RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik skal Bjørgen skrive historie

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Nervøs for at langrennsdronningen ikke kopierer forrige sesongs suksess? Det er hun ikke selv.

LYSEBOTN (Nettavisen): For gulljenta Marit Bjørgen ble forrige sesong en drøm på langrennski. Hun vant ti strake renn før jul, gikk til topps i samtlige individuelle øvelser under NM i Steinkjer, og ble kronet til VM-dronning etter å ha gått inn til fire gull- og én sølvmedalje i Holmenkollen.

31-åringen tangerte i tillegg Jelena Välbes rekordmange 45 verdenscupseiere, og senere Bjørn Dæhlis 46. Bjørgen går dermed inn i den nye sesongen – sin tolvte i verdenscupen – som den mestvinnende langrennsløperen i verdenscupens historie.

Hvor mye har vi lov til å forvente?

- Formen er der den skal. Testene jeg har gjort i sommer, tilsier at jeg er på et veldig bra nivå, avslører Bjørgen til Nettavisen, vel vitende om forventningspresset hele det norske folk har plassert på skuldrene hennes.

Kjempeform
Det må likvel være lov til å stille spørsmål ved om Rognes-løperen faktisk har like god kontroll i år. Sesongen blir nemlig helt annerledes enn hva hun er vant til. Uten store mesterskap blir Tour de Ski det store høydepunktet. Der har ikke Bjørgen deltatt siden 2008/2009-sesongen.

Med OL i 2010 og VM i Holmenkollen i 2011 har Bjørgen-teamet lagt opp til en formtopp i februar og mars.

I år skal den komme rundt juletider.

- Jeg trener faktisk ganske likt som i fjor. Jeg var i kjempeform før jul, da de andre gikk Tour de Ski, og kunne nok ha gått inn til gode resultater der, men fokuserte veldig på VM, sier Bjørgen.

Flere renn
Trener på damenes allroundlandslag, Egil Kristiansen, bekrefter at det ikke gjøres vesentlige endringer i gulljentas treningsopplegg.

- Men hun kommer til å slippe opp treningsmengden litt før. Hun kommer til å gå flere renn denne sesongen, og selv om Tour de Ski er det store målet, har vi også satt flere delmål. Verdenscupen sammenlagt er ett av dem.

Kristiansen frykter ikke at Bjørgen går på en smell under Tour de Ski.

- Nei, den faren tror jeg er liten. Vi passer på å gjøre de riktige tingene.

Og målet i Tour de Ski? Det er selvfølgelig sammenlagtseier.

- Det blir spennende, ettersom ingen nordmenn har vunnet Tour de Ski. Jeg syns det er inspirerende å prøve, forteller den blide langrennsdronningen, og fremstår som utrolig avslappet med tanke på hva som venter.

- Jeg gleder meg. Det skal bli en kjempeartig sesong.

Tror på Johaug
Justyna Kowalczyk er spådd å bli Bjørgens største konkurrent i løypene i Sentral-Europa. Men den norske langrennsfavoritten annonserer også en annen utfordrer, og det fra egne rekker.

- Det blir spesielt i år, når det ikke er mesterskap. Alle fokuserer på Tour de Ski og skal ha formtopp da. Med tanke på det som skjedde i vinter er Kowalczyk min største konkurrent, men Therese (Johaug) har gjort et fantastisk løft.

Johaug imponerte en hel langrennsverden da hun parkerte Bjørgen og Kowalczyk på 30-kilometeren i VM, og gikk inn til gull.

Dalsbygda-jenta ble nummer to i sammendraget i Tour de Ski etter en sterk andreplass på 10 kilometer klassisk, og suverent beste etappetid opp den avsluttende slalåmbakken i Val di Fiemme.

- Det er en del sprinter som ikke er til hennes fordel, og jeg har vel tenkt at hvis jeg har to minutter på henne før slalåmbakken, så skal jeg klare det, sier Bjørgen om konkurransen mot lagvenninnen.

- Therese kan være med høyt oppi der. Hun er avhengig av å gå jevnt, og å ikke drite seg ut på distansene, ettersom hun ikke tar mange poeng på sprint. Hun har muligheten til å ta sammenlagtseieren, men husk på at når Marit har en god dag, kan hun gå fort i bakken, hun også, sier landslagstrener Kristiansen til Nettavisen.

Spår gjensyn
At også Bjørgen er en reser oppover, kan Nettavisen bekrefte. Vi var nemlig på plass da langrensløperne og skiskytterne i sommer konkurrerte opp en sju kilometer lang bakke på rulleski. Bjørgen viste muskler og vant dameklassen med grei margin.

- Det er en fin konkurranse og ufattelig bra trening, sa Bjørgen med den vakre Lysebotn i bakgrunn.

Om harde økter før sesongen er tilstrekkelig til å skrape bordet for førsteplasser også kommende sesong, gjenstår selvfølgelig å se. Kristiansen er forsiktig med å spå Holmenkollen-tilstander, og hevder at «gode prestasjoner» er nok til at han etter sesongen er en fornøyd landslagstrener.

- Det betyr at vi hevder oss i verdenscupen og Tour de Ski. Sammenlagtseiere er innen rekkevidde hvis vi gjør jobben vår, men det kan hende de gjør jobben sin i andre land også, sier landslagssjefen, og spår at russerne i år kommer tilbake, etter flere sesonger utenfor langrennssportens rampelys (i alle fall når det gjelder det sportslige).

- Jeg håper og tror at russerne kommer. Det vil skape mer bredde og mer spenning.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere