*Nettavisen* Sport.

Slik planla de Kollen-hoppet

Foto: (Scanpix/Kollenhopp)

Det var uaktuelt å la Anette Sagen bli førstemann ut i nye Holmenkollen.

07.03.10 09:54

- Anette Sagen kommer aldri til å bli førstemann ut. Det blir Bjørn Einar Romøren.

Det var mandag kveld, og jeg hevet øyebrynene.

Les også: Romøren har fått nok nå

Noen timer etter at Anette Sagen offisielt ble utpekt til å hoppe først, var dette ganske eksplosivt. Men kontakten min i hoppmiljøet var helt klar: Sagens største konkurrent, som akkurat hadde tapt tildelingen, skulle likevel stikke av med det første hoppet.

- De skulle egentlig ha testet Holmenkollen i helga, men det ble ikke noe da. De hadde saltet sporet, og det var for mye sørpe. Derfor måtte de vente. Men så fort sporet er klart – så kommer Kollenhopp til å sende Bjørn Einar Romøren utfor. De er forbannet over at det ble Sagen. Hun kommer ikke til å få det første hoppet.

- På den måten sørger de for at Romøren blir førstemann ut likevel, la kilden til.

Kollenhopp mente nemlig at det var unaturlig at bakken skulle innvies av noen utenfor Kollenhopp. Man lar tross alt ikke Sverige innvie nye Ullevaal når den står klar i Groruddalen om noen år.

Tirsdag dro Nettavisen derfor opp til Holmenkollen. På dagtid. Med kamera og en brukbar telelinse. På spaning. Meldingen var nemlig klar nok. Testhoppingen som ikke kunne gjennomføres i helga, skulle gå av stabelen tirsdag. Med Bjørn Einar Romøren først.

- Bakken er på nåværende tidspunkt ikke klar. Den åpnes onsdag kveld, var alt rennleder Torgeir Nordby ville si.

Og han hadde delvis rett. På dagtid ble det nemlig ingen hopping. Det var kun preparering av spor, mens Nettavisen - sammen med hundrevis av andre nysgjerrige - tuslet rundt og tok bilder av den nye bakken.

Hoppmiljøet var imidlertid ikke i tvil.

- Jeg kan så godt som garantere at det kommer til å bli hopping i Holmenkollen i løpet av dagen, sa kontakten min da jeg noe skuffet tuslet hjem utpå ettermiddagen.

- Og som sagt, alt tyder på at Romøren hopper først.

Et par timer etterpå fikk han rett. Og akkurat som lovet – Bjørn Einar Romøren var først.

Etterpå er det meste kjent.

Anette Sagen holdt hodet hevet og viste seg fra sin beste side - både i og utenfor bakken - selv om hun ble snytt for det aller første hoppet.

Bjørn Einar Romøren svarte ikke på noen henvendelser onsdag, før han via et PR-byrå utpå ettermiddagen leverte en forklaring hvor han brukte svulstige ord som ”Noen vil med patos hevde at...”.

- Det var ikke meningen å ta glansen fra Anette, skrev han.

Les saken: - Jeg skjønner hvis jeg ikke er så populær

Men med tanke på hva som allerede var sagt i miljøet, var det vanskelig å tro ham. Han hadde tross alt gjennomført et hopp som han selv - og hele Kollenhopp - egentlig mente var hans.

Folk var uansett forbannet.

I meningsmålinger på nett mente 80 prosent at det var helt galt av Romøren å være førstemann ut. I kommentarfeltene – og på Romørens mobil – haglet hatmeldingene. Til slutt måtte en gråtkvalt Romøren akseptere å bli utestengt fra helgas renn i Lahti.

Kollenhopps Roar Gaustad og rennleder Torgeir Nordby tok på seg skylda.

Og nå ser det omsider ut til å nærme seg sluttstrek for selve saken. Fredag sa lederen for ski-VM i 2011, Åsne Havnelid, at hun hadde blitt overkjørt av Nordby. Hun hadde nemlig gjort det helt klart overfor rennlederen at det var uakseptabelt at Romøren var først.

Så spørs det hvilke videre konsekvenser saken får. Romøren har fått sin straff. Ikke bare har han blitt utestengt fra helgas renn i Lahti, han har også blitt ukas store hatobjekt i Norge. Men hva skjer med Gaustad og Nordby?

- Den evalueringen skal vi ta etter at vi har hatt Prøve-VM, og jeg vil ikke spekulere i hva slags konsekvenser dette får, sier Åsne Havnelid.

- Men jeg er både skuffet og lei meg over måten jeg er blitt overkjørt på i denne saken, understreker hun.

Ingen bør derfor være overrasket om det blir flere reaksjoner mot de involverte etter denne saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.