Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik sikrer Gerrans seieren

Foto: ©TDWSport.com (MG)
Sist oppdatert:
To ganger Old Willunga Hill var ikke nok til å skille Simon Gerrans og Alejandro Valverde.

Lørdagens dronningetappe i Santos Tour Down Under var av det spektakulære slaget.

Etter drøye 150 kilometer kjempet Alejandro Valverde (Movistar) og Simon Gerrans (GreenEdge Cycling Team) side om side på toppen av Old Willunga Hill, som de for øvrig også var innom en gang tidligere på etappen.

Spanjolen var som forventet raskest de siste meterne, og henviste Gerrans til den sure andreplassen.

Men det er Simon Gerrans som ligger best an til å strekke armene i været søndag.

Hva sier UCI?
Bakkespesialtene har samme tid før søndagens 90 kilometer paddeflate etappe i Adelaide. Der skal det deles ut ti-seks-fire bonussekunder til de tre beste over målstreken, i tillegg til tre-to-ett bonussekund på de to innlagte spurtene.

Verken Valverde eller Gerrans har maksfarten til de beste spurterne inne på flatmark, noe som kan føre til at de også etter søndagens etappe kan være likt tidsmessig.

UCIs regelverk sier følgende om sammenlagtplasseringer i etapperitt: Hvis to ryttere har samme tid, og det ikke er noen individuelle tempoetapper, skal alle etappeplasseringene legges sammen, og som en siste utvei, skal plasseringen på den siste etappen telle.

Simon Gerrans har vært veldig påpasselig hele rittet, og det kan bli den avgjørende faktoren i årets Santos Tour Down Under. For når det kommer til etappeplasseringer er han suveren, australieren står nemlig med plasseringene 35-3-20-17-2. Valverde har på sin side 58-4-54-33-1.

Kontroll i GrennEdge-leiren
Det betyr at stillingen mellom Gerrans og Valverde er 77-150. Det vil si at hvis spanjolen blir for eksempel nummer 10 (totalt 160) søndag, og Gerrans nummer 82 (totalt 159), vil sistnevnte vinne rittet. Hvis Valverde og Gerrans har den samme totalsummen etter søndagens etappe, vinner førstnevnte på bedre etappeplassering søndag.

Med tanke på spurtsmannskapet GrennEdge besitter bør de få Simon Gerrans trygt inn blant de 72 rytterne som ligger bak Alejandro Valverde i feltet.

- Jeg er veldig glad for å bære ledertrøyen før den siste etappen. Det betyr mye for GreenEdge i vårt første world tour-ritt. Jeg er henrykt over hele lagets innsats, de har virkelig støttet meg hele uken, sa Simon Gerrans på toppen av Old Willunga Hill.

Sportsdirektør hos GreenEdge, Matt White, vurderer det slik i en pressemelding:

- Først og fremst må vi sørge for at Valverde ikke får bonussekunder søndag. Vi vil at et brudd skal ta seg av de to innlagte spurtene, og etter det vil spurterne gjøre opp om seieren. Et løp på dette nivået har aldri blitt avgjort på denne måten. Vanligvis kan man skille ved hjelp av en prolog eller en tempoetappe, da også hundredelene spiller inn. Men uten dette, hvis Simon og Valverde er likt etter morgendagens etappe, vil den laveste etappeplasseringen sammenlagt avgjøre hvem som tar seieren.

Gavmild Valverde
Movistar-leiren har på sin side ikke gitt opp, men de innser at det blir svært vanskelig.

- Det blir vanskelig. Akkurat nå vil jeg nyte seieren, og uansett om jeg beholder denne plasseringen eller ikke, vil jeg reise hjem glad. Selvfølgelig, hvis vi kan vinne dette, vil vi gjøre alt som står i vår makt. Jeg gir ikke fra meg noe, men vi er nødt til å innse at morgendagens etappe er hard og spesiell, sier Alejandro Valverde via lagets hjemmeside.

Totalt har de samlet inn ti bonussekunder hver, og ironisk nok hadde de også en liten duell om en tredjeplass tidligere denne uken.

Simon Gerrans snek seg foran sin spanske rival på den andre etappen til Stirling onsdag, og fikk fire bonussekunder for tredjeplassen på den etappen. Valverde sa etter målgang onsdag at han stoppet å tråkke noen meter før mållinjen, noe som førte til at Gerrans passerte ham med noen få centimeter.

Den tabben kan koste spanjolen dyrt...

Sammenlagt:
1. Simon Gerrans (GreenEdge Cycling Team) 18.49,24
2. Alejandro Valverde Belmonte (Movistar Team) s.t.
3. Tiago Machado (RadioShack - Nissan) +8
4. Michael Rogers (Sky Procycling) +14
5. Rohan Dennis (Team Jayco Skins) s.t.
6. Edvald Boasson Hagen (Sky Procycling) +18
7. Jan Bakelants (RadioShack - Nissan) +20
8. Javier Moreno Bazan (Movistar Team) +24
9. Michael Matthews (Rabobank Cycling Team) +30
10. Eduard Vorganov (Katusja Team) +32

Fullstendig resultatliste (ekstern lenke).

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!