RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik kommer de seg til Beijing

Foto: Montasje (Scanpix)
Sist oppdatert:
Sportssjefen åpner for å la tvilen komme til gode for Christina Vukicevic og Ezinne Okparaebo.

To av Norges mest spennende sprintere på kvinnesiden, har foreløpig hatt visse startvansker i forhold til OL-uttaket.

Les Nettavisens vurdering av friidrettsutøverne i bunnen av artikkelen!

Det finnes imidlertid gode grunner for at de to blir å finne i Beijing uansett. Sportssjef Ketil Tømmernes i Norges Friidrettsforbund åpner for å sende jentene til OL selv om de ikke skulle klare de formelle kravene.

– Vi ønsker å gi en utfordring til unge utøvere som er på vei opp. OL kan i så måte være en god utviklingsarena, noe disse utøverne trenger å oppleve – før de kan slå ut i full blomst, sier Tømmernes til Nettavisen.

Mål: London i 2012
Utøverne han sikter til er i fremste rekke Christina Vukicevic (fyller 21 år onsdag) og Ezinne Okparaebo (20).

– Begge disse to har en mentalitet som gjør at de ikke vil gjøre seg bort under et eventuelt OL. Men egentlig er jo London i 2012 det store målet for disse jentene, sier sportssjefen.

Både Vukicevic og Okparaebo reiser torsdag til Tallinn for å kjempe for Norge i Europacupen. Mens førstnevnte i skrivende stund har seks sjanser igjen til å komme seg inn under 12.96 på 100 meter hekk, skal sistnevnte kjempe mot 11.32 på sin hundremeter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Få ledige plasser
Frem mot 23. juli skal Tømmernes ta ut mellom to og fire utøvere til foran sommerolympiaden. Totalt blir dermed friidrettstroppen på mellom seks og åtte utøvere.

Og selv om friidretten er svært prestasjonsorientert, så er det også andre vurderingskriterier som slår ut.

– Vi ser på utviklingen til utøveren over tid, vi ser på hvor prestasjonen er oppnådd og vi har i tillegg strammet inn prestasjonskravene for å komme seg til Beijing.

Disse er nærmest
Nettavisen har sett nærmere på hvilke utøvere som ligger best an i løypa for å komme seg til østligere breddegrader i begynnelsen av august:

Ezinne Okparaebo (født 03.03 1988), 100 meter:

BUL-løperen hadde for mye medvind, da hun løp under 11.32 i Florø i helgen. Okparaebo trenger imidlertid å slå tiden under gyldige vindforhold for å komme seg til OL.

OL-krav: 11.32

Konkurranser igjen: Tallinn (21.6), Lille (27.6), GP i Stockholm (8.7.), GP i Roma (8.7.), Liege (16.7), NM i Trondheim (18-20.7), DN Gallaen i Stockholm (22.7).

Sportssjefens vurdering: – Ezinne har syv konkurranser igjen å gjøre det på, slik det ser ut nå. Hun er ung løper som har hatt en fin utvikling, etter at hun ble europamester for junior i 2007. Alderen gjør også at hun komme inn under Olympiatopp-kriteriet som åpner opp for å stimulere yngre utøvere ved å sende til et OL for å lære foran senere mesterskap.

Christina Vukicevic (født: 18.06.1987), 100 meter hekk:

Har vært stabilt god hittil i sesongen, men Christina har en eminent evne til å treffe toppformen når det virkelig gjelder. Se bare på fjoråret: I finalen under U23-VM i Debrecen løp hun på sterke 13.08 og tok sølv, under VM i Osaka løp hun inn til 13.07 i finalen.

Konkurranser igjen: Tallinn (21.6), Istanbul (28.6), Roma (11.7), Luserne (16.7), Trondheim (19/7) og Stockholm (22.7).

OL-krav: 12.96

Sportssjefens vurdering: – Årsbeste med 13.12, viser at Christina har kommet veldig godt i gang denne sesongen. Vanligvis blir hun bedre og bedre jo lenger hun kommer ut i sesongen. Dersom hun presterer stabilt rundt 13.00, kan Christina være OL-aktuell, selv om hun ikke når A-kravet på 12.96.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Runar Heltne (født 21.04. 1980), tikamp:

Hareidsdølingen har allerede slått OL-kravet, men er likevel ikke kvalifisert til Beijing. 8048 poeng i åpne moldovske mesterskapet i Tiraspol, er godt over A-kravet på 8000. Fri-idrettsforbundet vil gjerne se resultatet én gang til, dersom 28-åringen skal delta i Beijing.

Konkurranser igjen: E-cupen i Jyväskylä (28-29.6)

OL-krav: 8000 poeng

Sportssjefens vurdering: – Dersom Runar presterer godt i Finland, vil han være OL-utøver. Jeg vil tro at et resultat rundt 8000 poeng vil holde, men her må vi også vurdere forholdene under det gjeldende konkurransen.

Bjørnar Ustad Kristensen (født: 26.01.1982), 3000 meter hinder:

26-åringen må jobbe hardt for å komme seg til OL. Har sterke 8.16,75 som personlig rekord. I Norge har kun Jim Svenøy løpt raskere på 3000 meter hinder.

Konkurranser igjen: Golden League-stevnet i Roma (11.7)

Sportssjefens vurdering: – Det er ingen tvil om at vi har satt opp et tøft krav på denne distansen. Det internasjonale A-kravet på distansen 8.24, mens vi har satt opp 8.20. Vi kommer til å ha en fornuftig dialog om Bjørnars kandidatur, dersom han ender opp rundt 8.20 i Roma.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mona Holm (født: 05.08.1983), slegge:

I fjor knuste hun norgesrekorden i tyske Halle. Sleggen landet da på 67,80 meter. Mona Holm har foreløpig ikke greid OL-kravet, men har fremdeles mange sjanser til å kvalifisere seg på. Årsbeste er foreløpig på 65 meter.

Konkurranser igjen: Mona Holm stiller stort sett opp på det som er av friidrettsstevner frem mot uttaksfristen den 23. juli.

Sportssjefens vurdering: – Mona har vært en del skadet i oppkjøringen til denne sesongen. Vi ønsker å se en viss stabilitet i kastøvelsene. Kravet er derfor å kaste tre ganger over 67 meter.

Outsidere: Margrethe Renstrøm (lengde), Gaute Myklebust (diskos), Hans Olav Uldal (tikamp).

Gå til sportsforsiden!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere