RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Kyrre Lien/Scanpix

Slik skal Andreas bli tidenes spydkonge

Norges sterkeste kort i friidretts-EM er bare halvveis i medaljeplanen.

BARCELONA (ANB): Andreas Thorkildsen har tatt medalje i seks mesterskap på rad. En imponerende merittliste - men ennå er han bare halvveis til målet sitt.

28-åringen fra Kristiansand - den første mannlige spydkasteren med både EM-, VM- og OL-gull - er det aller sterkeste kortet i den rekordstore norske EM-troppen i Barcelona. Etter sin meget sterke forsesong er han den store favoritten i kampen om spydgullet lørdag kveld.

Tittelforsvareren må da også legge lista høyt dersom han skal skrive EM-historie. To av hans forgjengere på tronen kan nemlig vise til fire EM-titler på rad. Det klarte både sovjet-russeren Janis Lusis i årene 1962-1971 og briten Steve Backley i 1990-2002, altså i tidsrom over henholdsvis 11 og 12 år.

Vil overgå Zelezny
Fra nå av vil EM bli arrangert annethvert år, mot hvert fjerde siden 1974. Følgelig kan Andreas Thorkildsen med full uttelling klare å kopiere duoen i 2014.

Men han er også lysten på å overgå kongen selv, tsjekkeren Jan Zelezny, som kan skilte med ikke mindre enn 11 medaljer - hvorav tre gull både i VM og OL.

Merkelig nok har han «bare» to bronse i EM. Den siste tok han i Göteborg for fire år siden, da nordmannen gikk til topps. Da var den levende legenden 40 år.

Andreas Thorkildsen legger ikke skjul på at hans langsiktige tankegang går fram til OL-året 2016.

- Da vil jeg ikke være mer enn 34 år, minner han om.

Må gjøre annerledes valg
- Men det er selvsagt umulig å spå noe om framtiden. Målet mitt er å holde på så lenge motivasjonen og ikke minst kroppen holder, sier Thorkildsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Det siste er ikke minst hans trener gjennom 11 år, Åsmund Martinsen, opptatt av.

- Hovedmålet med jobben min er å legge til rette for at Andreas skal få en så lang og god karriere som mulig. Det legger noen føringer på treningsmetoder. Rett som det er må man gjøre noen annerledes valg. Den røde tråden er å gjøre ting som er helsemessig forsvarlig og ikke ta for store risikoer. Blant annet gjelder det å velge en teknikk som gjør at kroppen holder lengst mulig - for spydkast er en skadeutsatt øvelse, understreker Martinsen.

Aamodt og Bjørndalen
Suksesstreneren mener at lengden på medaljekarrieren er det beste kriteriet å legge til grunn når idrettsutøvere historisk skal settes opp mot hverandre.

- Zelezny tok sine medaljer over et tidsrom på 20 år, fra 1987 til 2006. Det er ekstremt, sier Åsmund Martinsen, og fortsetter:

- Personlig mener jeg derfor det er to som skiller seg ut som de beste idrettsutøverne Norge noen gang har hatt: Kjetil André Aamodt, som tok 20 medaljer i løpet av 16 år (1991-2006), og Ole Einar Bjørndalen, som har 45 medaljer på 14 sesonger.

- Men husk at disse utøverne har langt flere medaljemuligheter enn en spydkaster, som har bare én pr. mesterskap, påpeker Martinsen, som følgelig mener at hans elev kan komme til å ta steget opp i samme sjikt etter hvert.

Et nytt steg på den veien er å ta under årets EM.

Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere