Gå til sidens hovedinnhold

Slik gjør han seg populær

Skikometen Martin Johnsrud Sundby har et triks for å imponere.

BEITOSTØLEN (Nettavisen): Han er en kar du kanskje kommer til å høre mye om utover vinteren – og i årene framover. I hvert fall hvis han får det som han vil.

Den nasjonale sesongåpningen i langrenn på Beitostølen sist helg bar i hvert fall bud om det. Da Odd-Bjørn Hjelmeset hadde gjort unna seiersintervjuene, kom nemlig Martin Johnsrud Sundby (23) som et olja lyn og snøt den doble verdensmesteren av året for konfekten på den klassiske tikilometeren.

Lørdag går han verdenscup i den samme løypa. Målet er å sette personlig bestenotering i verdenscupen, det vil si 24. plass eller bedre.

- Skal jeg klare det, må jeg gå styggfort, for det er så tett og jevnt i toppen. Men samtidig, nettopp fordi det er så tett i toppen, vet jeg at det også er kort vei opp til en enda bedre plassering, resonnerer Johnsrud Sundby.

Rotekopp
Nettavisen har inviterte Røa-gutten til en prat to dager før den internasjonale sesongdebuten – for å finne ut litt mer om mannen som kan bli årets slager i skiløypa. Både om privatpersonen og skiløperen.

På forhånd har vi selvfølgelig gjort litt research. Martin Johnsrud Sundby er angivelig en rotekopp med skjulte talenter på kjøkkenet. Han er en mester til å slappe av, sykt opptatt av filmer og med en spesiell lidenskap for TV-serien Friends. Han omtales dessuten som dønn seriøs i treningsarbeidet – og er kjent for å trene hardt.

23-åringen smiler bare bredere og bredere i skjegget når han hører omtalen. Det er åpenbart at vi har snakket med troverdige kilder.

- Jeg er kanskje ikke så ryddig av meg, nei. Hvis jeg påstår det, tror jeg fatter’n vil le seg i hjel, medgir Martin.

Verdens beste pizza
- Men jeg har forandret meg litt de siste åra. Jeg er i ferd med å vokse opp. Jeg er 23 år nå, vet du. Da er det på tide å bli voksen, poengterer han.

- Så nå vet du alltid hvor ting ligger når du skal ut på trening?

- Njaaa ... Det hender jeg tror lagkompisene har stjålet klær av meg, men det viser seg dessverre ofte å være feil. På samling i Ramsau tidligere i år var jeg sikker på at Chris Jespersen hadde stjålet pulsbeltet mitt. Men det dukket opp igjen.

- Hva med kokkeferdighetene?

- Jeg tror ikke jeg er veldig flink på kjøkkenet. Men jeg er flink til å lage det jeg synes er godt. Burger, pizza, lasagne og taco. Jeg er ikke kjempefanatiker når det gjelder kosthold.

- Det ryktes at du lager verdens beste og dyreste pizza?

- Hehe, jeg har en hjemmelaget pizza som spesialitet. Jeg tror både damer og kompiser har vært halvimponert over den, sier Martin om sitt hemmelige triks.

1200 i hylla
Neste tema er film. Han kan imponere her også – med en samling litt over det du finner på et gjennomsnittlig gutterom.

- Jeg er ganske glad i å se på film. Og jeg leier ikke, jeg kjøper.

- Hvor mange har du?

- Det tør jeg ikke si ...

- Over 1000?

- Det er nok opp mot 1200.

- Favorittfilmen?

- Jeg må si Good Will Hunting og Gladiatoren.

Skakk av Ross
- Og så ser du altså mye Friends ...

- Jeg elsker Friends! Heldigvis har det kommet en ny kar på teamet (Team Manpower) som er like stor fan. Chris Jespersen har alle ti sesongene på DVD.

- Og det har ikke du?

- Jo, jeg har faktisk det, men de ligger litt spredt, kan du si. Så jeg låner av han. I løpet av to uker her på Beitostølen har vi sett seks hele sesonger.

- Hva er det egentlig med Friends?

- Det er bare så komisk. Mange morsomme personligheter og relasjoner.

- Hvem er favorittfiguren?

- Ross. Det har blitt det etter hvert. Det starter med Joey, og så ender man på Ross. Han har mimikk og stemmeleie som gjør at jeg ler med skakk, sier Martin – og ler.

Trøblete rygg
Han ler ikke når han snakker om ryggen. Den har skapt litt trøbbel de siste årene, og gjør det fortsatt.

- Når jeg belaster hardt, blir jeg stiv i korsryggen. Dessverre har vi ikke klart å finne årsaken. Jeg har jobbet med å trene bukmusklene for å få mer stabilitet. Jeg føler at jeg har mer kontroll på ryggen nå, men fortsatt blir jeg stiv. For eksempel ble jeg det etter sprinten fredag, sier Johnsrud Sundby.

Han har søkt råd hos kiropraktor, uten at han følte utbyttet var særlig godt. Nå får han behandling av fysioterapeut.

- Denne uka får jeg behandling fire ganger. Det er litt brekking og litt massasje. Jeg håper plagene blir mindre, men foreløpig er det gunstig å ha en fysio i nærheten, innrømmer han alvorlig.

Nøkterne mål
Ryggen legger imidlertid ingen demper på ambisjonene – som ikke handler om verdenscupseirer eller VM-gull, men rett og slett en gradvis framgang.

- Jeg har sagt at jeg skal ha to plasseringer blant de ti beste i verdenscupen i år. Og så håper jeg å kvalifisere meg for VM i Liberec i 2009 og OL i Vancouver året etter, sier Oslo-gutten, som helt fram til 17-årsalderen satset like mye på fotball som langrenn.

Interessen for ski ble født da Martin var ni år.

- Jeg prøvde forskjellige vinteridretter, og fant ut langrenn var midt i blinken for meg. Jeg deltok i et renn og vant med et minutt. Det var gøy å vinne, konstaterer han 14 år senere.

Lenge fløt han på talent.

- Da jeg var 18 år, innså jeg at resultatene ikke kom av seg selv lenger. Da kuttet jeg ut fotballen og begynte å trene målrettet. Siden har jeg tatt små skritt år for år, men aldri det helt store steget.

- Tryggere på meg sjøl
Det kan altså komme i år. Samarbeidet med Team Manpowers nye trener Kåre Tønne har fungert utmerket.

- Jeg har først og fremst hatt fokus på teknikk, og føler at jeg har blitt vesentlig bedre i begge stilarter. Dessuten har jeg vært mer bevisst på å trene med riktig intensitet. Tidligere har jeg kanskje tatt i litt for mye på langturer som skulle ha vært rolige. Da stiller man ikke med friske bein.

Og det handler altså ikke bare om en følelse. Søndagens seier viste at Martin Johnsrud Sundby for alvor er på sporet.

- Jeg går lettere på ski. Jeg føler at jeg er mer gjennomsterk og tryggere på meg sjøl. Sterk nok til å kjempe i toppen, konstaterer han.

Lørdag måler han krefter med verdens beste.

Les alt om verdenscupen på Beitostølen i Nettavisens vintersportsmagasin!

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger