NADDERUD (Nettavisen): - Fotballen har blitt rammet av mange boikotter. Nå er det regnbue-propaganda. Det vet jeg ikke om vi skal ha.
Det er disse uttalelsene fra Åge Hareide til avisen Nidaros og Adresseavisen, som har fått det til å storme rundt RBK-treneren det siste døgnet.
67-åringen har senere beklaget bruken av ordet progpaganda, men står fast ved at det er legitimt med en diskusjon om hva fotballen skal «brukes til».
Les: Hareide reagerer på oppslag: – Ikke meningen å gå ut mot pride
Fagermo: - Enig og uenig
Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo sier til Nettavisen at han er både enig og uenig med Rosenborg-treneren.
- Jeg kan være enig med Åge Hareide i det at det finnes en grense når det gjelder politikk og idrett. Jeg synes idretten bør være politisk fri. I 1980 boikottet Norge Moskva-OL, og det var idrettsutøvere som hadde trent hele livet sitt og drømte om å vinne OL-gull der. Det er én side av saken, sier Fagermo til Nettavisen.
Han støtter imidlertid ikke Hareide i at Pride ikke har en plass i fotballen.
- En annen side, der jeg er uenig med Åge Hareide, er at når det kommer til menneskerettigheter, som Pride og for eksempel Qatar, så synes jeg det er flott at idrettsbevegelsen stiller opp. På generell basis synes jeg det er flott at idretten står opp for menneskerettigheter, sier Fagermo.
UEFA: - Markeringen ville vært politisk
Bakgrunnen for hele diskusjonen er at UEFA sa nei til at Allianz Arena i München skulle lyses opp i regnbuefarger foran Tysklands møte med Ungarn i EM denne uken.
UEFA står på at de støtter Pride, men mener markeringen ville vært politisk, rettet mot Ungarn, som har vedtatt et forbud mot promotering av homofili overfor mindreårige.
Les også: Mads Hansen får internasjonal oppmerksomhet etter Pride-stunt
Jönsson ser ikke problemet
Konfrontert med Hareides uttalelser om Pride sier Stabæk-trener Janne Jönsson at han gjerne skulle sett Allianz Arena lyse opp i regnbuefarger.
- Jeg har litt vansker med å se hvorfor for eksempel Allianz Arena ikke kan gå inn i de fargene. Jeg ser ikke på det som politisk, men noe som handler om menneskeverd. Det har jeg ingenting imot. Jeg kan ikke se noe negativt ved det, sier Jönsson til Nettavisen.
- Mener du det er en fare for at fotballen blir brukt til propaganda?
- Uansett hva vi sier og hva spillerne sier, så handler det kanskje mest om menneskerettigheter og religionsfrihet. Jeg ser ikke problemet med at Allianz skulle lyse opp med de fargene. Jeg tror det ville vært et bra innslag, sier Jönsson.