Gå til sidens hovedinnhold

Slik reagerer hjernen på trakassering

Skøyteforbundet reagerer med oppsigelse, men hvordan reagerer menneskehjernen?

Mandagens store sak i norsk media var Norges Skøyteforbunds avgjørelse om å sparke Peter Mueller (55) fra jobben som landslagstrener, en avgjørelse som forklares med 55-åringens trakassering av Maren Haugli.

Les også: - Uforenelig med våre etiske retningslinjer

Nå blir det opp til juristene til både forbundet og Mueller å få saken ut av verden. Hvis juristene til Skøyteforbundet har rett i at et vesentlig kontraktsbrudd har skjedd, vil ikke Mueller ha krav på én krone i erstatning.

Maren Haugli uttalte mandag kveld at hun aldri ba forbundet om å sparke Mueller. Selv om hun kanskje hadde god grunn til det.

Dvalemodus
Nettavisen har snakket med psykolog Kjetil Friisø Ramborg og gründer Anders Wedde i Hjerneklubben.no om hva som skjer med menneskehjernen når den utsettes for trakassering.

Deres svar tyder på at det ville blitt vanskelig for Maren Haugli å prestere på sitt beste så lenge hun befinner seg i samme miljø som den omstridte amerikaneren.

- Når man føler seg trakassert, vil man få en emosjonell respons, en kraftig stressrespons i hjernen. Hvis man da er i en slik situasjon at man ikke får tatt igjen eller hevdet seg tilbake, er det lett at man føler en hjelpeløshet, sier Friisø Ramborg, og utdyper dette ytterligere:

- Da går kroppen litt i dvalemodus. Den produserer masse stresshormoner, men det er ikke noe oppbyggende ved det. Tvert imot går du inn i en katabol tilstand, og kroppen begynner å produsere mye kortisol. Det er et stresshormon som gjør at du for eksempel presterer dårligere på trening.

Hjernen tilpasser seg
Kortisol kan beskrives som en stresstilpasningsreaksjon fra kroppen, og er ifølge Ramborg ikke sunt i lengden. Over tid vil man kunne føle seg generelt utmattet.

- Når vi lever i en kronisk stressende situasjon, begynner hjernen å tilpasse seg. Først får du mye adrenalin, og det kan du bruke til noe, men jo mer du får opplevelsen av at det uansett ikke fungerer, jo mer kortisol vil du produsere, sier Ramborg til Nettavisen.

Anders Wedde i Hjerneklubben.no har tidligere jobbet som personlig trener og med prestasjonsforbedring for idrettsutøvere og næringslivsledere. Han er helt klar på at trakassering fører til en endring i prestasjonsnivået.

- Når vi blir trakassert er det naturlig at dette får mye av fokuset vårt. Dette fokuset endrer vår indre dialog, den måten vi snakker til oss selv på, noe som er veldig viktig for idrettsutøvere. Dette fører igjen til en endret atferd og et endret prestasjonsnivå, sier Wedde.

Negativ effekt
- Kan enkelte utøvere prestere bedre etter trakassering?

- Noen mennesker kan kanskje bruke de følelsene som oppstår til å produsere mer adrenalin og dermed prestere bedre, men på litt sikt så vil en trakassering ha en negativ effekt, mener Wedde.

Ramborg snakker også om at adrenalin kalles «fight or flight»-hormonet, fordi adrenalinproduksjonen styres av hjernen.

- Med det mener man at det gir oss en høy aktivering, en høy puls, hurtigreagerende muskler og fokus, men det er hjernen din - hva du tenker - som avgjør om du bestemmer deg for om du vil slåss eller stikke av. Du kan få noe positivt ut av stresset før trening og konkurranse hvis du har tro på at det nytter, men hvis du fortsetter å føle deg stresset og tenker at du ikke får det til, er det lett å gå inn i en ond sirkel hvor det autonome nervesystemet ikke får roet deg ned. Dette vil øke restitusjonstiden og gi for mye kortisol som en kronisk stressrespons.

- Det er også en annen viktig psykologisk faktor i fysiske prestasjoner, og det er at du må ha troen på at du skal klare det for at det skal gå. Det er som i livet generelt: Hvis du ikke tror du kan klare det, har du nesten alltid rett. Men hvis du har troen på at du kan prestere bedre, vil du bruke alle tilgjengelige krefter, og resultatene vil bli deretter, påpeker han.

Trakassering er, med andre ord, ingen snarvei til sportslig suksess. Om noen var i tvil.

Reklame

- Den mest behagelige skjorta jeg har hatt på meg

Kommentarer til denne saken