RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik skal dopingsynderne tas

Foto: Johansen, Erik (Scanpix)
Over 1000 tester i oppkjøringen, nytt regelverk og utstrakt testing etter hver enkelt konkurranse. Jukserne får det vanskelig i Liberec.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) strammer grepet på dopingfronten i forbindelse med vinterens store skibegivenhet.

Utøvere med forbudte stoffer i kroppen går en vanskelig tid i møte.

Et av tidenes mest omfattende antidopingprogrammer er iverksatt for å få has på den eller de som forsøker å jukse seg til medaljer i Liberec.

Mange av tiltakene som tas i bruk er velkjente, men en ny regel gir dopingkontrollørene en mulighet de tidligere ikke har hatt.

Tidligere har FIS kunnet nekte utøvere med blodverdier over en viss grense å starte. Regelverket har gitt rom for å suspendere løperne i fem dager av helsemessige årsaker.

Nå kan man gå lengre enn som så.

Får startnekt
De godkjente blodverdiene for menn og kvinner er henholdsvis 17,0 og 16,0. Den nye regelen åpner for at man kan gi utøvere startnekt også dersom de ligger i underkant av disse verdiene. Forutsetningen er at det blir påvist blodverdier som avviker unormalt mye fra utøverens normale nivå.

Videre åpnes det for at konkurranseforbudet for disse utøverne forlenges til to uker.

Tester som avslører den slags avvik, blir gjennomført på samtlige utøvere i både langrenn og kombinert i forkant av VM. De som ikke kommer gjennom testen, blir ilagt 14 dagers startnekt og kan dermed se langt etter å konkurrere under mesterskapet.

Sjefen for antidopingarbeidet i FIS, danske Rasmus Damsgaard, sa før årets sesong at rundt fem løpere i verdenscupen har blodverdier som antyder doping. De ligger imidlertid ikke så høyt at de overstiger grenseverdiene.

Medisinske årsaker
Med det nye regelverket på plass kan disse nå stoppes uansett.

– Det finnes fortsatt noen løpere med unaturlig høye verdier. Vi vet hvem de er og de kommer fra flere ulike land, sier Damsgaard til det svenske nyhetsbyrået TT.

Han påpeker videre at det er medisinske årsaker som gjør at man eventuelt måtte velge å gi løperne startnekt i 14 dager.

– Vårt håp er at vi skal komme dit hen at man med ulike metoder skal kunne forvisse seg om at det dreier seg om doping. Da skal de utestenges to år, sier Damsgaard.

Utstrakt testing
I forkant av vinterens VM er det gjennomført 430 blodtester og 70 epo-urintester på utøvere som skal konkurrere i Liberec den neste drøye uka.

I tillegg skal altså samtlige aktive innen både langrenn og kombinert blodtestes en av de nærmeste dagene – før de første konkurransene tar til.

Etter hvert blir de fire beste på resultatlista dopingtestet. I tillegg plukker man ut to utøvere helt tilfeldig.

Totalt blir det gjennomført rundt 120 dopingtester i forbindelse med konkurransene i VM. (ANB)

Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere