*Nettavisen* Sport.

Slik kan Armstrong havne i fengsel

Foto: (AFP/Scanpix)

Sannheten kan utløse tiltaler for økonomisk svindel og falsk forklaring.

14.01.13 15:05

- Dersom jeg var advokaten hans, hadde jeg bedt ham om ikke å gjøre det. Det er galskap, sier jusprofessor Peter Keane ved Golden State-universitetet i San Francisco.

Han snakker om å tilstå. Å innrømme sine dopingsynder, foran Oprah Winfrey og dermed også verdens øyne, natt til fredag (norsk tid).

Den abdiserte sykkelkongen har allerede mistet sine Tour de France-titler, nå kan hele imperiet hans ryke.

Ikke kødd med postvesenet!
Men 41-åringen har større problemer enn det å gruble over:

- Det er en reell fare for at han risikerer strafferettslig forfølgelse. Han han ende opp i fengsel på bakgrunn av dette, påpeker Keane ifølge AFP.

Paradoksalt er sponsoratet Armstrongs mannskap hadde med US Postal Service – det statlige, amerikanske postvesenet – en av hans aller største bekymringer.

Ved å ha mottatt penger fra staten, og jukset – kan Armstrong tiltales for økonomisk svindel. Det var også en av årsakene til at FBI startet en føderal etterforskning mot texaneren for noen år tilbake.

Det var også sjefetterforsker Jeff Novitzkys bevisoppgave USADA (det amerikanske antidopingbyrået) overtok, da den føderale etterforskningen ble henlagt i februar i fjor.

Seks måneder senere gjorde antidopingsjef Travis Tygart krav på titlene han vant i Tour de France mellom 1999 og 2005.

Løy foran føderal jury
Armstrong vitnet foran en føderal jury i 2005, og gjorde det klart at han aldri hadde benyttet seg av prestasjonsfremmende midler.

Dersom han legger kortene på bordet foran Oprah, begår han ifølge jusen mened. Da vil han altså ha avgitt falsk forklaring for snart åtte år siden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Strafferammen for hver falske uttalelse er opp til fem års fengsel. I tillegg har Armstrong allerede sivile søksmål på seg fra avisen The Sunday Times (en million pund), promotionselskapet SCA Promotions (fem millioner dollar) og US Postal.

Ti spørsmål til Oprah
I en tekstmelding til nyhetsbyrået AP, skriver Armstrong følgende:

- Jeg fortalte henne (Winfrey, red.anm.) at hun kunne spørre om hva hun vil, og at jeg skal svare ærlig og direkte. Det er alt jeg kan si.

Avisen The Sunday Times ble dømt for ærekrenkelser mot sykkelstjernen i 2004. Sportsjournalist og forfatter David Walsh satte søndag inn en annonse i The Chicago Tribune som inneholdt ti spørsmål avisen vil at Oprah skal stille Armstrong.

Blant disse var:

«Saksøkte du kun The Sunday Times for å få oss til å holde kjeft?». Les hele listen her!

- Hvem var folkene bak Armstrong?
Flere formaner nå Armstrong om å legge alle kortene på bordet. Det skjer neppe i et koseprogram som «Oprah’s Next Chapter», og programvalget tyder heller ikke på at det er amerikanerens intensjon.

På tross av den gigantiske fallhøyden, presser nå mange på for at man endelige skal få innrømmelsen av hva som egentlig foregikk i US Postal-mannskapet fra midten av 90-tallet og igjennom deres svært suksessrike periode.

- For min del er det viktigste å få vite hvilke øvrige personer som var involvert i dette. Hvem var personene som holdt ham (med doping red.anm.) og hjalp ham, hva het legene og bedriftene som forsynte ham med det. Noen av tingene han benyttet seg av var ikke engang ute på markedet, så hvordan klarte han å skaffe seg det? sier president Brian Cookson i det britiske sykkelforbundet til BBC.

PS! Intervjuet med Lance Armstrong skal produseres i den tidligere syklistens hjem mandag. Det blir vist på amerikansk TV, og legges ut via Oprah Winfreys nettsted, natt til fredag (norsk tid). procycling.no vil selvfølgelig ha behørig dekning av det omtalte TV-programmet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.