Gå til sidens hovedinnhold

Slik kommer Norge til Brasil-VM

Veien er lang, men ikke umulig.

Norge tapte 2-0 mot Sveits i sin forrige VM-kvalifiseringskamp på Ullevaal stadion og dermed ser det svært mørkt ut med tanke på en plass i Brasil 2014.

Alt håp om en plass i VM-sluttspillet er likevel ikke ute, selv om veldig mye skal gå Norges vei for at laget skal kvalifisere seg.

Først og fremst må Norge ende på andreplass i sin gruppe E. Etter tapet for Sveits ligger det norske laget som nummer fire med 11 poeng fra åtte kamper.

Sveits leder gruppen med sine 18 poeng når to kvalifiseringskamper gjenstår, mens Island er nummer to med 13 poeng. Slovenia ligger på tredjeplass med 12 poeng.

Toertabellen
Norge møter Slovenia borte og Island hjemme i de to siste kampene i gruppen, og kan slik sett sikre seg andreplassen i gruppen med seier i begge disse kampene.

Dette er imidlertid ikke nok til å sikre play off-kamp for en plass i VM.

Kun åtte toerlag fra de totalt ni gruppene får nemlig en slik omspillssjanse. I Norges gruppe blir toeren i tillegg trukket de poengene som er tatt mot tabelljumboen.

Dette skjer i åtte av de ni gruppene, siden én gruppe har flere lag enn de andre.

Kypros med sine fire poeng fra åtte kamper vil trolig bli jumbo i gruppe E. Norge har tatt totalt seks poeng mot kypriotene, og dette skal derfor trekkes fra totalen til Norge.

Det betyr at Norge per dags dato står med fem poeng i kampen om en play off-plass. Vinner Norge sine to siste kamper, vil vi totalt stå med 11 poeng på «toertabellen».

Med kun elleve poeng vil det bli svært vanskelig å kapre en plass i play off-spillet, selv om det ikke er helt umulig. Det er likevel et annet scenario som gavner Norge bedre.

Jumbo-Albania
Det beste for Norge er nemlig at Albania ender sist. Norge har kun tatt ett poeng mot albanerne, og vil da kun trekkes ett poeng på «toertabellen».

Med full klaff vil vi da stå med 16 poeng i kampen om en play off-plass.

Om dette skjer vil Norge garantert være blant de beste gruppetoerne, og få muligheten til å spille om en plass i Brasil-VM. Mye skal imidlertid gå Norges vei for at dette blir en realitet.

Kypros må nemlig slå både Island og Albania i sine to siste kamper, mens også Sveits må slå Albania i sin bortekamp. Da vil Kypros og Albania begge ende på ti poeng i gruppen.

Kypros må i tillegg slå albanerne mer enn 3-1 på hjemmebane for å passere dem på tabellen med innbyrdes oppgjør. Oppgjøret mellom Sveits og Slovenia vil nå være uten betydning.

Med andre ord er det en svært komplisert «tippekupong» som skal gå inn for at dette scenarioet skal hjelpe Norge til VM.

Håpet!
Om det skulle bli slik at Kypros ender sist i gruppen, og Norge blir nummer to, vil det norske laget være avhengig av resultatene i de andre gruppene for å kapre en play off-plass.

Slik toertabellen er nå, er nasjoner som Hellas, Frankrike og Ukraina allerede utenfor rekkevidde for Norge. Tre nasjoner står med nettopp elleve poeng, mens Bulgaria kun har sju poeng:

I gruppe C står både Sverige og Østerrike med 11 poeng og de to lagene møtes før gruppespillet er over. Dermed vil én av dem også være utenfor rekkevidde for Norge.

Slik er «toertabellen» nå:

1.)

Hellas (Gruppe G)

7 kamper spilt

8-4

16 poeng

2.)

Frankrike (Gruppe I)

7 kamper spilt

12-6

14 poeng

3.)

Island (Gruppe E)

7 kamper spilt

14-13

13 poeng

4.)

Ukraina (Gruppe H)

7 kamper spilt

10-4

12 poeng

5.)

Portugal (Gruppe F)

6 kamper spilt

11-8

11 poeng

6.)

Sverige (Gruppe C)

6 kamper spilt

10-7

11 poeng

7.)

Kroatia (Gruppe A)

6 kamper spilt

7-4

11 poeng

8.)

Ungarn (Gruppe D)

7 kamper spilt

13-12

11 poeng

9.)

Bulgaria (Gruppe B)

6 kamper spilt

5-5

7 poeng

Som tabellen viser så ser gruppe B ut til å være Norges beste håp om å kvalifisere seg til VM gjennom en andreplass. Bulgaria spiller mot Armenia borte og Tsjekkia hjemme i sin gruppe.

Det er imidlertid langt fra sikkert at Bulgaria kaprer andreplassen i gruppe B. Både Danmark, Tsjekkia og Armenia kan ta plassen.

Det positive er at Armenia, Tsjekkia og Bulgaria skal møtes innbyrdes i avslutningen og slik sett kan stikke kjepper i hjulene for hverandre.

Om Bulgaria taper for enten Armenia eller Tsjekkia, samtidig som Armenia taper for enten Bulgaria eller Italia, og danskene avgir poeng mot Italia, vil Norge ende foran toeren fra gruppe B.

Skulle danskene avgi poeng mot Italia vil de maksimalt ende på ti bortepoeng, og slik sett uansett være bak et Norge som har sanket full pott på sine to siste kamper.

Det kan med andre ord bli en nervepirrende avslutning på VM-kvalifiseringen for Norge, selv om det selvsagt ser uhyre mørkt ut og optimismen er svekket etter Sveits-tapet.

Skulle Norge komme blant de åtte beste gruppetoerne, vil det altså bli play off-kamp. Dette betyr at Norge møter én av de andre toerne i en omspillskamp både hjemme og borte.

Vinneren får en plass i Brasil-VM 2014.

Disse lagene er allerede kvalifisert: Brasil, Japan, Australia, Iran, Sør-Korea, Nederland, Italia, USA, Costa Rica, Argentina.

Kilder: Fifa.com, Wikiepdia.

Reklame

Kurs: Slik handler du Bitcoin

Kommentarer til denne saken