– I dag fikk han sparken, meldte tidligere fotballspiller og TV-profil Jan Åge Fjørtoft i en video han har lagt ut på Twitter.

Torsdag kveld smalt sjokknyheten som en bombe. Den unisont hyllede gullgutten Julian Nagelsmann hadde mistet jobben. Ifølge rapportene fikk Nagelsmann selv vite om det hele gjennom media. Uten noe som helst forvarsel fra arbeidsgiveren.

Helt siden han i februar 2016 tok over som hovedtrener i Bundesliga-klubben Hoffenheim har gjetordene haglet om 35-åringen. Da han ble sjef i Hoffenheim var han bare 28 år gammel. «Alle» spådde en karriere uten sidestykke innenfor treneryrket.

Det er bare 21 måneder siden FC Bayern betalte 20 millioner euro (rundt 240 millioner norske kroner) for å sikre signaturen hans fra RB Leipzig. På mange måter et prestisjeprosjekt og en revolusjon for én av verdens største fotballklubber.

LES OGSÅ: Få visste at fotballprofilens kjæreste hadde kort tid igjen å leve: – Mitt og Magnus sitt valg

– Var livredde

Men til tross for både ligamesterskap og supercuptittel i bagasjen etter første sesong, er det nå altså slutt for tyskeren. Med en seiersprosent på over 70 og kun ti tap totalt på 84 kamper, har det blitt tatt et drastisk valg i Bayern-ledelsen.

– Dette er et stort slag i ansiktet for Nagelsmann. Han har vært det største talentet, det yngste talentet, fyren som vet alt. Og nå har han fått sparken. Dette er også et stort tilbakeslag for Bayern, sier Fjørtoft videre om det som har skjedd.

Ledelsen i den tyske toppklubben består blant annet av tidligere profiler som Oliver Kahn og Hasan Salihamidzic.

– Bayern-ledelsen ønsket en ny start og det innebar ny trener. Det var derfor de brukte så mye penger på ham. De ønsket å integrere nye spillere som Jamal Musiala og Alphonso Davies, de ønsket å skape et nytt Bayern. Et Bayern der de kanskje måtte ta vekk folk som Manuel Neuer og Thomas Müller, men jeg tror ikke ledelsen følte han hadde autoriteten til å gjøre det, mener den tidligere spissen.

Ifølge Fjørtoft er det likevel én hovedgrunn til at sjokkvalget ble tatt. Den grunnen heter Thomas Tuchel.

Den tidligere Borussia Dortmund-, PSG- og Chelsea-sjefen var ledig på markedet og han har en høy stjerne i Bayern-hierarkiet.

– Bayern var livredde for at Tuchel skulle glippe. Det skjedde i 2018, da han gikk til PSG. Bayern klarte ikke å bestemme seg. Uli Hoeness var ikke sikker på om de skulle gi ham jobben. Så sjansen glapp den gang, forteller Fjørtoft.

LES OGSÅ: Sønnen bet seg merke i Thorstvedts interne sexprat

– Utnytter muligheter

Fjørtoft får støtte av kollega i Viaplay, Bundesliga-kommentator Eivind Bisgaard Sundet. Han er svært overrasket over utviklingen.

– Tuchel har røket for dem før og nå har han blitt koblet med både Tottenham og Real Madrid. Da tenker kanskje Bayern at de må hive seg rundt. Men det er vanskelig å skjønne hva de har tenkt. Ja, det har vært svakt i ligaen etter jul, men før vinterpausen spilte de noe av den beste fotballen jeg har sett fra Bayern siden Pep Guardiola var trener, sier Bisgaard Sundet til Nettavisen.

– De har mistet Lewandowski og Manuel Neuer har vært ute med skade. Det er kanskje deres to viktigste spillere de ti siste årene. Matchvinnere i begge ender. Slik sett har det ikke vært gode arbeidsforhold for Nagelsmann. Sadio Mané har heller ikke fungert og vært mye skadet. Lucas Hernández røk korsbåndet i fjor høst. Det er mye der som Nagelsmann ikke har vært ansvarlig for. Likevel er de favoritter til å vinne ligaen, cupen og kanskje Champions League, så det er merkelig, sier kommentatoren.

Han påpeker likevel at det ligger litt i Bayerns natur å utnytte muligheter når de dukker opp. Slik det nå har gjort med Tuchel.

– De utnytter mulighetene de har. Som da de hentet João Cancelo. I dagens fotball skal det nesten ikke være mulig at han går fra Manchester City til Bayern, men de kastet seg rundt og fikk det til. Når det gjelder Tuchel så kan de hende noen i styret tenkte at her er det en mulighet til å få mer ut av det vi har og vi må ta sjansen. De omstiller seg kjapt for å utnytte muligheter.

Ønsket om å hente inn den meriterte Tuchel er i og for seg ikke vanskelig å forstå. Han ledet Chelsea til Champions League-triumf i 2021, han ledet franske PSG til finalen, der det ble tap mot nettopp Bayern i 2019, og han har etablert seg som én av de ypperste trenerne i verden etter at han erstattet nåværende Liverpool-manager Jürgen Klopp i Borussia Dortmund sommeren 2015.

