Gå til sidens hovedinnhold

Slik planla de Cav-gullet

- En plan utført med perfeksjon av en utrolig gruppe mennesker. Les historien om «prosjekt regnbuetrøye».

Da Mark Cavendish spurtet fra konkurrentene på de siste meterne opp Geels-bakke i København var det den siste biten som falt på plass i et britisk puslespill.

For ikke en eneste ting er blitt overlatt til tilfeldighetene når Storbritannia startet jakten på øyrikets andre VM-tittel, for en del år siden.

For å finne starten på historien om hvordan britene vant VM 2011 må vi nemlig mange, mange år tilbake i tid.

For å øke nivået på britisk sykling ble British Cycling startet opp. Hele konseptet var å bygge opp en egen avdeling med kunnskapsrike folk, som igjen kunne støtte opp om britiske sykkeltalenter.

Et eget akademi ble opprettet, hvor rytterne ble tett fulgt av sterke ledere og inspirerende trenere. Akademiet utviklet sterke ryttere som Mark Cavendish, Ben Swift og Geraint Thomas. Disse utviklet seg til å bli blant verdens beste sykkelryttere.

«Prosjekt regnbuetrøye»
Med gode ryttere økte også ambisjonene til britene. Og det største målet av dem alle ble å vinne VM-gull for menn elite på landeveien.

I spissen for satsingen sto Rod Ellingsworth, den personlige treneren til Mark Cavendish, som i dag også jobber i Team Sky-systemet.

- Måten Rod tilnærmet seg oppgaven på var ved å si: «Vi ønsker å vinne VM om to eller tre år, hva trengs for å oppnå det målet?», fortalte Dave Brailsford til cyclingweekly allerede i november 2008.

-Vi måtte begynne å tenke på dette allerede nå. Hvilke ryttere trenger vi, hvordan skal de jobbe? Du kan ikke bare møte opp et par uker før VM, velge ut de beste rytterne og håpe at de kan klare å trekke opp Cavendish, mente Ellingsworth.

Dermed var «prosjekt regnbuetrøye» allerede i gang, knappe tre år før britene kunne slippe jubelen løs over VM-gullet.

Men du kan planlegge et ritt så mye du vil, og ha et så sterkt lag som overhode mulig. Om du ikke har eneren som har det lille ekstra til å avgjøre det i finalen, kommer du ingen vei.

All-in for Cavendish
Britene trengte derfor en kaptein de kunne bygge laget rundt, og valget falt selvsagt på spurtkanonen Mark Cavendish.

- La oss ikke gå rundt grøten! Faktum er at om vi skal vinne VM, så kommer det til å være med Cavendish, uttalte Ellingsworth bastant allerede I 2008.

Men samtidig som drømmen om et VM-gull var i ferd med å gå over til å bli en ambisjon eller et mål, så mistet ikke britene fotfeste. De beholdt et realistisk syn på tingenes tilstand og skjønte fort at VM-løypene i Mendrisio 2009 og Geelong 2010 ville bli for tøffe for Cavendish.

Det naturlige var derfor å satse mot VM i København. «Prosjekt regnbuetrøye» hadde fått en tre år lang levetid.

For å lykkes brukte Ellingsworth en teknikk britene hadde lykkes godt med på banen. Han satt opp en liste med 20 punkter om store og små detaljer som måtte være på plass for å sørge for at vinnersjansene var størst mulig.

Under følger noen av punktene til Ellingsworth:

Det var ikke lov til å synes synd på seg selv: - Ryttere som møter opp på samling og klager over at de har hatt en lang og tøff sesong blir sendt hjem. Enten skulle de ha en profesjonell inngang til rittet ellers så skulle de ikke kjøre i det hele tatt.

Rytterne skulle få bonuser hvis de klarte å vinne VM: - Vi må være realistiske. Det er profesjonelle ryttere vi snakker om. Ja, det er heder og ære å kjempe for nasjonen, men vi kan ikke forvente at de gjør det gratis av den grunn, erkjente Ellingsworth.

Vi må tilrettelegge for rytterne når det kommer til utstyr og mat: - Dette er bare småting, men til sammen utgjør de en forskjell. Rytterne får vanligvis sykkeltrøyene og sykkelbuksene et par dager før rittet, og så forventer vi at de skal sitte i dem i sju timer. Vi må gjøre dem kjent med utstyret tidligere. Det samme gjelder sykler og mat.

Men det kanskje viktigste punktet for Ellingsworth var lagbygging. For hvordan skal man bygge en lagfølelse når rytterne stort sett kjører på forskjellige lag resten av året?

Løsningen var å samle rytterne så ofte som mulig i hovedkvarteret i Manchester. Her trente de sammen, og øvde på opptrekk.

(Artikkelen fortsette under bildet)

Overlegne på samhandling
Mange regntunge treningsturer har britene lagt ned sammen for å sørge for at samholdet og motivasjonen var på topp. Alltid med et mål for øye, at Mark Cavendish skulle bli verdensmester i 2011.

Dert så vi resultatet av på søndag. Der Italia tullet det til for seg selv i opptrekket og Norge ikke fikk strategien med to kapteiner til å fungere, var det et velfungerende britisk lag som kjørte inn det ene utbruddsforsøket etter det andre.

Nærmest som maskiner utførte de arbeidsoppgavene de ble satt til. De visste hva som krevdes av dem og hver og en på det åtte manns store laget leverte varene.

Så da Cavendish hevet armene og gjorde seiersgesten var det ikke bare et resultat av en god spurt, det var ikke bare et resultat av en god britisk dag. Det hele var en perfekt utførelse av en veloverveid plan.

Eller som Mark Cavendish sa det på twitter:

- En plan utført med perfeksjon av en utrolig gruppe mennesker.

Neste år er det OL i London. Du kan være sikker på at britene har en plan klar for det mesterskapet også!

Kommentarer til denne saken