HOLMENKOLLEN (Nettavisen): Tribunen var fullsatt, tåken hadde måtte kapitulere og to norske hoppere lå blant de tre beste etter torsdagens hopprenn i storbakken under VM i Holmenkollen.

Alt lå med andre ord til rette for en real jubeldag i hovedstaden.

- Tungt å svikte
Men nok en gang sviktet de norske hopperne når det gjaldt som mest. Anders Bardal, som lå som nummer tre, hoppet 125 meter og ble nummer sju, mens Anders Jacobsen, som var nest best etter første, landet på 123 meter og endte nede på 9.-plass. Vant gjorde østerrikske Gregor Schlierenzauer.

- Det er tungt å svikte på hjemmebane i den øvelsen jeg hadde best muligheter. Jeg har lagt ned forferdelig mange timer for å lykkes på de siste tre hundredelene av hoppkanten, sier Jacobsen.

- Denne sjansen tok jeg dårlig vare på. Nå gjelder det bare å svelge denne kamelen og tenke over at jeg gjorde to gode skihopp i dag. Vi var tross alt med å lage kamp om medaljene, og det er positivt, sier Ringkollen-hopperen.

- Var det ditt eget hode som sviktet i dag?

- Ja, det er ingen tvil om det. Det som tar meg i dag er mine egne forhåpninger og forventninger, sier han.

De norske hopperne har gjennom hele mesterskapet snakket om at det på toppnivå ikke skal det være noe problem for dem å utfordre suverene Østerrike i bakken. Torsdag leverte Jacobsen to meget bra hopp i både kvaliken og første omgang, men løftet seg altså ikke da det gjaldt mest.

- Både i kvaliken og i første omgang leverer jeg to veldig gode skihopp, og viser at toppnivået er opp mot best i verden. Hadde jeg gjort det samme i hovedrennet hadde det blitt virkelig bra, sier han.

- Ikke stabile nok
Landslagstrener Mika Kojonkoski mener at denne ujevnheten som både Jacobsen og Anders Bardal viste i VM-rennet torsdag, er noe det norske laget har slitt med hele denne sesongen, og at dette kan være noe av årsaken til at det ofte svikter under press.

- Hver gang jeg har fått følelsen av at ting går bedre, og at vi kan ta et skritt videre så har det gått tilbake. Vi har ikke klart å etablere oss på det stabile nivået som gjør at vi kan ta steget videre, forteller han.

- Det er en viss automatikk som trengs. Det er dette som må til for å takle presset når du står alene på gaten og hører folk skrike nede i bakken, sier finnen.

- Hva sa du til gutta før andre omgang?

- Vi hadde en kort samtale, der jeg prøvde å oppmuntre dem. Jeg sa stort sett det samme jeg sa før første runde. De mentale forberedelsene har vi gjort for lenge siden, og jobber videre med det hver dag, så det var ikke de ordene som ble utvekslet som var grunnen til at det ikke gikk i dag, sier han.

- Kunne du ha gjort noe bedre som trener?

- Alt kan bli gjort bedre, men det vi har jobbet med på den mentale biten har blitt kvalitetssikret av spesialister. Men den beste treningen for å takle slike situasjoner er å vinne renn, og gjøre det gang på gang, sier landslagstreneren.

- Disse gutta har alle en stor drøm om å vinne på hjemmebane foran 50-60.000 mennesker. De gjorde et godt forsøk og var med i konkurransen lenge. Men slik det er akkurat nå er kanskje denne drømmen litt for stor, sier Kojonkoski.

- Sint og skuffet
Anders Bardal ble til slutt nummer syv i konkurransen, og beste nordmann. Trønderen har alt i alt levert et meget oppløftende mesterskap i Oslo, selv om han var svært skuffet etter storbakkerennet.

Steinkjer-gutten trengte tid for seg selv, før han kom for å snakke med pressen.

- Jeg hadde muligheten i dag, men tok den ikke, sier Bardal.

- Først ble jeg veldig sint, men nå er jeg mest skuffet, fortsetter trønderen.

- Hvorfor sviktet det for deg i dag?

- Jeg må vel gjennom dette noen ganger før jeg får skikkelig selvtillit og troen på det. Det har ikke skjedd meg så mange ganger i vinter at jeg står der oppe mot slutten, sier den beste norske.

Mika Kojonkoski er likevel storfornøyd med det Bardal har gjort så langt under mesterskapet.

- Etter rennet i dag prøvde jeg å oppmuntre ham, og poengtere at han hadde kjempet bra. Han har hatt et glimrende VM til nå, og viser en holdning og en arbeidsmoral som er helt suveren, sier han.

PS. Gregor Schlierenzauer fra Østerrike vant altså rennet, foran landsmannen Thomas Morgenstern. Simon Ammann fra Sveits ble nummer tre. Av de norske ble Bardal nummer syv, Jacobsen nummer ni, Tom Hilde nummer ti, og Johan Remen Evensen nummer 14.

9020