*Nettavisen* Sport.

«Slik oppfører du deg på flyplassen»

Foto: Scanpix/Nettavisen

Se de interne reglene som skal gjøre Tromsø best i Tippeligaen.

20.03.12 21:53

TIPPELIGATIPSET:
4.PLASS: TROMSØ

Tromsø har lenge vist seg som ett av Tippeligaens mest stabile lag. De siste fire sesongene har «Gutan» bokført én sjetteplass, én sølvmedalje og to bronsemedaljer, og nå jakter de mer edelt metall på Alfheim.

Med seg på veien har Tromsø utarbeidet et sett med regler, som spillere og ledere har skapt i fellesskap for å få maksimalt ut laget.

I brosjyren, som Nettavisen har fått tilgang til, kan man lese om spesifikke regler knyttet til bestemte situasjoner. For eksempel kan man lese om hvordan man skal oppføre seg på flyplassen, der ett av punktene handler om køkultur. Det er også bestemt av man «gjerne skal slå av en fotballprat» om man møter noen som er fotballinteresserte.

Konkurranse: Tipp tabellen - vinn iPad3

Hvordan opptre når du vrakes
På det mer sportslige plan har Tromsø regler for hvordan man skal takle å bli vraket, hvordan man forholder seg til dommere og hva man skal tenke på når man får beskjed om at man starter neste kamp.

Da Nettavisen var i kontakt med Per-Mathias Høgmo forrige sesong, snakket Tromsø-sjefen varmt om viktigheten av klare instrukser utenfor banen.

- Det handler om å bygge kultur, og dette er et ledd i å skape en solid vinnerkultur, sa Høgmo til Nettavisen den gangen.

Ruben Yttergård Jenssen har vært i klubben siden 2006. I 2007 startet Tromsø med brosjyren, og siden har ikke laget vært utenfor topp seks i Tippeligaen.

- Det var faktisk min far (Truls Jenssen) som kom med idéen, sammen med Terje Skarsfjord. Han hadde gjort det samme i TUIL, og det er der idéen kommer fra. Jeg vet ikke om det har hatt noen innvirkning på prestasjonene våre, men det er nyttig for å bevisstgjøre hvordan man skal oppføre seg når man er Tromsø-spiller, sier Yttergård Jenssen til Nettavisen.

- Gjør oss bedre
Tromsø-profil Thomas Drage mener reglene gjør «Gutan» til et bedre lag.

- Jeg tror den gjør oss bedre som lag, og bidrar til å skape klubbkultur. Brosjyren minner oss på at det er viktig å behandle alle med respekt, også egne lagkamerater, og den hjelper oss med å skape en lagfølelse, sier Drage til Nettavisen.

Tippeligaprofilen forteller at Tromsø i flere år har hatt en lignende «regelbok», og at den fungerer som ønskelig. Det er viktig for Tromsø å fremstå som folkelige, og Drage understreker at det egentlig bare er en bevisstgjøring av alminnelige høflighetsregler.

- Vi skal opptre som vanlige folk, og ikke tro vi er noe bedre enn andre, for det er vi ikke. Hvis folk oppfatter oss som hyggelige, er det lettere å få folk på kamper, også, påpeker han.

Håper på medalje
- Hva tror du om årets Tromsø-sesong?

- Vi har et godt lag, og jeg tror vi kan gjøre det bra. Tromsø har alltid et mål om å bli blant de seks beste, men personlig har jeg et mål om at vi skal klare medalje. Vi har godt nok lag til å klare det, sier Drage.

Til tross for at Tromsø har mistet begge toppscorerne fra forrige sesong, og kun scoret i tre av ti treningskamper i vinter, er han ikke redd for at målene uteblir når sesongen starter.

- Jeg er ikke bekymret. Vi burde ha scoret mer i vinter, men det gjelder å være mer presise enn det vi har vært. Jeg tror det blir bra når serien starter. Vi har mistet Tippeligaens beste spisspar, men har fått inn Ole Martin (Årst), og han er også en god spiller. Slik det ser ut nå, vil Ole Martin spille sammen med Thomas Kind Bendiksen i angrep, og det blir et annerledes spisspar. Jeg tror det kommer til å bli veldig bra, og Kind Bendiksen har kvaliteter som gjør at han virkelig kan slå gjennom i år, sier Drage.

- Grunnen til at vi ikke har scoret mye, er at vi skal få de andre lagene til å slappe av. Det er ren taktikk, ler Yttergård Jenssen.

Tror på Molde og RBK
- Hvilke lag tror dere blir å regne med i toppen?

- Jeg er sikker på at Molde og Rosenborg kommer til å kjempe helt i toppen. I tillegg har lag som Viking, Brann og Rosenborg mye penger og gode lag, så de kan melde seg på. Egentlig tror hele Tippeligaen at de kan kjempe om medaljer, sier Drage.

- Rosenborg og Molde kommer nok til å bli gode, samstemmer Yttergård Jenssen.

Så gjenstår det å se om Tromsø kan bli gode nok til å motbevise vårt tips om fjerdeplass.

(Artikkelen fortsetter under bildet):

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz

Vår analyse av Tromsø:
Tromsøs største utfordring i år, er utvilsomt det offensive spillet. Klubben har mistet Mos og Sigurd Rushfeldt, spillere som sto for 27 av Tromsøs 56 mål forrige sesong. Det er drøyt halvparten av målene Tromsø scoret. Ole Martin Årst er hentet inn, og han kan fort score rundt 15 mål i Tippeligaen, men vi tror Tromsø vil merke savnet av sine to toppscorere. Det tyder også treningskampene på. Kun tre av de ti kampene har endt med Tromsø-scoring, og her bør varsellampene lyse.

Likevel: Det er nok av positive ting å ta med seg for de som holder med Tromsø.

Forsvarsspillet har vært en av TILs største styrker de siste årene. I fjor slapp de kun inn 34 mål, bare slått av Vålerenga og Sogndal. I 2010 slapp de inn 36 mål. Vi tror Tromsø fortsetter å være tette bakover, og der kommer de til å skaffe seg mange poeng.

Tromsø har også flere spillere som er blant Tippeligaens beste. Kara er i en klasse for seg selv når han har dagen, og spillere som Thomas Drage, Ruben Yttergård Jenssen og Ole Martin Årst har egenskaper som kan prege kamper. Om de gutta får det til å stemme, kan det bli mye moro på Alfheim i år.

Klubben skaffet seg også spissen Zdenek Ondrášek nylig, og Per-Mathias Høgmo har overfor Nettavisen understreket at han er en klassespiller.

Det er dermed ingen grunn til å tro at Tromsø blir mye dårligere i år enn i fjor, med forutsetning om at de ikke mister klassespillere som Kara, Thomas Drage og Ruben Yttergård Jenssen underveis. Vi tror dermed at Tromsø blir blant Norges fire beste lag for tredje år på rad, og tipper Tromsø på fjerdeplass.

Plusser:
+ Solid klubbkultur.
+ Trener Per-Mathias Høgmo er en luring.
+ Alfheim er en vanskelig bane å komme til.
+ Kvalitetsspillere i Kara, Drage, Årst og Ciss.

Minuser:
- Begrenset med ressurser.
- Få alternativer i angrep, mye av ansvaret for målscoringen ligger hos ringreven Ole Martin Årst.

Se opp for:
Thomas Kind Bendiksen.

22-åringen har de siste fire sesongene lært seg fotball på skotsk vis, i Glasgow Rangers. Unggutten valgte å reise hjem til Tromsø før sesongen, og det kan «Gutan» være glade for. Harstadværingen har vært god i vinter, og kommer til å tilføre mye til Tromsø-laget. Kind Bendiksen kan beskrives som ballsikker og hardtarbeidende, og er en mann å holde øynene opp for i den kommende sesongen.

Vårt tips: 4.plass

Thomas Drage om tipset:

- Det er nok rundt der vi havner. Det er et godt tips, men jeg håper vi havner litt høyere.

HER FINNER DU ALLE VÅRE TABELLTIPS.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.