Gå til sidens hovedinnhold

Slik skal Cavendish bli best igjen

Færre ritt, mer trening og bedre lag. Mark Cavendish skal slå grusomt tilbake.

Siden han vant fire etapper i Tour de France-debuten i 2008, har Mark Cavendish vært sykkelsporten ubestridte spurtkonge.

Det vil si, helt frem til 2013-versjonen av det samme rittet.

Giganten Marcel Kittel fra Tyskland og Argos var nemlig den klart beste spurteren i årets tour. Han vant den første etappen foran Alexander Kristoff, etter at en velt hadde felt både Cavendish og beistet André Greipel.

Stresser ikke
Senere tok han tre seirer til, alle i duell mot «The Manx Missile». Spesielt den siste, på Cavendish’ triumfgate Champs-Élysées, svei for briten.

Mange har på bakgrunn av dette begynt å avskrive Cavendish. Cav har abdisert, Kittel er den nye spurtkongen, mener enkelte. Men ikke briten selv.

- Kittel er god. Han hadde ikke bare et bra år, han er god, sier Cavendish til BBC, før han fort legger til:

- Men på hans alder vant jeg fem, så jeg er ikke bekymret. Jeg vet at vi hadde problemer i år, så jeg stresser ikke.

Cavendish innrømmer likevel at han har aldri har følt seg like truet som han har gjort i år. For selv om Cavendish brukte mye krefter på suksessen i Giro d’Italia, er det at faktum at han aldri tidligere har møtt like tøff motstand.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hyller Argos
I HTC-dagene var han og laget utilnærmelig. Laget hadde perfeksjonert opptrekket, trakk Cavendish i perfekt posisjon gang på gang, og kunne juble etter nesten hver spurtetappe.

Men etter overgangen til Sky og deretter Omega Pharma-Quick Step har ikke briten fått det samme ut av laget sitt.

Da er det heller Argos-Shimano og Lotto Belisol som kan kalle seg de beste opptrekkslagene i verden. Cavendish er imidlertid bare imponert over ett av dem.

- Argos har jobbet ekstremt bra. Så ikke vær nedsettende mot oss, gi dem ros. De var fenomenale. Det var det beste opptrekkstoget jeg har sett siden HTC, med god margin. Lotto tror de har drillet det, men det har de ikke. De bare dytter folk ut av veien. Argos har drillet det.

Mario Cipollini og hans Saeco var de som startet med opptrekkstog. Italieneren plukket seier etter seier etter at hans røde disipler hadde gjort en fenomenal jobb.

Alessandro Petacchis Fassa Bortolo overtok på starten av 2000-tallet, og ingen kunne sloss med «Ale-Jets» lag i giroen.

Columbia og HTC kom på banen med Cavendish i spissen, og Tony Martin, Mark Renshaw og Edvald Boasson Hagen med flere ble hyllet som verdens beste opptrekkere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Lovende
Historien har vist at et godt opptrekk bare blir viktigere og viktigere, og da Tom Veelers og resten av Kittels hvite armé knuste Cavendish’ Quick Step på de franske veiene, kunne Kittel innkassere seier etter seier.

Det håper Cavendish å endre på neste år. Petacchi ble hentet inn i løpet av årets sesong, og italieneren er ifølge Cav en fryd å jobbe med. Som generalen hos Fassa Bortolos veldrillede armada, vet Petacchi hva det betyr å trekke opp en spurter.

En annen som vet akkurat det, er Mark Renshaw. Australieren var verdens ubestridte opptrekkskonge da han forlot Cavendish til fordel for Rabobank før 2012. Neste år blir superduoen gjenforent, med håp om liknende suksess.

- Vi har forsterket spurtlaget vårt mye, noe som er meget lovende. Vi har signert Renshaw, som vi vet at er verdens beste opptrekker, og jeg har allerede startet å jobbe med Petacchi. Han har vært «mindblowing», han er så smidig.

Les også: Blir de en superduo igjen?

Forsterket lag
Med Gert Stegmans, Matteo Trentin og den tyske tanken Tony Martin allerede på laget, er det liten tvil om at Quick Step kommer til å utfordre Argos og Lotto neste sesong.

Kaptein Cavendish kommer nemlig ikke til å tillate et nytt spurttap på Champs-Élysées.

- Vi (Greipel, Kittel, Cavendish) var alle bare centimetere fra hverandre, men målfotoet levnet ingen tvil. Jeg hadde tapt, nok en gang, til Kittel, og til og med andreplassen til Greipel. I prosessen hadde jeg tapt min 100 prosent seiersutteling på Champs-Élysées og litt tro på meg selv.

Cavendish' venn og treningsrådgiver Rob Hayles kommer også med nok et varsku til kompisens rivaler.

- Han har alltid kjørt mange ritt. Han vet at han ikke kan fortsette med det, så i år kommer han til å satse mer på touren. Han vil sykle færre ritt og trene mer. Han kan bli enda bedre.

Marcel Kittel, André Greipel og alle andre er dermed advart. Mark Cavendish vil tilbake der han trives best. På toppen av seierspallen, mellom to podiedamer som kysser han på kinnet.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken