RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: AFP/Scanpix

Slik skal de stoppe storklubbene

Sist oppdatert:
Fifa og Uefa vil forby all handel med mindreårige spillere.

I mange år har noen av Europas rikeste og mektigste fotballklubber regjert overgangsmarkedet i Europa. Nå har forbundene sett seg lei på klubbenes manglende forretningsskikk og vil utviklingen til livs.

Derfor danner det internasjonale- (Fifa) og det europeiske fotballforbundet (Uefa) en felles front mot storklubbene. Målet er å kunne forby all handel med fotballspillere under 18 år neste sesong.

Inntil nå har spesielt storklubbene i Premier League utnyttet et smutthull i regelverket. Til forskjell fra for eksempel Spania og Italia, kan man i England gi fotballspillere proffkontrakter etter fylte 16 år.

På den måten har Manchester United for eksempel snappet opp Federico Macheda fra Lazio og Arsenal sikret seg Cesc Fàbregas fra Barcelona.

Brøt intensjonsavtale
Denne uka har Chelsea FC fått en glødende pekefinger som en påminnelse om at man ikke kan oppføre seg hvordan man vil, selv om man er mektig.

Gaël Kakuta startet å spille fotball som 7-åring og har vært i Lens siden 2001-sesongen. Det året fylte han ti år. Som 14-åring skrev han under en intensjonsavtale. I avtalen sto det at han skulle signere en proffkontrakt med Lens ved fylte 16 år. Avtalen ble meldt inn til det franske fotballforbundet og samsvarer med fransk lov. Den er altså rettslig bindende.

Da Chelsea kom på banen, glemte den da 15 år gamle gutten avtalen kjapt. Fifa mener Kakuta har brutt kontraktforpliktelsene og at Chelsea har forledet ham til å gjøre det.

Fifa tildelte klubben kjøpsnekt i de neste to overgangsvinduene for måten Premier League-giganten har operert på. Klubben svarte med å uttale at sanksjonene var «overdimensjonerte» og uten «presedens på dette nivået».

Det medfører ikke riktighet.

Straffet FC Sion og AS Roma
I går kom det nemlig fram at FC Sion er ilagt de samme sanksjonene for måten de hentet keeperen Essam Al Hadari fra Al-Ahly på i april.

Også Roma har blitt straffet av Fifa. Italienerne skapte store overskrifter da de hentet midtstopperne Phillippe Mexés på fra AJ Auxerre i 2004.

Les andre saker om samme tema:
** United kan få samme straff
** - Chelsea stjal ham
** Grodås: - Kjempealvorlig
** - Ikke noe problem for Chelsea

Spilleren ble suspendert i seks uker, mens Roma slapp unna med kjøpsnekt i ett overgangsvindu, etter å ha anket saken gjennom CAS (idrettens voldgiftsdom).

Etter signalene som har kommet ut fra forbundskontorene den siste uke, er det mer trøbbel i vente for storklubbene.

Hektisk møtevirksomhet
Avisa London Evening Standard skriver at forbundene har diskutert mulige løsninger på dette problemet i flere måneder. Det er neppe tilfeldig at sanksjonene mot Chelsea ble offentliggjort samtidig som to nøkkelmøter har blitt avholdt denne uka. I Nyon har mektige fotballedere som Arsène Wenger og Sir Alex Ferguson vært til stede under Elitetrenernes forum. På agendaen sto fotballklubbenes handel med mindreårige spillere.

Uefa-president Michel Platini har også vært i samtaler med den franske idrettsministeren Rama Yade. Landsmannen var rådgiver for Lens i prosessen med å påklage Chelsea for måten de opptrådte på i «Kakuta-saken».

«Som en sterk forkjemper for et internasjonalt forbud mot overganger som involverer umyndige spillere, var Michel Platini fornøyd med å finne både en alliert og tilhenger i Rama Yade på dette punktet», skrev Uefa på sine nettsider etter møtet.

The Evening Standard skriver også at karantenen Arsenal-spilleren Eduardo ble idømt etter å ha filmet seg til straffespark mot Chelsea, viser at forbundene nå ønsker å sette presedens for måten forbundene skal behandle slike saker i framtida. En felles front mellom forbundene kan ramme storklubbene hardere enn de kanskje hadde forutsett.

Skal overvåke ungguttene
Fifa er allerede i gang med å opprette en underkomité i spillerstatuskomiteen som får ansvaret med å ratifisere alle internasjonale overganger som involverer umyndige spillere.

- Det har kommet oss for øret at et økende antall klubber signerer utallige spillere i 15–16 årsalderen fordi det er relativt billig å inngå avtaler med disse spillerne, fortalte Jerome Champagne i Fifa tidligere i sommer.

- Vi ønsker å sikre oss at talentene blir lenger hos sine moderklubber, og at disse klubbene blir skikkelig kompensert for talentarbeidet dersom spillerne forlater dem.

Ifølge britiske medier er Chelseas sportsdirektør Frank Arnesen en av de slemmeste i klassen. Daily Mirror skriver at overgangene til ungguttene Nathan Porritt (fra Middlesbrough), Tom Taiwo og Michael Woods (begge fra Leeds) er under etterforskning. Også overgangene til Ashley Cole og John Obi Mikel skal etterforskes.

- Dette kan være starten på å få på plass et regelverk som overvåker unge spilleres bevegelser, sier Michel Platini.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere