*Nettavisen* Sport.

Slik nådde Edvald toppen

Edvald Boasson Hagen (Sky) på pallen 6. etappe Tour de France 2011. Foto: LIONEL BONAVENTURE (AFP/SCANPIX)

- I dag fikk Edvald sitt definitive gjennombrudd som idrettsmann i Norge, mener Kaggestad.

08.07.11 07:22

Etter at Kurt Asle Arvesen og Thor Hushovd for alvor satt sykkelsporten på det norske idrettskartet på 2000-tallet, har Norge fått frem en ny gullkalv: Edvald Boasson Hagen.

Mens de to førstnevnte har vunnet mange flotte ritt og ikke minst etappeseirer i Tour de France, har Boasson Hagen gjort kometkarriere i skyggen av de to norske yndlingene.

Selv om Boasson Hagen har vært en kjent idrettsutøver i Norge i noen år allerede, er det ingenting mot statusen han får etter å ha vunnet en etappe i Tour de France, om vi skal tro sykkelekspert Mads Kaggestad.

- I dag fikk Edvald sitt definitive gjennombrudd som idrettsmann i Norge, sier en engasjert Kaggestad til procycling.no.

- Jeg vet at han har prestert store ting før, men i Norge er det Tour de France som gjelder. Med denne seieren er han virkelig på alles lepper. I dag var han virkelig «Eddie the man».

Kaggestad mener at man allerede på onsdagens etappe kunne se at noe var i gjære.

- Det rykket han hadde i går er det råeste jeg noensinne har sett.

En helt spesiell utøver
Som amatør var Boasson Hagen en umiddelbar suksess. Han gikk rett fra juniorklassen og inn på det norske amatørlaget Maxbo Bianchi (forløperen til Joker Merida). Der imponerte han så mye at en rekke storlag ønsket han allerede etter hans første seniorsesong.

- Vi oppdaget med en gang at han var noe for seg selv. Vi tok han med på et stort ritt i Belgia som 16-åring og han vant syv av de innlagte spurtene, erindrer hans gamle sportsdirektør Gino van Oudenhove.

Det ble ikke noe proffliv allerede da, for sammen med støtteapparatet har det norske sykkeltalentet alltid hatt en langsiktig plan med karrieren. Derfor ble det totalt to år i Maxbo Bianchi-laget.

- For han var det ikke et must å bli proff allerede da. For oss var det en stor fordel at han ble ett år til, og jeg tror det var bra for han også. Da kunne han vokse enda litt mer.

Året etter vant Boasson Hagen omtrent alt han stilte opp i. Da var det ikke lenger noe tvil om at han var mer enn moden nok for større oppgaver.

Tok etappeseieren på andre forsøk
Han signerte for det tyske laget T-Mobile, som ble til Team Columbia allerede før han fikk syklet et eneste ritt for laget. Etter to sterke sesonger i det amerikanske laget, dro han til Team Sky da det britiske laget ble etablert i 2010.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Der fikk han muligheten til å kjøre Tour de France samme år. Målet var etappeseier, men han virket allikevel ikke spesielt skuffet over at han måtte dra hjem fra rittet med to 3. plasser som de beste resultatene.

For den som venter på noe godt venter som regel ikke forgjeves. I hvert fall ikke når du har talentet til Edvald Boasson Hagen. Hans gamle manager Gino van Oudenhove, som for tiden er på ferie i Portugal og dermed ikke fikk med seg dagens etappe, er på ingen måte overrasket over det.

- Da jeg så spurten på gårsdagens etappe i reprise i går kveld så jeg at han hadde snerten inne. Jeg fikk spørsmål i går om jeg trodde at han skulle klare å vinne en etappe i årets tour. Da svarte jeg at jeg var skråsikker på at han skulle klare det.

Familieglede
Det er ingen tvil om at Joker Merida-sjefen vet hva han snakker om, for som alle vet kunne Boasson Hagen strekke armene i været og juble over seier på torsdagens etappe. Det med mor og far til stede.

- Det var så stort, det har ikke gått opp for oss ennå. Det kom noen tårer, ja, innrømmet faren til Edvald, Odd Erik Hagen.

Mamma Signe Boasson kunne også fortelle at de hadde hatt en helt spesiell dag i Frankrike.

- Vi har timet det godt, og det har vært en fantastisk dag. Vi startet dagen med å sitte på i bilen med Dag Otto (Lauritzen). Dermed fikk vi sitte foran skjermen i TV-landsbyen. Vi hadde ikke vært der lenge før det eksploderte!

Det er ikke bare på sykkelsetet at den beskjedne nordmannen har sjarmert publikum. Til tross for at han har noen evner svært få mennesker er velsignet med, så er det aldri noen form for stjernenykker hos Sky-rytteren.

- Det er bare slik personligheten hans er. Han er ydmyk både på og av sykkelen, noe som gjør at han er veldig godt likt i feltet, forteller Van Oudenhove.

- Men når målstreken nærmer seg slår konkurranseinstinktet til. Han liker veldig godt å være best, men viser det med pedalene ikke ved å snakke. Jeg er sikker på at han er veldig lykkelig nå.

---- Tour de France-quiz ----

Dagens spørsmål (8. juli) :

Hvilke ryttere kan være med å kjempe om den hvite trøyen i Tour de France?

1) Ryttere som veier under 65 kilo 2) Ryttere som er født i 1986 eller senere 3) Ryttere fra Europa

Svar: Kodeord «tdf» etterfulgt av «ditt svaralternativ» til 1904. Det koster tre kroner.

Dagspremie: procycling.nos sykkeljakke.

PS: Alle som deltar er med i trekningen om en tur til sykkel-VM i Danmark. Konkurransen er et samarbeid mellom procycling.no og P4.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag