Slik kan norsk fotball forandres

NYTT? Til helgen avholdes det fotballting. Der kan det komme bestemmelser som vil påvirke norsk fotball. Her er Ola Kamara (t.h.) og Vålerenga-kaptein Christian Grindheim i aksjon under eliteseriekampen i fotball mellom Strømsgodset og Vålerenga på Marienlyst forrige sesong. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

NYTT? Til helgen avholdes det fotballting. Der kan det komme bestemmelser som vil påvirke norsk fotball. Her er Ola Kamara (t.h.) og Vålerenga-kaptein Christian Grindheim i aksjon under eliteseriekampen i fotball mellom Strømsgodset og Vålerenga på Marienlyst forrige sesong. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Annetlag, forsikring og økonomi er temaer der bredde- og toppfotballen tidvis har motstridende meninger.

Så blir det også på fotballtinget i Lillestrøm i helgen. Alt tyder på at Yngve Hallén blir gjenvalgt som fotballpresident. Kun et benkeforslag kan vrake Halléns ambisjoner om en tredje periode. Han erstattet Sondre Kåfjord i 2010.

En gjenganger på fotballtinget er problematikken med eliteserielagenes annetlag i 2. divisjon. Argumentet for annetlagene på nivå tre handler blant annet om utvikling og matching av landets fotballtalenter. Kritikerne mener den varierende kvaliteten på annetlagene påvirker både opp- og nedrykk.

Det er lite trolig at Brattvåg og Eidskogs forslag om å kaste annetlagene ut av 2. og 3. divisjon får 2/3 flertall. Forbundsstyret ønsker imidlertid å sette ned et utvalg som skal evaluere seriestrukturen for 3. divisjon menn. Det vurderes om annetlagene til klubber i 1. divisjon skal slippe til på nivå tre.

Økonomi blir også et tema som garantert vil skape diskusjoner. En av de store kampsakene handler om forsikringer i ungdomsfotballen. Forbundsstyret ønsker at klubbene skal overta forsikringsutgiftene for de i alderen 13-19 år. Lederen i Norsk Breddefotballforening, Gunn Heidi Henriksen, sier til VG at mange småklubber sliter med få å endene til å møtes som følge av stadig flere krav. Økte overgangsgebyrer er også mislikt i breddefotballen.

Årlig ting

Nierfotball blir trolig innført, mens det igjen blir diskusjoner om kampdatoer og flytting av kamper.

Får forbundsstyret viljen sin, blir det årlig fotballting, ikke annethvert år som nå. Tinget foreslås samtidig kuttet fra tre til to dager. En annen gjenganger på tinget, som igjen blir diskutert, er hvor tidlig kamper i cupen skal trekkes og om hjemmebanefordel skal avgjøres ved trekking eller reisebelastning.

Det er også lagt opp til endringer i sanksjonsmuligheter dersom et lag ikke møter til kamp som oppsatt på grunn av uforutsett ting eller administrativ svikt, slik som Fyllingsdalen opplevde i 2. divisjon i fjor. Vestlendingene rakk ikke en seriekamp på grunn av menneskelig svikt. Egentlig skulle Fyllingsdalen vært utelukket fra fortsatt spill og fått sine kamper annullert. NFF bestemte at kampen i stedet skulle spilles senere. I hvilken grad lag kan få poengtrekk for supporternes oppførsel, står også på sakslisten.

Mellom 200 og 250 delegater deltar på fotballtinget. Det er tingforhandlinger fredag, lørdag og søndag. Det hele avsluttes med valg søndag. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.