Og mens store deler av Fotball-Norge nå biter negler og vrir seg rundt for å finne ut hvordan de skal klare NFFs lisenskrav, eller unngå handlingsbegrensninger, har Vålerenga klart det smått utrolige:

De røde tallene er gjort svarte.

Faktisk kan Oslo-laget bli et av få – om noen, etter hva det hviskes i fotballkorridorene for tiden – lagene som klarer å presentere et positivt resultatregnskap. Klubbens administrerende direktør, Pål Breen, er naturlig nok særdeles fornøyd.

- Vi så tidlig hvor det bar, og i april 2009 satte vi oss ned og bestemte oss for at vi skulle gå i null i 2010.

- Det var mange som humret, og ikke trodde dette var mulig, men takket være en gigantisk snuoperasjon, med en utrolig innsats fra alle ledd, klarer vi dette, sier en stolt Breen til Nettavisen.

Kutt i alle ledd
Målet var klart: Øke inntektene, kutte utgiftene.

- Kostnadene er blitt kuttet med mellom 13 og 14 millioner, samtidig som vi har økt inntektene betydelig. Det har vært en tøff affære, hvor 4,5 årsverk forsvant, alle avdelinger var involvert, samtidig som det ble gjort betydelige kutt i det sportslige apparatet.

- Mens vi tidligere hadde 33 kontraktsspillere, er vi nå nede i 22. Riktignok var en del av dem lærlinger, men de sier likevel litt om hvilke grep som er blitt tatt.

Også utenfor banen ble det tatt viktige grep.

- Gjennom ansettelsen av Rune Riberg (tidligere NFF) ansatte vi Norges beste fotballøkonom som vår økonomisjef . Hans gode og grundige rapporteringer og kontrollrutiner har gjort ham til en sentral og avgjørende brikke for å endevende tallene og sette bærekraftig økonomi på agendaen.

Videre skryter Breen av de aksjonærene til Vif som var med å tettet hullet etter at egenkapitalen var tapt ved nyttår.

- Uten disse hadde ikke satsningen videre vært mulig, hevder klubbens administrerende direktør

Sportslig kutt – og opptur
At det sportslige apparatet har innsett realitetene, og tatt sin andel av kuttene, er noe som også berømmes av Breen.

- Jeg må berømme både Truls (Haakonsen) og Martin (Andresen) for måten de har bidratt på. De har sett nøye på hvilke steder det har vært mulig å kutte, og blant annet ble det bare et treningsopphold i utlandet før sesongen i år, mot normalt tre. Alle poster er gjennomgått, og man har spurt om «er dette nødvendig?».

- Samtidig har man oppnådd svært gode resultater på banen i år, og det er en utrolig sterk prestasjon, skryter Vålerengas administrerende direktør.

Bygger opp merkevaren
Trylleformelen har også vært å justere budsjettet underveis, som for eksempel når man røyk tidlig i cupen. Det viktigste har likevel vært beintøff styring, samt å utnytte Vålerengas unike markedsrolle.

- Vi må på gi folk tilbake det de spytter inn. Det er for eksempel viktig for oss å få fram at vi er en nasjonal merkevare, i og med at vi vises på TV så ofte som vi gjør, og da får også sponsorene mye igjen på økt synlighet.

- Samtidig er vi klare på at vi skal holde oss innenfor de rammene vi har. Kommer Truls Haakonsen eller Martin Andresen til oss og vil ha en spiller som ikke er innenfor de rammene vi har, vel, så får de ikke den spilleren hvis de ikke selger noen først.

Så får man bare se hva Moa-salget frigjør av lønns- og overgangsmidler. Overgangsvinduet stenger natt til onsdag, og selv om de fleste Vålerenga-supporterne sitter og venter på en erstatter eller spennende nysigneringen, ber Breen Klanen ikke være for optimistiske.

- Det er ikke gitt at alt fra Moa-salget benyttes til en nysignering nå, advarer Pål Breen.

- Det er viktig at de som nå skal inn i stallen holder høyt nivå, samt forsterker oss.

Eller, for å si det på en annen måte - vent og se hva som skjer det neste døgnet!

Bli varslet når VIF scorer:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag