Norge måtte nøye seg med en skuffende uavgjort og 0-0 hjemme mot Latvia lørdag, men VM-håpet er likevel ikke helt ute.

Med seier mot Nederland i Rotterdam tirsdag er Norge sikret minst playoff-semifinale i mars neste år.

Tabellen før siste runde

Nederland: 31-8 i målforskjell (+23), 20 poeng

Tyrkia: 25-15 i målforskjell (+10), 18 poeng

Norge: 15-6 i målforskjell (+9), 18 poeng

Les også: Nervøs stemning i Nederland før møtet med Norge

Slik skilles lagene ved poenglikhet:

1. Målforskjell
2. Scorede mål
3. Poeng i innbyrdes oppgjør
4. Målforskjell i innbyrdes oppgjør
5. Scorede mål i innbyrdes oppgjør
6. Bortemål i innbyrdes oppgjør

I og med at det er såpass stor forskjell på antall scorede mål hos de tre lagene som kjemper om VM-plass i Gruppe G, er det usannsynlig at vi må forbi punkt 2 for å skille lagene.

Gruppeseier

Norge er avhengig av seier borte mot Nederland tirsdag for å gå direkte til VM i Qatar. Heller ikke da er landslaget helt sikre på noe bedre enn andreplass og playoff.

Dersom Norge slår Nederland, er «våre beste menn» oppe i 21 poeng og passerer nederlenderne på tabellen. Tyrkia står imidlertid på samme poengsum som Ståle Solbakkens menn, med ett plussmål mer og flere scorede mål.

Norge er dermed avhengig av å slå Nederland med to mål mer enn Tyrkia eventuelt slår Montenegro for å vinne gruppa. Dersom Tyrkia avgir poeng mot Montenegro er Norge i VM med seier mot Nederland, uansett seiersmargin.

Scenario 1: Norge taper mot Nederland. Da går nederlenderne direkte til VM. Norge er da avhengig av at Tyrkia taper med minst to mål mer mot Montenegro enn Norge taper mot Nederland, for å gå til playoff.

Scenario 2: Norge spiller uavgjort mot Nederland. Ståle Solbakken og co. er da avhengig av at Tyrkia taper mot Montenegro for å ta andreplassen og playoff.

Scenario 3: Norge slår Nederland, og Tyrkia slår Montenegro. Nederland ender da på tredjeplass og målforskjellen og antall scorede mål vil avgjøre hvem som går direkte til VM av Tyrkia og Norge.

Scenario 4: Norge slår Nederland og Tyrkia avgir poeng mot Montenegro. Norge er i VM.

Les også: Tirsdagens Premier League-rykter

Playoff

Nummer to i gruppen ender i playoff-kamper, som skal spilles mellom 24. og 29. mars.

De ti gruppetoerne, samt de to beste Nations League-lagene som ikke er nummer én eller to i VM-kvalifiseringen kjemper om tre billetter til VM.

De tolv lagene deles inn i tre puljer med fire lag i hver pulje, og det spilles semifinaler og finaler om én VM-billett fra hver pulje.

En seeding, basert på antall poeng i VM-kvalifiseringen avgjør hvilke lag som blir seedet og ikke. I og med at noen VM-kvalifiseringsgrupper kun har fem lag, strykes resultatene fra kampene mot det sjetteseedede laget. I Norges tilfelle gjelder det kampene mot Gibraltar.

De seks seedede lagene får hjemmekamp i semifinalene mot et av de seks useedede lagene.

Før finalene, trekkes det hvem av semifinalevinnerne som får hjemmekamp i finalen.

Med andre ord er Norge to seirer unna VM dersom laget ender som nummer to i gruppen.

Playoff-trekningen skjer i Zürich 26. november.