RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: AFP/Scanpix

Slik lurte han dopingjegerne

Sist oppdatert:
Doping rett i årene og masse vann fungerte for Floyd Landis. I hvert fall en god stund.

Floyd Landis hevder at det biologiske blodpasset til UCI er en «vits» og at rytterne allerede ved innføringen i 2007, visste hvordan de skulle lure systemet.

- Du kan bruke tre til fire ganger mer enn kroppens naturlige EPO-produksjon, dersom du injiserer stoffet intravenøst. I løpet av noen få timer, er det heller ingen risiko for at man tester positivt, sier Landis i et intervju med ESPN.

Finansiert av sykkeleliten
Amerikaneren forteller at både ham selv og hans tidligere lagkamerater på US Postal har gjort det i årevis, i tillegg til flere andre store sykkellag.

Paradoksalt nok har også sykkeleliten selv vært med på å finansiere de biologiske passene. En verktøy UCI (det internasjonale sykkelforbundet) benytter seg av for å overvåke rytternes normalverdier gjennom flere årlige urin- og blodprøver.

Landis hevder også at han ble advart på forhånd når dopingjegerne slo til testene sine.

- Vi visste alltid dagen i forveien når blodtesterne kom til å dukke opp. På den måten visste vi når vi måtte ha saltvannsoppløsningen tilgjengelig slik at vi vannet ut blodet kvelden i forveien. Jeg vet ikke hvor laget fikk informasjonen fra, men det bare fint at de visste det, sier Landis.

Tilfeldigheter felte Frei
Forklaringen stemmer godt overens med det BMC-rytter Thomas Frei fortalte da han ble avslørt under Giro del Trentino.

Les også: - Jeg ville fortsatt å dope meg

Den 25 år gamle sveitseren hevdet at det kun var tilfeldigheter som gjorde at dopingjegerne fikk napp.

- Hadde jeg drukket én liter vann etter injiseringen, hadde jeg forberedet meg til Giro d’Italia nå, fortalte Frei som benyttet seg av mikrodosert EPO.

Landis mener UCI åpenbart må være kjent med problematikken.

- Det biologiske passet er en vits. Jeg er rimelig sikker på at UCI vet det også, sier han.

- Visste de holdt på med noe
Midt oppe i alle elendigheten peker dopingforsker Michael Ashenden på et viktig punkt. Landis-forklaringen gir dopingjegerne både nyttig innsikt og viktig informasjon i kampen mot juksemakerne.

- Vi vet at rytterne har holdt på med noe, spesielt det siste året. Dette er likevel ganske utrolig, sier forskeren til ESPN.com.

Ashenden mener likevel at urinprøver vil avsløre mikrodosert EPO i opptil seks timer. Over en tremåneders periode har australieren selv «dopet» forsøkskaniner og sjekket dem opp mot de biologiske blodpassene.

- Ingen av forsøkene feilet, forteller han.

PS! UCI overlot onsdag ansvaret til en rekke nasjonale sykkelforbund og det amerikanske antidopingbyrået å etterforske anklagene mot blant andre Lance Armstrong, Johan Bruyneel, George Hincapie og Michael Barry. Les mer om det her!

Vil du vinne en tur til Tour de France?Svar på spørsmålet under!

2015-0

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!

Følg oss på Facebook og Twitter!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere