Gå til sidens hovedinnhold

Slik foregår «Deadline Day»

Her er alt du må vite om den mest spennende dagen utenfor banen i Premier League.

For mange fotballsupportere er det én dag som er mer spennende enn bursdag, julaften, bryllupsdag og nyttårsaften til sammen.

Transfer deadline day. En såpeopera som gjør handlingen i Hotel Cæsar til et grått og søvndyssende hverdagsliv.

Et absolutt kaos bestående av rykter, nerver og håp kulminerer i noen ytterst spennende timer - og vips har klubben din signert den superspissen du mener dere mangler eller den midtstopperen som kan sørge for å tette igjen sveitserost-forsvaret fra forrige sesong.

Eller kanskje tvert imot: Favorittklubben din selger unna stjernespilleren du har trykket til ditt bryst og attpåtil bak på drakta du betalte opp mot tusenlappen for.

Transfer deadline day - tre ord som vekker sterke følelser hos fotballsupportere over hele verden. Kanskje særlig hos dem som heier på engelske lag.

Også i Norge er dagen blitt et fenomen. To ganger i året lukkes overgangsvinduet med et brak, og nordmenn sitter klistret til TV og dataskjerm for å følge den siste utviklingen.

TV 2s Jan Henrik Børslid får hjertet ditt til å hoppe da han melder om en engelsk avis som hevder Neymar er observert på en flyplass i London. En twitterbruker som pleier å ha peiling hevder at en storfisk er på medisinsk test hos akkurat din klubb. Nettavisens Martin Busk rapporterer at den nye Francesco Totti nettopp kjørte inn portene på Anfield. Sky Sports observerer et helikopter i luften over Old Trafford.

Klubbenes direktører fyrer opp de eneste faksmaskinene som fortsatt er i bruk i England.

Folk går bananas, og ofte uten grunn.

Men så skjer det noe, og plutselig avduker West Ham både Carlos Tévez og Javier Mascherano. Chelsea betaler 50 millioner pund for Fernando Torres, mens Peter Odemwingie setter seg i bilen og kjører til London for å bli QPR-spiller, men må snu i skam og som gjenstand for hele nasjonens latter.

Transfer deadline day kan i all sin sjarm være magisk.

Men hva foregår egentlig bak kulissene hos både klubber og forbund i England når transfer deadline day går mot slutten?

Det skal vi prøve å gi dere et innblikk i nå.

Les mer: Vi følger overgangsvinduet LIVE

1: Hvordan starter prosessen med å fullføre en signering?
For å registrere en spiller, må en klubb sende Premier Leagues hovedadministrasjon alle dokumenter som skal følge med en overgang. Det inkluderer kontrakten, skriftlig bekreftelse av overgangssum, arbeidstillatelse i Storbritannia (hvis nødvendig), internasjonal bekreftelse på spilletilgjengelighet og kvittering på betalt overgangsavgift.

Når overgangsfristen nærmer seg, oftest ved midnatt norsk tid, blir samtlige klubber kontaktet av Premier League-administrasjonen. De blir da spurt om de planlegger å gjennomføre noen overganger i de siste timene av vinduet. På den måten kan fotballdepartementet være forberedt. Kontorene i fotballdepartementet er bemannet til sent på natten for å svare på eventuelle henvendelser og spørsmål klubbene måtte ha, men vanligvis ordner klubbene alt selv og leverer papirarbeidet.

2: Hva er Premier Leagues rolle i overgangsprosessen?
Når papirarbeidet er mottatt fra klubbene, blir det sjekket opp mot reglene som Premier League og FA har innført for overganger. I noen tilfeller, gjerne ved internasjonale overganger, må overgangene også imøtegå FIFA-krav. Hvis det dukker opp problemer, blir klubbene kontaktet for å gi en avklaring eller komme med informasjon som mangler.

Når det er gjort, vil Premier League gi en bekreftelse til klubbene på at en spiller er registrert eller om overgangen står på vent på grunn av manglende kvitteringer eller dokumentasjon. Dette kan for eksempel være en arbeidstillatelse som ennå ikke er i boks. Klubbene ønsker å vite så fort som mulig om ting er i orden, så denne prosessen går vanligvis fort unna. Mangler det noe, pleier klubbene å ha kontakter i alle nødvendige departementer slik at ting blir ordnet raskt.

På Premier Leagues nettsider kommer det også frem at det pleier å være svært travelt på deadline day. Ett år ble det gjennomført hele 30 overganger i løpet av en time. Ingen av de ansatte i Premier League-administrasjonen går hjem før alt vedrørende alle overganger er sjekket opp og avklart.

Les mer: Få oversikt over ALLE Premier League-overgangene sommeren 2019

3: «The deal sheet» - avtalearket.
Avtalearket ble introdusert for to år siden. Noen ganger gjennomfører klubbene overganger i siste minutt, og dermed er det ikke alltid like enkelt å fullførte alt papirarbeid og sende det over innenfor fristen, som er 11pm engelsk tid, 24.00 norsk tid. Avtalearket er satt opp slik at klubbene kan bekrefte at det finnes en enighet om en overgang og at de dermed kan få ekstra tid på å fullføre papirarbeidet.

Avtalearket kan ikke brukes før klokken 21 norsk tid. Det må også være fullstendig utfylt før overgangsfristen utgår klokken 24. Når avtalearket er ferdig utfylt og i hendene på Premier League, har klubbene frem til 01.00 med å fullføre det resterende papirarbeidet. Hvis en klubb derimot skal handle en spiller fra utlandet, må de møte kravene fra FIFA Transfer Matching System (TMS), og der er fristen ved midnatt.

Det er av disse årsakene Sky Sports kjører full sending frem til vinduet stenger på deadline day. Det samme kommer vi i Nettavisen til å gjøre natt til tirsdag 8. augusti år.

En som ikke blir å si i Premier League neste sesong er Ander Herrera

4: Hva er «FIFA Transfer Matching System» (TMS)?
Når en klubb skal handle en spiller fra en klubb utenfor Storbritannia, må både kjøpende og selgende klubb registrere overgangen gjennom TMS for at den skal bli godkjent.

Kjøpende klubb må der laste opp all nødvendig dokumentasjon og informasjon, og den selgende klubben må gjøre det samme. Om både kjøpende og selgende klubb fører opp like opplysninger, blir overgangen godkjent. På den måten ble for eksempel Sergio Agüero spilleklar for Manchester City i Premier League.

Premier League-administrasjonen får senere en kopi fra FIFA med de samme opplysningene, slik at de er trygge på at de har fått overført spillerlisensen fra de respektive landene.

Tidligere har man hatt tilfeller der TMS-meldingen ikke har kommet tidsnok til ligakontorene. Et eksempel på dette er da Manchester United og Real Madrid handlet om en overgang for David de Gea i 2015.

Den gang rakk ikke papirene frem tidsnok, og De Gea, samt Madrid-keeper Keylor Navas, rakk ikke å bytte plass på Old Trafford og Santiago Bernabéu.

5: Hvordan fungerer prosessen rundt arbeidstillatelse?
Kriteriene for arbeidstillatelse er detaljert i reglene for Premier League, og en spiller må møte disse kriteriene for å arbeide i Storbritannia. Hvis en spiller ikke møter kriteriene, kan klubbene anke og be om en høring. Der må klubben overbevise panelet om at den aktuelle spillere holder høy kvalitet og er i stand til å komme med et betydelig bidrag i utviklingen av britisk toppfotball.

Klubbene er nødt til å søke om arbeidstillatelse og få denne godkjent innen vinduet stenger. Man kan naturligvis ordne formaliteter som dette i god tid før det er enighet om overgangssum.

Les mer: Stor oversikt: 20 spillere som kan bytte klubb i sommer (PLUSS)

6: Er det lov at en spiller eies av en tredjepart?
Nei. I 2007 ble det forbudt for en klubb i Premier League å registrere spillere som er helt eller delvis eid av en tredjepart. En klubb må eie 100 prosent av spilleren, og ingen såkalte «økonomiske rettigheter» kan være eid av andre. Tredjepart-eierskap, altså at en brasilianer eies av for eksempel 50 prosent av Manchester United og 50 prosent av Santos vil ikke bli godtatt i Premier League. Spilleren vil dermed ikke kunne spille i Premier League før han eies 100 prosent av en klubb.

7. Hvilken rolle spiller FA (det engelske fotballforbundet) i overgangsprosessen?
Alle spillere må være registrert hos FA. I tillegg fungerer de som en oppgjørssentral i internasjonale overganger. Klubbene betaler overgangssummen til FA, og FA sørger for at pengene blir overført i rett form og sum - og alle nødvendige godkjennelser går gjennom FA.

8. Stemmer det at overgangspapirene fortsatt blir levert via faksmaskin?
Det er tre ulike måter en klubb kan sende overgangspapirer. Dette er både nødvendig og hjelpsomt med tanke på at det ofte er kaos når man nærmer seg overgangsfristen. Faksmaskinen er fortsatt en av mulighetene, og den er ofte veldig kjekk med tanke på at dokumenter skal underskrives og sendes på tvers av landet på kortest mulig tid.

I tillegg brukes vanlig epost-sending med skannede dokumenter og faks via PC til å oversende det nødvendige papirarbeidet.

Hvis det dukker opp et problem og en klubb ikke rekker fristen ved midnatt norsk tid, har Premier League-styret muligheten til å enten avslå en overgang eller godkjenne at dokumentfristen blir utsatt, hvis styret finner det nødvendig.

Les mer: Seks spillere som kan bli hentet av Manchester United i sommer (PLUSS)

9. Hva synes agentene om deadline day?
Den tidligere fotballspilleren og nåværende agenten Tony Finnigan skrev en kronikk om dette i Daily Mail i 2011. Slik beskriver han agentenes opplevelse:

«Deadline day er spennende og stressende. Hjertet ditt slår fortere, men jeg elsker det. Jeg sto opp klokken fem om morgenen på årets store dag forrige gang og dro rett til kontoret i London. Jeg visste det ville bli en dag preget av kaos, slik det alltid er på deadline day. En ting er sikkert, man er nødt til å holde tunga rett i munnen. Det er store mengder med papirarbeid som skal fylles ut, telefonsamtaler som må gjennomføres og reiser som skal foretas over hele landet. Man skal snakke med klubbdirektører, managere og andre agenter som prøver å snappe opp avtalen du jobber med. Man må være på på tå hev hele dagen og være forberedt på forandringer i siste minutt. Deadline day kan også være et logistisk mareritt, for man må sette opp møter med spillere, ordne transport for spillere til klubber og så videre»

Samtidig som transfer deadline day byr på stor underholdning for oss som følger med, finnes det mektige folk innenfor fotballen som vil avskaffe hele ordningen.

- Urettferdig
Tidligere Arsenal-manager Arséne Wenger er blant dem som ikke liker overgangsvinduene (rekk opp en hånd om du er overrasket). Franskmannen har tatt til orde for å endre måten engelske klubber kan handle spillere på.

- Enten lar du overgangsvinduet stå fullstendig åpent, eller så lukker du det fullstendig. Nå er det en mellomting, og folk blir nervøse fra november til slutten av januar, påpeker Wenger.

Han mener dagens markedsløsning har en direkte påvirking på utfallet av sesongen, på grunn av storhandling fra visse klubber i januarvinduet, slik lag som QPR og Newcastle gjorde forrige sesong.

- Det er urettferdig. Lag som har spilt mot Newcastle to ganger har en fordel overfor dem som kun har møtt Newcastle én gang. Man møter ikke det samme laget, mener Wenger.

The League Managers Association (managernes fagforbund) ønsker også å fjerne overgangsvinduet.

- Vinduet har ikke den effekten vi trodde det skulle ha da det ble innført i 2002. Det skaper ikke stabilitet og det skaper ikke jevne premisser, sier fagforbundssjef Richard Bevan.

Les mer: Ekspertene spår: Dette bli sommerens villeste fotballoverganger (PLUSS)

Likte det gamle systemet
Tidligere Reading-sjef Steve Coppell har også argumentert mot dagens ordning.

- Det gamle systemet, der man kunne kjøpe og låne spillere gjennom hele sesongen, var mye bedre, mener han.

Likevel skal det en del til for at det skal skje en endring. Mye avhenger nemlig av én mann, nemlig FIFA-topp Sepp Blatter. Skal det innføres et nytt overgangssystem i Europa, må det godkjennes av det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

Derfor er det mye som må skje før man kan kaste en murstein gjennom overgangsvinduet og knuse det fullstendig. For oss som elsker deadline day, er akkurat det gode nyheter.

Det er bare å sette av natt til 8. september. Mye tyder nemlig på at det blir det mest dramatiske overgangsvinduet noensinne. Og husk, Nettavisen følger vinduet live her.

Kilder: Premierleague.com, Thefa.com, FourFourTwo, Daily Mail, Sky Sports.

LES OGSÅ:

Les også

Stormet banen under Champions League-finalen

Les også

Louis van Gaal usikker på Solskjær-ansettelsen: - Ikke alltid det er et godt valg

Kommentarer til denne saken