På den andre siden er det vanskelig å se at Julian Nagelsmann har gjort så mye galt. I løpet av den første sesongen med Bayern vant han både ligaen og supercupen. Det ble riktignok en småpinlig exit i Champions League mot spanske Villarreal sist sesong, men denne sesongen har han ledet sine menn til åtte seire av åtte mulige før kvartfinalen mot engelske Manchester City.

– Det er sjokkerende

I ligaen har det lugget noe denne sesongen, etter at superstjernen Robert Lewandowski forsvant til Barcelona i fjor sommer. Klubben har tapt tre ganger og spilt uavgjort sju ganger, men storklubben er som alltid på skuddhold med tanke på ligatittelen.

Ifølge den svært velinformerte journalisten Fabrizio Romano, som var blant de første til å melde om sjokknyheten torsdag kveld, så har ikke alt vært rosenrødt mellom Nagelsmann og Bayern den siste tiden. Romano hevder det har vært interne konflikter.

LES OGSÅ: Pappa Haaland med avsløring om sønnen

– Fra hva jeg forstår var det noen store interne problemer mellom Nagelsmann og Bayern-styret. Styret i klubben bestemmer alt, alltid, og til slutt bestemte de seg for å sparke Nagelsmann. Jeg fikk vite at Bayern hadde diskutert dette de siste 24–48 timene før avgjørelsen ble tatt, alt var topphemmelig, og så bestemte de seg for å ta affære, sier Romano på sin Youtube-kanal.

– Det er viktig å si at noen av spillerne ikke lenger stolte på ham taktisk. Derfor valgte Bayern å gå for noe nytt. Internt følte de at de trengte noe annet. Det er sjokkerende, for Nagelsmann har gjort en veldig god jobb og tallene taler for ham, sier italieneren.

En annen journalist med gode kilder i tysk fotball, Florian Plettenberg, ramser opp flere grunner til uenighetene mellom treneren og klubbledelsen. Han peker på en negativ sportslig utvikling i Bundesliga, manglende utvikling i troppen både når det gjelder klubbens talenter og toppsigneringer, og det skal ha endt ut feil signaler at Nagelsmann dro på ferie, mens spillerne måtte bli hjemme å trene.

– Liker stilen til Tuchel

Når det gjelder Tuchel, kan Fabrizio Romano fortelle at han har kvaliteter som Bayern-ledelsen ser etter.

– Han har alltid hatt en høy stjerne i Bayern på grunn av stilen sin både på og utenfor banen. Og dette er veldig viktig. Måten han håndterer pressen, stilen hans i samtale med klubben. Han håndterte kompliserte situasjoner i Chelsea med både Roman Abramovitsj og de nye eierne der. Og selvsagt i PSG, der det alltid er vanskelig å gjøre en god jobb, forteller Romano.

– Men det er sjokkerende nyheter for mange, spesielt siden Nagelsmann har gjort en eksepsjonell jobb i Champions League denne sesongen. Der har de kun sluppet inn to mål, to mål, hele sesongen, sier den svært velinformerte journalisten.

Kobles med Tottenham

Til tross for at tiden i Bayern nå er over for Nagelsmann, ventes det ikke at han blir arbeidsledig lenge.

Premier League-klubben Tottenham trenger trolig ny manager snart og tyskeren har allerede blitt koblet med jobben.

– Han får seg helt sikkert en ny jobb ganske kjapt, om han vil, sier Bisgaard Sundet til Nettavisen.

– Men det kommer jo litt an på hva som kommer ut etter hvert nå. I Bayern kommer det ofte en historie i etterkant av noe slik. Har han for eksempel gjort noen helt utrolig teite ting, og det kommer fram, er det ikke sikkert det blir så lett, mener han.

Uansett hva som blir enden på visa, vil de aller fleste muligheter bli ansett som et steg ned for 35-åringen.

– Det er ikke mange jobber som i Bayern, så det blir et steg ned, mener Viaplay-kommentatoren.

Bundesliga-kjenneren kan likevel ikke se at Nagelsmann sportslig sett har gjort noe som kan ødelegge ryktet hans.

– Han har ikke gjort så mye galt, men Bayern tenker vel at det finnes noe enda bedre. De har gjort slike endringer før for å stoppe nedadgående kurver. Det har jo vært rykter om at noen spillerne ikke var helt fornøyd med Nagelsmann, det spiller nok inn. Det er sterke karakterer i garderoben der og det er trenere før ham som har mistet garderoben, men det blir bare spekulasjoner.

Tuchels første oppgave som Bayern kommer rett etter landslagspausen. Da spiller Bayern hjemme mot trenerens tidligere klubb, Borussia Dortmund. Det er de signalgule som topper Bundesliga, ett poeng foran München-klubben etter 25 serierunder.