*Nettavisen* Sport.

Slik mistet Norge to OL-plasser

Foto: Kristoffer Øverli Andersen (www.procycling.no)

Snakk om å ha marginene mot oss. Dette må du lese!

16.10.11 19:12

Før Tour of Beijing lå Norge på 10. plass på World Tour-rankingen, og det så ut som at vi skulle få stille med fem ryttere i OL neste år.

Det første skåret i gleden kom da Jean-Christophe Peraud ble nummer sju sammenlagt i det kinesiske rittet. Den plasseringen gjorde at Frankrike overtok Norges 10. plass på rankingen. Norge hadde mistet en plass på rankingen og var nede i 4 OL-plasser.

Så oppdaget TV2 en fotnote i UCI-reglementet, som fortalte at en nasjon som kvalifiserer seg til en viss kvote gjennom World Tour-en må ha minst like mange ryttere med poeng som de har antall plasser, ellers mister de antall plasser lik differansen mellom antall opparbeidede plasser og antall ryttere med World Tour-poeng.

Dermed kunne det virke som at Norge var nede i tre OL-plasser, siden Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen og Thor Hushovd er de eneste nordmennene som klarte å skaffe seg World Tour-poeng i 2011.

Men denne gangen fant vi et smutthull i regelverket som gikk i Norges favør. Vi kunne tjene tilbake den fjerde OL-plassen gjennom sterk innsats i Europatouren. Nærmere bestemt måtte vi være topp 16 på denne ranking, etter at nasjoner som kom topp ti i World Tour-en var strøket.

Wetterhall mislyktes
På den seneste Eurpoatour-rankingen (fra 25. september) lå Norge på nettopp den ettertraktede 16. plassen, etter at alle nasjoner topp ti i World Tour-en var strøket. procycling.no kom frem til at den eneste som kunne hindre Norge fra å kvalifisere seg med fire menn til OL, var svenske Alexander Wetterhall.

Les også:Kan rappe norsk OL-plass

For å stikke kjepper i Norges OL-hjul måtte Wetterhall komme topp fire på lørdagens temporitt Chrono Des Nationes. Det klarte ikke svensken. Han var ikke i nærheten og ble til slutt nummer 16.

Dermed skulle vel Norge akkurat ha klart 16. plassen på europatouren og med det sikret seg fire OL-plasser? Nei!

For det virker ikke som at Norge skal ha marginene på sin side. Hold tunga rett i munn og følg med på følgende argument:

Sjokkseier ødelegger for Norge
Overraskende nok klarte Oliver Zaugg å vinne Lombardiet rundt. Morsomt mente mange nordmenn. Men det var før de visste konsekvensene av Zauggs sjokkseier.

For med seieren bokførte Zaugg og Sveits 100 World Tour-poeng. Det var nok til å passere Norge og ikke minst Frankrike på World Tour-rankingen. Sveits tok 10. plassen, mens Frankrike røk ned på 11. plass.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Vi husker at det er de ti beste i World Touren som skulle strykes fra Europatouren før vi stod igjen med den endelige listen der. Siden Frankrike ligger over oss i Europatouren, mens Sveits ligger bak oss, vil det si at det er ett lag mindre av de som ligger foran oss i Europatouren som skal strykes, og Norge faller ned på den bitre 17. plassen.

Det vil si at vi i utgangspunktet mister den fjerde OL-plassen med minste mulige margin.

Ikke over før UCI sier så
Jeg sier i utgangspunktet, for UCIs regelverk er som en labyrint med fotnoter og paragrafer, laget for å villede en hver journalist som prøver å finne ut hvor mange plasser en nasjon får. Noen ganger kan man spørre seg om de selv har helt styr på reglementet.

Den åpningen procycling.no ser, som i beste fall kan gi Norge fire OL-plasser allikevel, er at Luxembourg (som er topp ti i World Touren) kun har to mann med World Tour-poeng. Det betyr at det skal være noen ekstra plasser som skal fordeles. Men kan Norge, som i utgangspunktet har mistet èn OL-plass på grunn av den regelen nå tjene den tilbake på grunn av samme regel?

Det hele ville vært litt absurd, men vi må nok bare vente i spenning på at UCI offentliggjør det endelige antallet. Men slik procycling.no har forstått det så ligger Norge i øyeblikket an til å ha en kvote på kun tre ryttere.

Har du noen innvendinger mot resonnementet eller andre kunnskaper om regelverket som kan være til norsk fordel eller ulempe? Legg igjen en kommentar eller send en mail til jonas@procycling.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag