SAINT-AMAND-MONTROND/OSLO (procycling.no): Fredagens 13. etappe i Tour de France ble et fyrverkeri av en flat etappe.

Omega Pharma-Quick Step, Belkin Pro Cycling Team og Team Saxo-Tinkoff sørget for at det ikke ble noe tid til hvile de siste 115 kilometerne.

I vifteformasjon kjørte hjelperytterne, deriblant Lars Petter Nordhaug, det de maktet for å sprenge feltet.

Vant et drøyt minutt på Froome
De lyktes, og Chris Froome tapte et drøyt minutt til sammenlagtrivalene Alberto Contador, Roman Kreuziger (Team Saxo-Tinkoff), Jakob Fuglsang (Astana), Bauke Mollema og Laurens Ten Dam (Belkin Pro Cycling Team).

Les også: Nordhaugs lag med hemmelig allianse

Det var det danske lagets arbeid på de siste 35 kilometerne som gjorde at den gule trøya tapte et drøyt minutt til noen av sine rivaler.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ikke planlagt på forhånd
Ut av det blå sprengte Contadors hjelpere det som var igjen av hovedfeltet 31 kilometer fra målstreken.

procycling.no var til stede i målområdet etter etappen. Der fortalte Contadors hjelper Nicolas Roche at det ikke var planlagt på forhånd å sprenge feltet.

- Jeg sa til Michael Rogers (Saxo-Tinkoff-rytter, red.anm.) at vi måtte gjøre noe. Han så på Contador som nikket med hodet. Da kjørte vi med alt vi hadde, forklarte Roche.

Dermed var Froome i bakleksa. I gruppa foran ham jobbet Roman Kreuziger, Roche, Daniele Bennati, Matteo Tosatto og Rogers sammen med Contador for å øke avstanden.

- Vi ga alt og tvilte aldri
De lyktes, og Froome trillet over målstreken 1’09 bak Contador.

Les også: Cavendish vant høydramatisk finale

- Stuntet vårt var helt spontant. Det er umulig å planlegge noe sånt. Heldigvis var forholdene perfekte for oss. Da vi startet å kjøre tvilte vi aldri. Vi ga alt, fortalte Tosatto i målområdet etter etappen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Resultatet var at Sky Procycling nok en gang fikk sine svakheter blottet for resten av feltet. De var sjanseløse på å kjøre Froome opp igjen til Contador.

Contador varsler nye angrep
Til tross for tidstapet er den 28 år gamle briten fortsatt 2’28 foran Mollema på andreplass i sammendraget og 2’45 foran Contador på tredjeplass.

- Jeg må fortsatt angripe i Alpene. Det er ikke all verdens forskjell på å være 2’45 og 3’57 bak i sammendraget. Men dette var en stor dag for oss og jeg er stolt av laget. Vi viste at vi skal kjempe for seieren, sa Contador til pressen etter den dramatiske 13. etappen.

Lørdag venter en 191 kilometer lang kupert etappe til Lyon før søndagens etappe avgjøres opp Mont Ventoux. Opp fjellsiden på søndag vil verden få nok et svar på hvem som er best rustet til å vinne årets tour.

HTML EMBED