Gå til sidens hovedinnhold

Slik forklarer Edvald lagets kollaps

Nordmannen skulle sjefe hovedfeltet da «alle» angrep

LA BAULE (procycling.no): Det er nok mange som lurer på hva som skjedde med Sky Procycling på søndagens svært dramatiske etappe i Tour de France.

Det første problemet oppsto da Peter Kennaugh havnet i grøfta etter drøyt 20 kilometers sykling.

- Det var nok bra for meg at jeg gikk i asfalten først. Det bremset meg noe, og gjorde at jeg ikke forsvant så langt ned i grøfta, fortalte Kennaugh under pressekonferansen på hviledagen.

Edvald sjefet feltet
At Sky var i ubalanse gjorde derimot at mange lag så sitt snitt til å angripe. Samtidig var tempoet allerede høyt da svært mange lag ville ha en av sine ryttere i brudd på etappen med fem kategoriserte stigninger.

Les også: Froome reddet gult da Sky kollapset

I starten var det Edvald Boasson Hagen som var satt til jobben med å opprettholde kontrollen for Sky-laget i starten av rittet. Det skulle vise seg å bli en vanskelig oppgave.

- Det ble en veldig kaotisk start av etappen, og alt der la jeg ned mye jobb i front av feltet. Jeg prøvde å senke farten ved flere anledninger, men hver gang det skjedde kom det nye angrep. Det var mange ivrige folk og alle ville i brudd. Det gjorde at vi brukte opp mye krefter tidlig. Allerede i det første fjellet slet jeg, men jeg kom meg tilbake igjen, sier Boasson Hagen til procycling.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Det er ingen god følelse
Col de Menté var etappens andre fjell. Her mistet lagkaptein Chris Froome Richie Porte, og klatresterke Kennaugh var ikke å se noe sted.

- I de største rittene er en av de viktigste oppgavene å minimere skaden på dårlige dager. Jeg har knapt hatt en så dårlig dag denne sesongen. Dessuten var det et hissig hovedfelt som kastet alt de hadde på oss. Det var full krig, sier Porte.

Se også: Sjekk bildene fra klatrefesten

Uten ham måtte Froome svare på de verste angrepsbølgene fra Garmin, Movistar og Saxo-Tinkoff alene.

På sletten på vei mot det tredje – og dagens lengste fjell – Col de Peyresourde, forsøkte Sky-laget fortvilet å kjøre seg opp til favorittgruppen igjen.

- Vi prøvde å kjøre hele flata før det lengste fjellet. Vasil Kiryienka, Geraint Thomas og meg kjørte omtrent maksimalt i forkant av det fjellet. Da var det ikke mye krefter igjen til å kjøre oppover.

- Hvordan er følelsen når du vet at lederen din sitter isolert igjen opp i fjellene uten laget rundt seg?

- Det er en dårlig følelse når man ikke kan hjelpe mer. Når man ikke har mer krefter igjen, er det vanskelig å gjøre noe.

Les også: - Den hardeste etappen jeg har kjørt

Porte måtte gi tapt
På vei oppover Col de Val Louron-Azet gjorde Porte et siste forsøk på å komme seg opp til favorittgruppen, men 40 sekunder var det nærmeste han kom. Movistar og Saxo-Tinkoff satte opp farten slik at han aldri fikk kontakt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dermed var hele Sky-laget utradert foran finalefjellet på etappen.

- Ble dere også overrasket over at den situasjonen oppsto?

- Vi hadde ikke regnet med det, men det ble sånn når alle angrep oss og støtet. Det var vel det som var målet deres også.

Mindre frihet for Boasson
Verre ble det etter etappeslutt. Vasil Kiryienka kom ikke i mål innenfor tidsgrensen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det kan få konsekvenser for Boasson Hagens muligheter videre i årets Tour de France.

- Er dine egne sjanser over nå i touren?

- Jeg hadde noen sjanser i starten og har en jobb å gjøre for laget, men jeg håper å få noen sjanser innimellom. Vi får ta det litt dag for dag og se hvordan løpet utvikler seg. Har jeg jobbet og falt av er jeg jo ikke med i finalen. Sitter jeg der på slutten vil jeg prøve.

Under fjorårets Tour de France mistet Sky-laget Kanstantsin Sivtsov i løpet av den første uka.

- Vi klarte oss bra med åtte mann i fjor. Det er bare å bite tennene sammen og håpe at det holder helt inn, avslutter Boasson Hagen.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken