Slik rundlurte han konkurrentene

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

I fjor ble den franske sjefen selv lurt og utspilt, i år tok han revansje og sikret ettertraktet lisens.

07.11.12 14:35

Sykkelsporten er ikke bare en fysisk krevende idrett. Den krever også taktisk kløkt og strategisk tenking. Både blant syklister og lageiere.

De siste månedene har det pågått en hemmelig, men ekstremt tøff kamp mellom flere lageiere.

For noen få år siden introduserte UCI en ny måte å fordele World Tour-lisenser på. Lagene skal rangeres etter sportslige kriterier, hvor det er mulig å hente poeng i de store rittene eller ved å gjøre det bra sammenlagt på de kontinentale rankinglistene (nivået under World Touren).

Det som har skapt mye debatt og som har utsatt UCI for sterk kritikk er at disse poengene er helt personlige. Det vil si at poengene blir ved rytteren som har kjørt dem inn, selv om han skulle bytte lag.

De 15 beste lagene får automatisk World Tour-lisens (gitt at de oppfyller etiske og finansielle krav), mens de tre siste lisensene skal deles ut blant lagene på 16.-20. plass.

Les også:Disse lagene søker om World Tour-lisens

Dermed er det flere sportsdirektører som de siste månedene har sittet med kalkulator og finregnet på hvilke ryttere de må hente inn for å kapre en sikker World Tour-plass og dermed gi sponsorene deres en garanti for at laget blir å se i alle de største rittene neste sesong.

Den tøffe kampen om lisensene
Det spanske nettstedet BiciCiclismo gir onsdag et godt innblikk i hvordan den tøffe kampen om de ettertraktede lisensene utartet seg.

Men la oss først se på hvordan stillingen ble 15. oktober, da rytterlistene måtte meldes inn til UCI:

14. Ag2r
15. Euskaltel
16. Argos-Shimano
17. Lotto-Belisol
18. FDJ
19. Europcar
20. Saxo Bank

Ag2r og Euskaltel har begge hatt en dårlig sesong, men klarte så vidt å slite seg foran Argos-Shimano etter smarte signeringer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Tim De Waele

Allerede tidlig i overgangsmarkedet ble det klart at Ag2r hadde signert sterke og poengrike ryttere som Domenico Pozzovivo, Yauheni Hutarovich, Carlos Alberto Betancur og Samuel Dumoulin.

Dermed trodde konkurrentene at det franske laget var ferdighandlet og at de hadde kontroll på dem. Men da de fleste trodde laget var ferdig trakk lageier Vincent Lavenu et par ess opp av ermet.

Signeringene av litauiske Gediminas Bagdonas og Astanas Valentin Iglinskiy var ikke de som trakk de største overskriftene, men skal ifølge BiciCiclismo være det som sendte dem forbi Euskaltel og Argos-Shimano.

Helt sikkert en herlig revansje for Lavenu etter at han i fjor tapte en sikker plass til Lotto da han tapte kampen om iranske Mehdi Sohrabis underskrift med Lotto, som dermed slo franskmennene på målstreken.

Les også:Nå er redningsmannen overflødig

Marokkaner sendte Euskaltel til World Touren
Et annet lag som spilte spillet så godt at de kapret en plass i World Touren var Euskaltel. Samuel Sanchez, Mikel Nieve, Jon Izaguirre og Igor Anton hadde riktignok samlet inn en god del poeng, men skulle baskerne være med i det gode selskap måtte de selge sjelen.

Det gjorde de da de gikk bort fra politikken om kun å ha baskere på laget, og hentet inn den ene middelmådige (men akk så poengrike) syklisten etter den andre.

Les også:- Vrakingen snudde fansen

Dessverre for Euskaltel lakk nyheten om at Jure Kocjan og Andre Schulze (to ryttere som har gjort det bra på den europeiske rankingen de siste par årene) var klare for laget, noe som gjorde at konkurrentene innså at Euskaltel ble en farlig konkurrent.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Men også Euskaltel klarte å beholde et ess i ermet helt frem til tidsfristen for å melde inn ryttere gikk ut. Deres avgjørende mann er det vel heller tvilsomt om du har hørt om tidligere. Det var marokkanske Tarik Chaoufi, vinneren av årets afrikanske ranking.

Hans poeng gjorde at Euskaltel etterlot Argos-Shimano i grusen og kapret den siste sikre World Tour-plassen.

Hva synes dere om måten enkelte lag handler inn ryttere på? Vil det slå tilbake i lengden, eller blir de belønnet for å tenke kortsiktig? Ta diskusjonen i kommentarfeltet under artikkelen!

For selv om det nederlandske laget spilte spillet godt, med signeringene av Reinhardt Janse van Rensburg, Luka Mezgec og Francois Parisien, var det ikke nok til å sikre en sikker plass. Men det sendte dem i førersetet når UCI 10. desember kommer med avgjørelsen om hvilke tre lag som får de siste plassene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Tim De Waele

Nektet å spille med
Lotto og FDJ gravde sin egen World Tour-grav da de valgte å fokusere på å bygge lag fremfor å kapre så mange poeng som mulig. Lotto sendte poengkongen Sohrabi hjem til Iran etter at han hadde underprestert hele sesongen, mens FDJ sendte spurt- og poengkonge Hutarovich til sin verste fiende, Ag2r.

Europcar har hele tiden hevdet at de kan leve godt med en status som prokontinentallag, mens Saxo Bank havnet så langt bakpå etter sesongen at de ikke hadde mulighet til å klatre noe høyere enn 20. plassen, i hvert fall når de ikke hadde råd til å beholde den tidligere Flandern rundt-vinneren Nick Nuyens.

Les også:Contador frykter ikke nedrykk

Som dere forstår har det hele vært et knalltøft spill i kulissene, hvor flere lag har sett mer på poengene som følger med ryttere enn akkurat hvilke kvaliteter de innehar, når de har signert dem. For som i alle idretter finnes det også i sykkelsporten rimelig lettkjøpte poeng.

Så får vi se hva om signeringene også kan gi utslag på resultatlistene neste sesong.

PS: Det er en liten mulighet for at UCI sørger for en liten tvist. Etter at historien om «kampfiksing» mellom Katjusjas Aleksandr Kolobnev og Alexander Vinokourov ble dratt frem igjen, skal UCI vurdere om det bidrar til å gjøre at deres lag stryker på de etiske kravene og mister sin lisens. Det samme gjelder for Lampre, som tirsdag suspenderte Michele Scarponi etter at han innrømmet å ha møtt dopinglege Michele Ferrari.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.