DOHA/OSLO (Nettavisen): Flere har reagert på tilskuertallene som har blitt nevnt over lydanlegget på stadionene under de første kampene i VM.

Oppgjøret mellom Argentina og Saudi-Arabia var den første kampen som ble spilt på Lusail Sports Arena, som det er blitt kommunisert at skal huse 80,000 supportere. Til tross for den enorme kapasiteten, annonserte nok en gang speakeren et tilskuerantall som er høyere enn den angivelig makskapasiteten.

Rory Smith i New York Times overvar kampen på stadion, og var blant dem som stusset på tilskueroppmøtet.

– Lusails kapasitet er, offisielt sett, 80,000. Det er 90 prosent fullt i dag, vil jeg si. Det ble akkurat annonsert at dagens tilskuertall er 88,012. Det virker mer og mer som om Qatar bare har gjettet på hvor store disse stadionene er.

Også under Danmarks kamp mot Tunisia, hvor Nettavisen var til stede, var det flere merkbart tomme seter på tribunen.

I Fifas egen medieguide er kapasiteten oppgitt å være 44,667, mens antallet i tirsdagens kamp var helt opp mot 43.000 ifølge stadionplakaten.

Mye av grunnen til at det var over 40.000 til stede, skal imidlertid den tunisiske fansen ha. Kun et fåtall dansker var på plass i Qatar, mens tunisierne laget et voldsomt leven og ga inntrykk av at det var stappfullt, og vel så det.

– Det var virkelig høylytt. Du kunne høre de tunisiske supporterne, og de laget virkelig liv, sa Danmark-stjernen Kasper Dolberg i pressesonen etter kampslutt, hvor Nettavisen var til stede.

Les også: Saudi-Arabia rystet Argentina: – Ett av de største sjokkene i VM-historien

Slik forklarer Fifa det

Nettavisen har vært i kontakt med Fifa, som kommer med en forklaring på forvirringen.

– Summene som det refereres til [40,000, 60,000 og 80,000] er kapasiteten som møter Fifas krav. Den totale kapasiteten til stadionene er høyere, og ble først endelig bestemt etter at alle operasjonelle arrangementer var gjort, skriver en talsperson for Fifa i en e-post til Nettavisen.

På bildet over kan vi se at Lusail Sports Arena, som Argentina-Saudi Arabia ble spilt på, faktisk har plass til 88,966 tilskuere. Dermed er ikke det annonserte tilskuertallet på 88,012 høyere enn stadionkapasiteten.

Det viser også at tilskuertallene som ble annonsert i mandagens kamper, som varierte fra 41,000 til 43,000 også er innenfor stadionkapasiteten til sine gitte stadioner.

Les også: Overtidsbonanza i VM – dommersjefen forklarer hvorfor

Tomme seter

Det kan fortsatt knyttes tvil til tilskuertallenes legitimitet, selv om stadionene er store nok til å huse antallet.

I flere av VM-kampene har man kunnet se flere tomme seter på tribunene, noe som gir grobunn for å betvile hvordan Fifa har kalkulert tilskuertallene.

Nettavisen la fram observasjonene for Fifas talsperson, og spurte om hvordan de teller tilskuertallet. Det ble også reist spørsmål om Fifa bevisst manipulerer tilskuertallene for å skape en illusjon av at stadionene er fullere enn de er.

Talspersonen besvarte spørsmålene, men henviste kun til Fifas nettside hvor de oppgitte tilskuerantallene står.

Les også: Billettkaos i Qatar kort tid før avspark