RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Heiko Junge (Scanpix)

Slik kvalifiserer Norge seg til OL

Sist oppdatert:
procycling.no gir deg oversikten om hvordan Norge kvalifiserer ryttere til OL og VM.

Etter et strålende Tour de France, ligger nå Norge an til å få med fire ryttere til OL i London.

Edvald Boasson Hagen og Thor Hushovd samlet såpass mange poeng under touren at Norge hoppet mange plasser fremover på World Tour-rankingen. Per 26. juli ligger Norge på 14. plass.

Det er imidlertid langt fra sikret at det vil være fire norske syklister på start i England.

Alt kommer an på hvordan vi ligger an på World Tour-rankingen (den øverste divisjonen i sykkelsporten, tidligere Pro Tour) og Europa Touren (den andre divisjonen i sykkelsporten, hvor Norge er representert med Joker Merida, Ringeriks-Kraft, Plussbank Cervélo og Team Østerhus-Ridley) etter endt 2011-sesong.

procycling.no skal nå gi deg oversikten over hvordan man kvalifiserer ryttere til OL og VM.

Slik kvalifiserer Norge seg til OL
Her kan du se hvordan man kvalifiserer ryttere til OL:

 • De landene som kvalifiserer seg med størst kvote til OL er de landene som er mellom 1.- og 10.plass på nasjonsrankingen til World Touren. Disse får en kvote på fem ryttere.
 • De landene som kommer mellom 11.- og 15.plass på nasjonsrakningen til World Touren får en kvote på fire ryttere.
 • De landene i Europa som ikke er topp 15 på nasjonsrankingen til World Touen, må kvalifisere seg gjennom Europa Touren. Også her er det nasjonsrankingen som teller, og de landene som har kvalifisert seg gjennom World Touren vil ikke telle med på disse listene.
 • De landene som er mellom 1.- og 6.plass på Europa Touren vil få en kvote på tre syklister.
 • Landene mellom 7.- og 16.plass får en kvote på to ryttere.
 • De landene som ikke kvalifiserer ryttere gjennom dette, får ikke ha med noen deltagere på OL-fellesstarten.

I og med at Norge ligger på 14. plass på World Touren, får vi en kvote på fire syklister dersom vi holder denne plassen.

For å få med noen på OL-tempoen må man oppfylle et av disse kravene:

 • For å få med syklister til tempoen i OL, må nasjonen være blant de 15 beste landene på World Touren, eller blant de syv første på Europa Touren (etter at de 15 beste landene på World Touren er strøket fra listen.).
 • Man får også med en rytter dersom man får en rytter blant de ti første i VM.

Etter endt 2011-sesong settes sluttstrek, og hvert land får tildelt sin kvote. Det er altså rankingen etter 2011 som teller for antall ryttere i OL.

Slik kvalifiserer Norge seg til VM
Men det er ikke bare plasser til OL det kjempes om. Det kjøres også VM, og her er reglene for hvor store kvoter et land vil få til VM.

 • De ti første landene på World Touren kvalifiserer med en kvote på ni mann, jo mindre de har færre enn ni ryttere som har tatt individuelle poeng. Da skal de starte med så mange ryttere som har fått poeng. Men dersom det er færre en seks ryttere som har fått poeng, vil de allikevel få med seks.
 • De 16 fremste på nasjonsrankingen på Europa Touren får også plasser i VM:
 • De seks fremste landene får starte med seks syklister.
 • 7.- 16.plassen får starte med tre syklister.

Om et land ikke kvalifiseres gjennom dette, er det noen ekstramuligheter.

 • Dersom landet har en rytter topp 100 på den individuelle World Tour-rankingen får de starte med tre ryttere.
 • Om de har tre ryttere som har tatt World Tour-poeng får de starte med tre ryttere, dersom de har to ryttere som har tatt poeng får de stille med to, og om de har en som har tatt poeng får de stille med en rytter i VM.

Alle resultater frem til 15. august teller med. Etter det settes sluttstrek, og hvert land får tildelt sin kvote.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Slik ligger Norge an
På World Tour-rankingen ligger vi som nummer 14 nasjonsrankingen. I tillegg har vi tre ryttere tatt poeng, noe som vil si at vi i alle fall har tre ryttere med i VM.

På Europa Touren ligger vi på 25.plass.

Se alle rankingene her (ekstern lenke)

For å oppsummere er Norge foreløpig kvalifisert med tre ryttere til VM. Det er det minste antallet Norge kan få stille med. Om vi skal få flere er det mest sannsynlig gjennom å komme topp ti på World Tour-rankingen, noe som virker lite sannsynlig da vi må kapre over dobbelt så mange poeng som det vi har gjort hittil denne sesongen, på den siste knappe måneden.

Foreløpig er Norge kvalifisert med fire ryttere til OL. For å opprettholde dette, må Norge beholde sin topp 15-plassering på World Touren. Om vi ikke skulle klare det, er vi altså avhengig av å kvalifisere oss gjennom Europa Touren, for å få med oss to ryttere. Der ligger vi akkurat på grensen for øyeblikket. Om vi klarer det kommer an på hvor mange poeng de norske kontinentallagene kaprer, og hvem som slår oss ut av topp 15 på World Touren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere