Lance Armstrong annonserte fredag at han ikke vil kjempe mot det amerikanske antidopingbyrået for å bevise sin uskyld. Armstrong har lenge kjempet mot beskyldningene, men valgte å kaste inn håndkledet i stedet for å møte USADA i rettsalen.

Antidopingbyrået fratok derfor sykkelikonets sju Tour de France-triumfer og utestengte han fra all profesjonell idrett på livstid.

Les også: Armstrong mister sju Tour de France-titler

Lørdag forteller et sentralt medlem i det franske antidopingbyrået om hvordan Armstrong fikk beskjed i forkant av dopingtester, mottok støtte fra UCI og IOC og benyttet et stort logistisk apparat for å unngå positive dopingprøver.

- Dopingjegerne støtte på mange vanskeligheter under gjennomføring av uannonserte prøver. Armstrong var alltid informert tjue minutter i forkant og hadde tid til å skjule sportene sine, forteller Michel Rieu til Le Monde ifølge cyclingnews.com.

Rieu er vitenskapelig rådgiver i det franske antidopingbyrået, AFLD.

- Vi var maktesløse
Situasjonen var vanskelig for dopingjegerne.

- Vi var maktesløse, mener Rieu.

- Han kunne tynne ut blodet sitt eller erstatte urinen, fortsetter han, og legger til at Armstrong benyttet EPO i svært små doser.

Armstrong nektet å avgi en dopingprøve til det franske antidopingbyrået i 17. mars 2009, skriver velonation.com. Amerikaneren tok en dusj før han avga prøven, selv om dette er et brudd på reglementet.

- Jeg har aldri hørt om laboratorier som gjennomfører dopingprøver og ante ikke hvem denne fyren var eller om han fortalte sannheten, uttalte Armstrong den gang ifølge sykkelnettstedet.

AFLD klaget på hendelsen, men klagen kunne ikke gjennomføres ettersom den aktuelle dopingjegeren gjorde en feil i papirarbeidet.

Fikk støtte av UCI og IOC
Rieu hevder videre at Armstrong fikk hjelp av flere organisasjoner innenfor idretten.

- Denne støtten kom fra både UCI (Det internasjonale sykkelforbundet) og IOC (Den internasjonale olympiske komité), uttaler han.

Floyd Landis hevdet i 2010 at Armstrong så seg nødt til å bestikke daværende UCI-president Hein Verbruggen etter en positiv dopingprøve i Sveits rundt i 2001. Nåværende UCI-president Pat McQuaid har bekreftet donasjoner fra Armstrong til UCI i dette tidsrommet.

Hein Verbruggen var president fra 1991 til 2005. Nederlenderen er æresmedlem av den internasjonale olympiske komité og ærespresident i det internasjonale sykkelforbundet.

Rieu beskriver også et stort logistisk apparat. Franskmannen forteller at det verserte rykter om at Armstrong sendte blod fra USA i private fly.

Blogg: Nok er nok, Armstrong

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Avblåste politirazzia
Avisen Journal du dimanch skriver søndag at en politirazzia under Tour de France i 2005 ble avbrutt i siste minutt. Da var Lance Armstrong (syklet for Discovery Channel) på god vei til Paris som vinner av touren for syvende år på rad.

Advokaten Thibault de Montbrial forteller at franske etterforskere hadde planer om å ransake Discovery Channels hotell i Pau. De skal angivelig ha søkt etter beviser for å avsløre dopingbruk.

- Jeg vet at i 2005-utgaven av Tour de France, under den andre hviledag i Pau, at US Postal (som laget het før det ble Discovery Channel, vår.anm.) var en hårsbredd unna en politirazzia av deres hotell. Et fransk team med etterforskere kom fra Paris for å gjøre et søk. Jeg vet fra en veldig sikker kilde, at omkring fem om morgenen, når de var foran hotellet, at de fikk rødt lys.

- Jeg vet ikke hvem som ga denne ordren, men jeg vet at etterforskerne var rasende etter at de måtte trekke seg tilbake. Med tanke på dette ble Lance Armstrong godt beskyttet (også) i Frankrike, sier de Montbrial ifølge cyclingnews.com.

PS! ASO, Tour de France-arrangøren, kunngjorde fredag at de vil avvente i forhold til hva de gjør med Lance Armstrong, som altså vant touren syv ganger mellom 1999 og 2005.