Gå til sidens hovedinnhold

Slik har fransk sykkelsport slått tilbake

Mye tyder på at landet ikke trenger å vente mye lenger på en ny Bernard Hinault.

Det har vært noen magre år for fransk sykkelsport.

Fortsatt lengter sykkellandet etter en ny Bernard Hinault. Han vant touren i 1985 som foreløpig siste franskmann. Det begynner å bli veldig lenge siden.

Hva er grunnen til at franskmenne har slitt så mye som de har gjort? Hva har de gjort feil?

Har ikke hengt med i svingene
En som kjenner fransk sykkelsport bedre enn de fleste er Atle Kvålsvoll. Gjennom egen sykkelkarriere, trenerjobb for Thor Hushovd og som sportsdirektør i Plussbank Cervélo har han levd mange år i det franske sykkelmiljøet.

- Min opplevelse som rytter da jeg dro ned dit var at deres treningsfilosofi var gammeldags. Det handlet om å få flest mulig kilometere på sykkelen, uten at det var noen særlig treningsstrategi bak arbeidet som ble lagt ned, forteller Kvålsvoll til procycling.no.

Men det er ikke bare på treningssiden at franskmennene har hengt etter i utviklingen i følge Hushovds personlige trener. Også når det kommer til utstyr og kosthold har de vært veldig tradisjonelle.

- Når det da kom inn andre land som Australia og USA, som hadde kapital og mer moderne tankegang, ble franskmennene litt akterutseilte.

Men der landet ikke hang med i utviklingen når det kom til trening, utstyr og kosthold, så har de for alvor ledet an i kampen mot doping.

Mens store sykkelnasjoner som USA, Spania og Italia fortsatt sliter med å få orden på holdningene har franske dopingskandaler blitt sjeldnere og sjeldnere de seneste årene.

- Da Festina-saken kom (i 1998, red. anm) tok franskmennene tak i det og ryddet opp blant både ledere og syklister. De tok rett og slett et skikkelig oppgjør med seg selv, forklarer Kvålsvoll.

Sterke i yngre årsklasser
Det arbeidet er de i ferd med å få betalt for nå. For nå som det virker som at sykkelsporten er renere enn på lenge, har Frankrike en hel generasjon med lovende talenter på vei opp og frem.

Vi så det senest under sykkel-VM der landet tok gull i juniorklassen og dobbeltseier blant U23-guttene. Det var andre gang på tre år at franskmennene vant gull i den klassen. At de også har vært med å dominere juniorklassen i internasjonale mesterskap de siste årene taler sitt klare språk.

- Det er en veldig spennende generasjon som de er i ferd med å få frem nå. De har mange lovende ryttere, noe som kanskje kommer av at de har hatt et stort fokus på trenerutdanning, sier Kvålsvoll.

Men det hjelper lite å være god i junior- og U23-klassen om nasjonen ikke klarer å ta vare på talentene, slik at de presterer i de største proffritene. Aller mest lengter det franske publikumet etter en ny fransk Tour de France-vinner.

- Det er helt klart det de håper på. Det er allerede en kjempeinteresse for sykkel i landet, men om de vinner Tour de France igjen vil det bli helt enormt, mener Plussbank Cervélo-sjefen.

Med unge og lovende klatrere som Romain Sicard, Thibaut Pinot, Alexandre Geniez og ikke minst vinneren av årets ungdomstrøye i Tour de France, Pierre Rolland, ser det unektelig lyst ut.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Viktig for sykkelsporten
For mens det tidligere har vært èn og èn rytter som har vist seg frem, er det nå en hel generasjon som er på vei opp samtidig. Det vil naturlig nok fordele presset, noe som igjen kan føre til at en av de som har fått stempelet som «den nye Hinault» faktisk klarer å kopiere den franske sykkellegenden. Det vil i så tilfelle være viktig for sykkelsporten synes Kvålsvoll.

- Det internasjonale sykkelspråket er fortsatt fransk, og Tour de France har og kommer i flere år fremover til å være det største rittet i verden, så det er klart det er viktig at franskmennene kommer tilbake i verdenstoppen.

Men selv om de fleste pilene peker i riktig retning for fransk sykkelsport, har de fortsatt en del ting å jobbe med slik Kvålsvoll ser det.

- De franske lagene sliter med å komme seg inn i World Touren. Det er mange av de som sitter i ledelsen i disse lagene som har vært med i sporten i mange år. Det kunne nok gjort seg med litt fornyelse i disse lagene også.

- En ambisiøs og fremtidsrettet sportsdirektør hadde gjort seg. En Bruyneel-type hadde vært perfekt.

Kommentarer til denne saken