YOUNGSTORGET (Nettavisen): Aksel Lund Svindal har selv vært del av et landslag som ble sponset av en aktør som dekket sporten redaksjonelt.

Når Nettavisen møter den tidligere alpinstjernen på Youngstorget i forbindelse med promoteringen av filmen Aksel på Viaplay, har han nettopp lest seg opp på konflikten mellom Johannes Høsflot Klæbo og Skiforbundet.

Det var Adresseavisen som mandag avslørte at Klæbo nekter å gå med Viaplays logo på sine klær. Langrennsstjernen mener det skaper problemer rundt troverdigheten til både dekningen og Skiforbundet.

Svindal respekterer Klæbos syn på saken, men er samtidig ikke helt med på at det er problematisk å bli sponset av rettighetshaveren.

- Jeg skjønner problemstillingen, så er jeg litt usikker på hvor reell den er, sier Svindal til Nettavisen.

- Ingen hadde noe problem med P4-sponsing

Han var selv del av alpinlandslaget da P4 gikk inn som sponsor i 2014, uten at det ble gjort noe stort nummer ut av det.

- Det var ingen som hadde noe problem med det. Jeg opplevde ikke at det ble tatt opp av noen andre medier heller, sier Svindal.

- Jeg husker jeg var ute og kjørte bil etter et verdenscuprenn, så var det nyhetssending på radioen. Da tenkte jeg at jeg setter på P4 fordi jeg regnet med at nå kommer det på nyhetene, fordi vi hadde gjort det ganske bra. P4 sa ingenting om det i sin nyhetssending, men det gjorde NRK P1. De hadde mer innhold om det enn de som sponset oss. Jeg følte ikke at det var noe problem, men at Klæbo ser på det på en annen måte, det kan jeg ha forståelse for, sier han videre.

- Synd det blir en mediedebatt

38-åringen mener konflikten burde vært håndtert internt, men innser at det er vanskelig å holde debatten utenfor offentligheten, all den tid det er synlig at Klæbo går uten en sponsor som alle de andre landslagsløperne fronter.

- Når det handler om logoeksponering, hvis en journalist bare er litt våken, så ser han at det er én som har andre logoer enn de andre har. Da er det naturlig at det havner i media også. Jeg synes det er synd at det blir en mediedebatt, men i denne situasjonen er det umulig å unngå det, sier Svindal.

Dette er ikke første gang det ulmer i forholdet mellom Klæbo og Skiforbundet. For to år siden ble det stort oppstyr da Klæbo lenge vegret seg for å signere landslagets utøveravtale.

Adresseavisen-kommentator Birger Løfadli mener Klæbo har bygget et team som i alle fall kommersielt sett står fint på egne bein utenfor landslaget hvis han skulle ønske det.

- Ikke farlig å si at det er et problem

Svindal mener Skiforbundet bør ha lært av tidligere lignende hendelser, som da Petter Northug brøt med landslaget for å satse privat.

- Jeg husker da Northug begynte å satse utenfor landslag, så var det en pressekonferanse der det var veldig god stemning, og dette skulle man håndtere fint. «Dette er ikke problematisk». Det er litt å tro på julenissen, tenker jeg. Selvfølgelig er det problematisk. Hvis du ønsker at utøverne skal være på et lag, og de ønsker noe annet ... det er et problem. Så får man heller jobbe seg rundt problemet så godt som mulig, men utgangspunktet er en utfordring, sier Svindal.

Den tidligere alpinisten mener det ikke bør være så farlig å si det som det er - også fra Skiforbundet sin side.

- Faren til Klæbo har sikkert ikke noe problem med å si at de har et problem. Det tenker jeg at Skiforbundet må være åpne om også. Det er ikke noe farlig å si det. Der tenker jeg man bør ha lært en del av Northug-situasjonen og Kristoffersen-situasjonen i alpint. Begge de to har jo vist at det er noen utfordringer som kommer med det.

Svindal er skeptisk til om det er noen god idé å satse på egen hånd, utenfor landslaget.

- Man kan spørre seg hvor suksessfullt det har vært, både for Northug og Kristoffersen å ha et eget lag. Jeg tror begge de presterte like godt om ikke bedre i landslaget. Det heller nok mot at det er bedre å være på landslaget hvis du tenker kun resultater, men det kan være økonomiske og trivselsmessige årsaker i tillegg.

Skiforbundet har foreløpig avstått fra å kommentere sponsorkonflikten med Klæbo. Tidligere denne uken ble følgende pressemelding sendt ut:

- Vedrørende Johannes Høsflot Klæbos uttalelser om Skiforbundets samarbeidsavtale med Viaplay, så er dette en sak som behandles internt i Skiforbundet. Vi er i dialog med involverte parter, derfor ønsker vi ikke å uttale oss om dette nå, sier langrennssjef Espen Bjervig.