Lørdag gikk årets utgave av New York Mini, et ti kilometer langt gateløp, av stabelen i den amerikanske storbyen, på samme dag som Golden League blir arrangert i byen.

Og dette året ble løpet arrangert til minne for Grete Waitz, som måtte gi tapt for kreften 19. april i år.

Over 6000 kvinner deltok i løpet, sammen med løpedronningens ektemann Jack Waitz.

- Imponerende
Deltakerne løp med rosa T-skjorter til støtte for kreftsaken, og lot altså Waitz' ektemann få være med på det som er et kvinneløp gjennom New Yorks gater.

Jack Waitz er rørt av hyllesten fra newyorkerne.

- Det er veldig hyggelig at Grete er så godt forankret her i New York. Det er imponerende og jeg blir rørt av alt det fine som vi opplever her borte, sier Jack Waitz til NRK.

Da han krysset mållinjen, mottok han en medalje fra arrangørene der ordene «husk Grete» var gravert inn på baksiden.

- Kjempeartig å være der ute med så mange kvinner, det var en enorm støtte underveis i løpet, kommenterer Jack Waitz.

1500 meteren oppkalt etter Waitz
Men tikilometeren var ikke den eneste distansen som hedret Grete Waitz' minne i New York på lørdag. Under Golden League-stevnet samme dag var 1500-meteren for kvinner oppkalt etter den norske løpedronningen.

Den distansen vant jamaicanske Kenia Sinclair, foran Morgan Ucency fra USA.

Det største høydepunktet i stevnet var imidlertid herrenes 100 meter som gikk av stabelen sent lørdag kveld norsk tid.

Gay skuffet
Usain Bolt stilte ikke til start, men amerikanske Tyson Gay ville gjerne vise at han fortsatt har overtaket på jamaicaneren på 100 meter. Gay har nemlig 9,79 som årsbeste på distansen, mens Usain Bolt ikke har løpt raskere enn 9,90 sekunder i år.

Først på det fjerde forsøket, etter tre tjuvstarter, kom løperne seg avgårde, og amerikaneren fikk langt fra noen god start.

I 3,4 sekundmeters motvind klarte Gay aldri å ta igjen jamaicaneren Steve Mullings, som vant på tiden 10,26. Gay fikk samme tid som Mullings, men var hårfint bak motstanderen i mål.

HTML EMBED