*Nettavisen* Sport.

Slik lurer agentene Fifa

Foto: AFP/Scanpix

Starter egne fotballklubber for å tjene mer penger.

Selv midt i den globale finanskrisen er det store penger å tjene på fotball. Og noen er mer opptatt av nettopp dette enn andre.

I Brasil har det vokst frem en ny type fotballklubb de siste årene. Dette er klubber som ikke bryr seg om supportere eller trofeer og som ikke nødvendigvis har et eget seniorlag heller.

Disse klubbene eies eller ledes av agenter, skriver World Soccer.

Omgår Fifas reglement
Forklaringen på dette er at det internasjonale fotballforbundet (Fifa) i sitt reglement krever at en spillerlisens må tilhøre en fotballklubb. Og ettersom agentene ønsker å bite over så mye av pengekaka som mulig, er løsningen altså å starte en egen klubb.

- Man kan se dette fra to sider: Man kan si at det er en uting at en spiller knytter karrieren opp til én agent, eller man kan spørre hvordan det ville forholdt seg om man var i en stor klubb hvor presidenten eller lederen i ungdomsavdelingen bestemmer over din framtid. Kanskje agenten har like stor interesse av å gjøre det til en god fotballspiller og gjøre det lett for deg å komme til utlandet? spør Tor-Kristian Karlsen retorisk.

Eks-sportsdirektør Tor-Kristian Karlsen jobber frilans som talentspeider for internasjonale klubber og har spesialisert seg på det søramerikanske markedet.

Leide ut 56 spillere
Den brasilianske forsvarsspilleren Henrique er et eksempel på hvordan det gjøres. 22-åringen debuterte på landslaget i 2008, ble kjøpt av Barcelona i fjor sommer og umiddelbart leid ut til Bayer Leverkusen, hvor han har fått svært gode kritikker for sin innsats i Bundesliga.

Overgangssummen på åtte millioner euro gikk ikke til Palmeiras, som han ble hentet fra, men til Desportivo Brasil. Denne klubben har ikke et eget seniorlag, kun U15-, U17- og U20-lag, og eies av et selskap som heter Traffic, som hovedsakelig driver med sportsmarkedsføring og kjøp og salg av tv-rettigheter.

I 2008 hadde Desportivo Brasil ifølge World Soccer 86 spillere registrert hos det brasilianske fotballforbundet. Hele 56 av disse var leid ut til andre klubber.

- Akkurat den konstruksjonen der er veldig ekstrem. Det er kun en avlingsanstalt som bare er basert på salg og omsetning av spillere. Før har agentene jobbet tett med klubber og hatt samarbeidsavtaler, og det kan gjøres fortsatt, forteller Karlsen til Nettavisen.

- Neppe til Skandinavia
- Tror du at vi får se denne trenden i Europa?

- Jeg tror ikke du får se det i noen spesiell utstrekning, i hvert fall ikke i Nord-Europa. Det er ikke den samme tradisjonen for å avle fram spillere på privat initiativ i Skandinavia, poengterer Karlsen.

Brasil er det landet i verden som eksporterer flest fotballspillere. I 2008 forsvant 1176 spillere ut av Brasil. I tillegg til Henriques overgang til Barcelona, solgte Desportivo Brasil også spillere til Nederland og Sverige.

Desportivo Brasil har en samarbeidsavtale med Ituano i Brasil, som låner mange av Desportivos spillere når disse passerer 20 år. Manchester United i England og Miami FC i USA er to andre samarbeidsklubber.

- Det er veldig vanlig at ungdommer og barn helt nede i åtteårsalderen har private «sponsorer» i de fleste søramerikanske land. Dette er folk som har gitt penger, det kan være forretningsmenn eller «venner», som har sponset deg gjennom hele oppveksten. Disse folkene skal ha pengene tilbake på ett eller annet tidspunkt, hvis du slår til (som profesjonell spiller). Dette virker nok mer ekstremt på oss i Europa enn på dem, sier Karlsen.

- Reflekterer samfunnet
- Men pengene forsvinner vel ut av fotballen med denne organiseringen, når de går til agenteide klubber og ikke vanlige klubber som bruker overgangssummene på å utvikle nye spillere, treningsanlegg og så videre?

- I Sør-Amerika er det ikke så ofte at overgangssummene blir værende i klubbene, uansett. Fotballen reflekterer bare samfunnet ellers. Det må vi akseptere. Jeg ser ikke den store forskjellen på den strukturen vi diskuterer her og et privat akademi. Det handler om at spillerne skal komme lengst mulig i karrieren. Og for en spiller i Brasil, handler det om å komme seg ut av landet, sier Karlsen til Nettavisen.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag