RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Daniel Sannum Lauten (Scanpix)

Slik skal de forbedre sykkelsporten

Sist oppdatert:
Dopingmotstander Roger Legeay er glad for å få Thor Hushovd med på laget.

Atle Kvålsvoll ble tatt med på råd, da Thor Hushovd skrev under for franske Crédit Agricole foran 2000-sesongen.

Den nåværende sykkeltreneren hadde selv syklet for Roger Legeays mannskap. Et lag som var kjent for sine tydelige antidopingholdninger.

procycling.no kunne torsdag fortelle at trioen nå forener krefter ved at Plussbank BMC er tatt opp som prøvemedlem i «Bevegelsen for troverdig sykkelsport» (MPCC).

- Det var faktisk jeg som spurte Thor om han kunne tenke seg at laget hans ble en del av MPCC. Jeg snakker fremdeles både mye med ham og Atle (Kvålsvoll), og de deler de samme tankene som oss og filosofien vår. Det er hensiktsmessig at lagene i framtidens sykkelsport opptrer i tråd med et svært strengt regelverk, sier Roger Legeay til procycling.no.

Fem lag på vei inn
Sannheten er nemlig at sporten er rystet til grunnvollene etter avsløringene rundt Lance Armstrong og US Postal-laget.

Sammen med Plussbank BMC er Bardiani CSF Inox, Bigmat Auber 93, La Pomme Marseille og amerikanske Optum på vei inn.

- I starten holdt vi fokus på ProTeams og prokontinentale lag, men nå er for eksempel alle de franske kontinentallagene inne. Det er disse lagene som jobber med mange av de yngste rytterne, og vi ønsker at de skal lære seg gode antidopingholdninger av ledelsen i disse lagene.

«Thor er en sterk rytter, med godt image»
Nylig har et omdiskutert lag som Astana vist interesse for å ta del i fellesskapet, og det er Legeay i prinsippet positiv til.

Han presiserer likevel at det er opp til de andre teammanagerne å vurdere andre lags kandidaturer. Les mer om det her!

- Hvor viktig er det å ha en rytter som Hushovd med i deres rekker?

- Det er veldig viktig å ha med en rytter som ham på laget vårt. Thor er en sterk rytter og han har et godt image. Han har blitt verdensmester, så det sier seg selv at det er viktig for oss å ha ham med. Det har også gledet oss at Christian Prudhomme (Tour de France-direktøren) har oppfordret lag til å følge våre prinsipper, sier Legeay.

Strengere enn WADA
Det etiske regelverket til MPCC kan du lese mer om i denne artikkelen. I korte trekk går det ut på at man tar ryttere som får medisinsk behandling med for eksempel kortison ut av rittet.

Man signerer ikke ryttere som har vært utestengt i mer enn seks måneder, før to år etter karantenens utløp.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Og det finnes visse bestemmelser for lag som blir rammet av positive dopingsaker. Reglementet er strengere enn det UCI og WADA (verdens antidopingnivå) benytter i sin håndheving av sykkelsporten.

- Som ellers i samfunnet, vil det nok dessverre alltid forekomme tilfeller av doping i sykkelsporten. Vi ønsket likevel å håndheve et enda strengere regelverk. Vi så at for å bevare troverdigheten i idretten vår, kunne vi sanksjonere enda tøffere enn WADA.

Storlag mangler fortsatt
Etter høstens dopingskandaler mener nemlig Legeay at arbeidet han og bevegelsen hans utfører er viktigere enn noensinne.

- Det som har skjedd i fortiden er ikke MPCCs problem. Det er et problem for UCI, nasjonale sykkelforbund eller for WADA. Problemet vårt er framtiden, ikke fortiden. Sykkelsporten har hatt for store problemer i fortiden, men nå dreier det seg om å bedre framtiden. Og det får laglederne sjansen til ved å benytte seg av vårt regelverk, forklarer han.

- Hvor stort problem er det for dere at lag som BMC Racing og Team Sky ikke er med i bevegelsen?

- Det er veldig viktig for oss å få med flere lag, også de største, dersom vi skal være med på å endre sykkelsportens image. Vi skal jobbe knallhardt denne vinteren, og det trenger vi i etterkant av Armstrong-saken. Målet vårt er å forme det nye året med et sterkt regelverk og en stor bevegelse som er til hjelp for managerne, lagene, sponsorene, arrangørene og forbundene. Vi vet at ingen vil glemme det som skjedde i år, men vi kan ikke ha slike tilstander i fremtiden. Vi ønsker å vise at sykkelsporten har endret seg til det bedre, avslutter Legeay.

Disse er med i MPCC:
Ag2r La Mondiale
Argos Shimano
Bretagne Schuller
Cofidis
Europcar
Française des Jeux
Garmin Sharp
IAM Cycling
Lotto Belisol
Team Netapp
Saur-Sojasun

Prøvemedlemskap:
Bardiani CSF Inox (Italia)
Bigmat Auber 93 (Frankrike)
La Pomme Marseille (Frankrike)
Optum (USA)
Plussbank BMC (Norge)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere